dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 13 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Изворът на трите нимфи
  Публикувана на 06 Юли 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2450 пъти, рейтинг: 5.40

  

    Аква калиде, Термополис или Бургаски минерални бани - независимо от наименованието си вече 25 хилядолетия един лековит извор привлича неудържимо желаещите да се изкъпят в него. Курортът край минералните бани на Бургас е бил популярен още в древността. Императори, султани и пълководци са търсили във водите му лек за болките си. Лечебните води на баните са спасявали нееднократно курорта от разрушение, спечелвайки благосклонната протекция на завоевателите.
   

Свидетелство за хилядолетното използване на минералните бани са останките от античен и средновековен град край тях и тракийското светилище на трите нимфи, покровителки на изворите.
   
    Традицията да се използват лечебните качества на водите и природните ресурси идва от времето на древните траки. Те са били изкусни лечители, използващи умело и даденостите на минералните извори.
   
    В Римската империя тези традиции продължили да се развиват и усъвършенстват. "Свещените" извори на траките станали толкова известни, че болни от всички краища на великата империя идвали, за да се лекуват в тях. Един от най-древните и най-посещавани минерални извори бил този край днешния град Бургас.
   
    Историята
   
    Първият знатен владетел, къпал се в лековития извор, е Филип II Македонски - цар на Древна Македония и баща на Александър Македонски. Филип II е "летувал" край лечебните води четири хилядолетия преди новата ера. От това време датират най-ранните сведения за курорта с минералните води.
   
    Няколко века по-късно готският летописец Йорданес, живял по времето на император Юстиниан, описва "огнената горещина, която изригва от извора, най-първият и най-добрият измежду многобройните други извори в целия свят за лекуване на болни".
   
    Друг негов съвременник - Прокопис, е документирал как императорът заповядал да се укрепят с високи стени баните, за да се осигури безопасността на гостите им.
   
    Под името Аква калиде, а по-късно и Термополис минералните бани се развивали и процъфтявали през вековете. В един от летописите се разказва, че в тях потърсила спасение съпругата на византийския император Тиберий II. Императрицата се излекувала успешно в топлите минерални води на баните и в знак на благодарност подарила мантията си на местната църква.
   
    Към лечебните води на минералния извор не останали безразлични и хуни и авари. Според историческите сведения аварският хаган, обсадил Анхиало в края на шести век, избрал именно сградите на баните, за да гуляе в тях с харема си. Това ги спасило от разрушение.
   
    През 1206 г. обаче, латинският император Хенрих нахлул в Българското царство и започнал да руши и опожарява наред. Манията му да покорява не подминала и курорта с топлите минерални води. Останало само написаното от неговия летописец: "Това беше много красив град, добре разположен, с множество топли извори за къпане - най-хубавите в целия свят. От него отнесохме огромна плячка."
   
    Едва 350 години по-късно по заповед на турския султан Сюлейман II селището отново е застроено, а край баните е издигната сграда. Преустроена напълно, тя се използва и днес заедно с новата балнеолечебница.
   
    На минералните бани се е лекувал от ревматизъм и турският султан Селим бей. От благодарност за облекченията, които получил в ставите, султанът заповядал всяка година през юли на това място да се прави общонароден панаир.
   
    Още първата година заприиждали хора от всички краища на турската империя, а панаирът продължил 40 денонощия. Освен че се веселили, всички присъстващи се възползвали от привилегията да се изкъпят в минералните води на извора и да се заредят със здраве и енергия.
   
    Водата
   
    Първи лечебните качества на минералната вода край Бургас описва турският историк Евлия Челеби през XVII век. Той твърди, че при пътешествията си по целия свят не е виждал друга по-лековита вода и че "който се къпе в банята с нея, няма нужда от сапун, тъй като и без това тялото става бяло, омеква като яйце и напълнява".
   
    Според друго описание "водата в баните е прозрачна, на вкус е алкална. Когато човек се къпе, кожата му става като мазна".
   
    Минералната вода край Бургас се характеризира като "мека". Тя е гореща, с температура 41 градуса, слабоминерализирана, умерено флуорна. Бистра е и е с много добри питейно-вкусови качества. В минералните извори търсят облекчение болни от ревматизъм, безплодие, подагра, невралгии. Водата се използва и за профилактика и укрепване на организма при здрави хора, както и за закаляване срещу простудни заболявания.
   
    За вечно ползване
   
    След Освобождението министерствата на външните и вътрешните работи, на търговията, на земеделието и на финансите, стопанисвали дотогава минералните бани, ги отстъпват на бургаската община за вечно ползване.
   
    С течение на времето край баните са построени почивни станции, където лекуващите се могат да нощуват, гостилници, бюфет.
   
    Минералната вода от изворите е прокарана в два отделни басейна - за мъже и за жени, намиращи се в самостоятелни помещения, със стаи за преобличане.
   
    Районът край баните също е благоустроен - изградени са градинки, засадена е горичка с акациеви дръвчета.
   
    Всичко това заедно с близостта до плажа и мекия климат разнасят отново славата на курорта. Минералните бани и паркът край тях се превръщат и в любимо място за отдих на бургазлии и жителите на околните селища, особено през почивните дни.
   
    Все още някои от тях си спомнят как цели семейства най-напред с каручка, кабриолет или файтон, а после и с коли излизали на излет край баните. В горичката разстилали одеала и покривки, върху които нареждали кошници с провизии, бутилки с вино и изстудена ракия.
   
    Забравата
   
    От години в балнеоложкия център край баните успешно се съчетават лечебните качества на минералната вода и на калта от дъното на соленото езеро. Прилагат се модерни методи на водо-, електро- и парафинолечение. Болни с най-различни заболявания продължават да търсят лек във водите на извора.
   
    Базата обаче отдавна е занемарена, старите постройки са срутени, поликлиниката - изоставена, мазилките падат, покривите текат. В началото на 90-те години дори се стигна дотам, че минералната вода в извора изчезнала заради намиращата се в съседство общинска каменна кариера. Няколко години по-късно изворът бил възстановен, но кариерата не е спирала да работи. Нещо повече - увеличил се е броят на фирмите, добиващи от нея инертни материали.
   
    Паркът край баните също е в плачевно състояние. Алеите на здравето са отдавна заличени, а засадените преди 60-70 години дървета са остарели и съхнат.
   
    Изоставени и неподдържани, баните постепенно загубиха популярността си, дори сред местните хора.
   
    Този път, без да са разрушавани от завоеватели.
   
    Автор: Лора Стаматис
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Оздравителен / балнеоложки | Изворът на трите нимфи
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com