dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 08 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Австрия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Тирол - високо и бяло
  Публикувана на 04 Юни 2007 г.
  Тази статия е прочетена 3464 пъти, рейтинг: 4.20

  

    Емблемите на този район са няколко - като се започне с тиролските песни, прочутите вълнените чорапи и планинарските панталони до коляно, някогашните шапки с перо и се стигне до планинските пейзажи и ските.
   
    Разбира се, планинарските подвиквания също са задължителни по тези географски ширини. Сещате се - става въпрос за тези от вида на "Ойларипи" и прочее певчески изпълнения сред природата.
   
   

Тиролската столица
   
    В Инсбрук е пълно със старинни дворци и прочути паметници от добрите времена на империята. Но затова пък тук е по-скъпо. За компенсация скиорите имат удоволствието да се похвалят, че са пробвали трасетата на един от най-популярните ски курорти в света. Славата на това място, разположено в Централните Алпи, на надморска височина над 900 метра, е свързана с дългогодишна традиция. Още в началото на ХХ век тук са се срещали не само местните ексцентрици, които са правели героични усилия да се задържат изправени върху дървените ски, но са и правени опити да се организират първите международни ски състезания в света. По това време са построени и първите лифтове, които за времето си са изглеждали наистина впечатляващо. Пак по същото време се е заговорило и за идеята Инсбрук да стане постоянен олимпийски център.

Е, до такова титулуване не се е стигнало, на за всеки е ясно, че курортът е официалната ски столица в района.
   
    Основно правило
   
    Има едно правило, което местните хора стриктно се придържат - разгарът на зимния сезон е от края на януари или началото на февруари до последната седмица на март. След това снегът, разбира се, не се топи, но цените падат. Ако искате пътуването до Тирол да ви излезе евтино - можете да отпразнувате тук Великден или пролетната ваканция на децата.
   
    А можете да дойдете и през лятото. Местните хора все се чудят как туристите не са разбрали този съвсем прост принцип и как всеки път се изсипват по едно и също време.
   


    Що се отнася за притесненията дали ще има сняг - в Австрия изкуствената покривка дори се финансира от държавата и в резултат на това около 40% от пистите са покрити с вечен сняг. В Южен Тирол над 80% от пистите могат да бъдат покрити с изкуствен сняг. Разбира се, когато е необходимо. Сред планинарите е особено популярна системата "Ски пас" - абонамент за всички съоръжения в окръга за шест дни.
   
    Иначе Австрия има повече от 250 зимни курорта. Класацията по посещаемост обаче се оглавява от Сьолден в Тирол, след това са Шаубауер Глетчер и Ишгъл.
   
    Кицбюел
   
    Кицбюел предлага впечатляващи планински склонове, този голям град е ненадмината комбинация от тиролски чар, оживеност и лесен достъп. Заради сравнително малката си надморска височина - градът е едва на 800 метра - Кицбюел все повече и повече разчита на изкуствено създадена снежна покривка, особено в по-ниските склонове. Ски училищата в курорта имат отлична репутация , а обширният терен със средна трудност предлага дълги и приятни писти.
   
    Шестдесет лифта обслужват скиорите в Кицбюел и свързаните с него Аурах, Кирхберг, Пас Турн и Сент Йдхан.
   
    Ишгъл
   
    Малкият град е разположен в долината Пацнаун и съчетава преимуществата на австрийските и френските курорти. Разполага с 205 км писти, обслужвани от 42 лифта.
   
    Двадесет и пет процента от пистите са черни, останалата част - червени. Дневна карта за възрастни е 39 евро, а за деца цената е 22.50. За пет дни излиза по-изгодно - 147.50 за възрастни и 89 за малчуганите. Ишгъл е известен като шумен и весел курорт.
   
    На разположение на гостите са тенис кортове, ледени пързалки, закрити водни комплекси. Има много ресторанти, много нощни барове и много дискотеки, както и доста алтернативи за губене на времето за тези, които не искат да се занимават със ски или сноуборд. Само на 30 км се намира жп станция Ландък. Градчето обаче днес има два пъти повече жители, отколкото преди 20 години и може да подслони повече от 10 000 туристи през сезона.
   
    Капрун
   
    Курортът се намира само на 125 км от Залцбург и на около 320 км от Виена. Надморската височина е 775 м., като, разбира се, скиорите не бива да се лъжат, че няма добри терени за каране. Най-високата точка, на която качват лифтовете, е 3029 м и това определено обещава добри терени и поне един час бързо спускане по трасетата. Ако трябва да бъде казано в прав текст - курортът разполага с близо 130 км бели трасета, като общият брой на пистите също впечатлява - те са 57, като 7 от тях са черни, 19 - червени и сини писти и близо 31 са зелени и предназначени за начинаещи скиори. Общият брой на лифтовете е 60, като към тях се прибавят и още 8 кабинкови. Ако говорим за атракциите, списъкът със задължителните удоволствия започва със закрития басейн, сауната и солариума, залата за скуош и тенис и свършва с впечатляващ брой барове, ресторанти и кафенета.
   
    Задължителната порция хумор
   
    Разказва се, че тиролските песни могат да се пеят само от тиролци. Има една история за един тиролец - Макс, който се славел със силния си глас. И причината за тази сила била, че майка му го оставяла като малък да плаче достатъчно дълго, за да упражнява гласа си. Други вицове разказват, че ако човек иска да разбере какво значи виенски шницел, трябва да опита местния специалитет. Тук шницелите били с размерите на детска глава, защото в Тирол хората отдавали необходимото уважение на силната храна. Същото е положението и с напитките - тиролците държат на традиционния шнапс, който обикновено стопанинът предлага на гостите и зорко следи как ще им се отразят градусите още при първата глътка. Разбира се, този номер продължава да се прилага и на туристите... Още нещо по отношение на солените шеги - ако сте виждали подобна гледка - на върха на снежно плато да стърчи самотна дървена тоалетна, да знаете, че това е откритие на тиролците. Ако тоалетната няма врата, още по-сигурен знак е, че изобретението произхожда от тези земи.
   
    Тиролците казват, че вратата не е нужна, защото пречела да се съзерцава снежната гледка. Иначе гостите на курортите обикновено признават, че австрийците са майстори по създаването на уют. Как го постигат, те си знаят, но запалените камини в ресторантите, дървените ски, закачени над входната врата на планинските хижи, и цветните пейзажи на стените на гостилниците напомнят много за домашната атмосфера.
   
    Пансионите
   
    Подобно предложение наистина изглежда странно на фона на всичките тези описания на модерни лифтове и няколкозвездни хотели.
   
    Обаче е факт. Много от хората, които търсят на картата някой по-малък курорт, обикновено след това питат и за някой добър пансион в града. Пансионите, разбира се, нямат нищо общо с обстановката от романите на Дикенс. В повечето случаи става въпрос за уютни хижи, в които човек сам си прави чай и сам си оправя леглото. За повечето австрийци това е вариант да прекарат в някой курорт не само една седмица, а двадесетина дни и повече. Колкото до правенето на чая - всеки знае, че това не е кой знае колко голяма философия.
   
    ------------
    Информация за ски курорти в Австрия
   
    Инсбрук
   
    Надморска височина: 700-900 м
    Ски зони: 8
    Автобус до ски пистите: ежедневен и безплатен
    Ски писти: 75
    Маркирани писти: 230 км
    Най-висок връх: 3250 км
    Ски бягане: 200 км
    Карта за лифт: 6 дни - 155 евро
    7 дни - 172 евро
    Най-близки летища: Инсбрук - 4 км
    Залцбург -178 км
    Мюнхен - 204 км
    Цюрих - 290 км
   
    Цел ам Зее
   
    Надморска височина: 757 м
    Автобус до ски пистите: да
    Ски писти: 53
    Маркирани писти: 150 км
    Най-висок връх: 3029 м
    Ски бягане: 200 km
    Най-близки летища: Инсбрук -151 км
    Мюнхен -162 км.
   
    Кицбюел
   
    Надморска височина: 900 м
    Ски зони: 6
    Автобус до ски пистите: да
    Ски писти: 53
    Маркирани писти: 145 км
    Най-висок връх: 1995 м
    Ски бягане: 200 km
    Най-близки летища: Залцбург - 75 км
    Инсбрук -101 км
    Мюнхен -164 км
   
    Автор: Оля Стоянова
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Австрия
Цени на билети до Австрия
Избрахме за вас...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Австрия | Планински туризъм | Тирол - високо и бяло
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com