dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 20 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:76
  Новини:823
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Афганистан
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Страхът от войната не отблъсква туристите от Афганистан
  Публикувана на 16 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 6045 пъти, рейтинг: 2.56

  

    Мнението на много хора за Афганистан е сформирано от това, което четат и гледат по медиите. Жени в сини бурки, полета от опиумен мак, свирепо изглеждащи мъже с тюрбани и танкове – това е, което хората си представят като гледки от страната. Афганистан обаче предлага много забележителности от културния си пейзаж и археологическите останки.
   
    В едноседмична ваканция в Афганистан можете да откриете изненадващо зелена страна с невероятно гостоприемни хора. Често надниквайки под онези бурки, можете да видите високи сандали и тъмночервено оцветни нокти на краката.
   
    Като за начало на своето пътешествие можете да изкачите руините на цитадели от ХІІ век, плячкосани от Чингис Хан, разположени на слънце под навес от кайсиеви и ябълкови дървета в Долината на петте лъва (Panjshir Valley), където можете да пиете чай от кардамон и да изследвате празните ниши на статуите на Буда от V век, които са взривени от талибаните в Бамиян.
   


    Със самоубийствени атаки в столицата, отвличания на чужденци и съживяване на екстремистските талибани в южния район, Афганистан няма много туристи. Най-западните страни съветват на всяка цена да пътувате до Афганистан, докато някои страни го забраняват. Американският държавен департамент предупреждава за "текуща заплаха от отвличане и убиване на граждани на САЩ... навсякъде в страната".
   
    Все още няколко туристически агенции, много от които са ръководени от бивши участници в туристически походи, ще ви уредят пътувания до там.
   
    Препоръчителен маршрут е Кабул - Бамиян и Долината на петте лъва. Поради опасност от отвличания и липса на туристическа инфраструктура, независимото пътуване не е лесно или препоръчано особено за сама западна жена. Така че имате два избора - или чужда туристическа агенция в Афганистан, или можете да си наемете водач.
   
    Въпреки че е на само 240 километра от Кабул, пътят до Бамиян отнема над 10 часа по черен път, който се извива високо през заснежените планини Koh-i-Baba, преди да се потопите надолу в зелена долина. По-бърз път от южния район не е препоръчван, тъй като той преминава през някои рискови райони.
   
    Покрай червените скалисти канари има дузини от подобни на крепости къщи, направени от кал и кирпич, с високи стени белязани от дупки от ракети и куршуми, които напомнят за война.
   
    Войната е била постоянна в Афганистан, като регионалните сили са се сражавали за контрол на територия, често описвана като арена на борби на Азия, а бамиянските статуи на Буда са били тихи свидетели на много от тях. Двете статуи, едната 53 метра, а другата 38 метра, са били изсечени в пясъчните скали от будистки монаси между II и V век.
   
    Статуите са преживели буйното навлизане на исляма в през VІІ век, въпреки че ислямски водачи са поръчали техните златни и позлатени лица и ръце да бъдат срязани. Те са избегнали убийствената ярост на Чингиз Хан, който е изгубил своя любим внук в битката за Червения град през 1221 г., и е сринал цялата долина в знак на отмъщение.
   
    По време на десетилетие продължилата съпротива срещу руснаците, мрежата от 2000 пещери, които обграждат статуите, подслонили хиляди военни бежанци. Тогава дошли талибаните, които обещали първоначално да запазят двете статуи, но през 2001 г. ги взривиха по време на международен протест.
   
    Извисяващите се ниши, въпреки че са празни, са много внушителни. Възможно е още да се види очертанието на статуите. ЮНЕСКО и афганистански археолози са прекарали години събирайки и каталогизирайки фрагменти на статуите, за да могат да ги възстановят.
   
    Повечето хора си тръгват след като видят двете статуи, но има и други места, които си струва да се видят, включително езерата Band-i-Amir, пет вира от сопфирено синя вода срещу пустинните каньони, руините на Червения град и Градът на писъците, който е бил построен през ХІІ век и разрушен от Чингис Хан век по-късно.
   
    Червеният град (Shahr-i-Zohak) и Градът на писъците (Shahr-i-Gholghola) са били силно разкопани по време на десетилетията на войната.
    Друга забележителност е Драконовата долина - било на планина, в долина от вълнисти анонимни сиви дюни. Според легендата дракон е тероризирал местните жители, като е искал всеки ден да изяжда по едно младо момиче и по една камила. Ислямският драконоубиец Хазрат Али обаче е разсякъл звяра на две с неговата сабя. Оребрената планина наистина прилича на люспест гръб на дракон. В бездната можете да чуете тъжния вой на дракона - бълбукаща вода, която тече като сълзите от очите на дракона.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Афганистан
Цени на билети до Афганистан
www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Афганистан | Културен / фолклорен | Страхът от войната не отблъсква туристите от Афганистан
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com