dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 23 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Никополис ад Иструм
  Публикувана на 15 Август 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4082 пъти, рейтинг: 5.75

  

    В края на XVIII век историята на римската империя, покорила със своята власт земите населявани някога от траки, римляни, славяни, византийци, българи, даки и други градители на богати култури, привлича погледа на жадните за открития европейски учени. Започва търсене на изчезнали градове, тълкуване на отдавна забравени събития и народи.
    През XVIII век европейската историческа наука обръща трайно погледа си към изследване на различни страни от живота на тогавашната Римска империя. Разпростряла владенията си на три континента (Европа, Азия и Африка), тя оставя след своята гибел многобройни исторически свидетелства - паметници на материалната култура, произведения на изкуството, литературата и т.н., които предизвикват жив интерес сред тогавашните научни среди и дават сериозен тласък за развитието на историческата наука.
    Поради господството на отоманската империя в земите на Балканския полуостров през този исторически период, намиращите се тук многобройни паметници на римската култура и изкуство стават известни на науката по-късно. Един от първите крупни обекти на тази цивилизация – Никополис ад Иструм – става известен през 1775 г., когато френският географ Д. Анвил пръв свързва развалините край Великотърновското село Никюп, с отдавна изчезналия римски град Никополис ад Иструм.
   


    Никополис ад Иструм – име близко до това на Никопол, дълго заблуждава историци и учени. Разкриването му и правилното тълкуване на гръцката дума Никополис разбулват тайната на тези римски градове, изграждани в чест на военна победа. Това личи от наименованието им (Никополис – на гръцки означава град на победата, произлизащо от нике – победа и полис – град).
    Днес знаем с положителност, че Никополис ад Иструм (град на победата край Иструм – Дунава) е основан през 102 г. от н. е. от Марк Улпий Траян, докато днешният Никопол се появява едва през 629 г. при византийския император Ираклий.
    Грандиозните останки на този известен в историята на Римската империя град днес изцяло се открояват върху почти равнинния терен край р. Росица на югоизток от с. Никюп.
    Първите разкопки върху площада на града прави Жорж Сьор от френската археологическа мисия в Атина. Градът е ярък пример на селище от периода на римската епоха, който се характеризира с употребата предимно на камък като строителен материал. Това улеснява възможностите за археологически проучвания и тълкувания.
    Днес почти напълно са разкрити основите на градските стени, които затварят пространството във форма на правоъгълник с размери 505 на 450 м., леко заоблен в ъглите, следващ завоя на терена на реката. В южната част личат основите от защитната стена на кастел (укрепление на римския владетел), пряко свързан с градския център чрез южния вход на града.
    И тук личи характерното за римските градове разчленяване на правоъгълни квартали. В градската улична мрежа ясно се очертават и двете главни взаимно перпендикулярни улици декуманус – в посока изток – запад и кардо – в посока север – юг. С широчина до 6 м. те прорязват града и свързват градските порти с централния площад, наречен „агора”. Солидната настилка от големи каменни плочи по уличните платна, добре очертаните бордюри и зиднаите канали на градската канализация говорят за високото развитие на римската строителна техника.
    На пръв поглед разхвърляните каменни отломъци, стени, коринтски и йонийски капители, основи на колони и части от колони, богати каменни орнаменти и стъпала в центъра на стария град привличат вниманието на любопитния посетител. Насочвайки се към центъра, не можем да не различим очертанията на агората и заобикалящите я обществени сгради. А силно изтритите стъпала на каменните стълби, преодоляващи 2,5 м от източна в западна посока и днес неволно ни свързват с тази далечна епоха.
   


    Затвореното от всички страни с колонади квадратно пространство е било изградено в две нива. Върху първото и по-високо са се издигали заобикалящите агората колонади и търговски магазини, докато второто е било с три стъпала по-ниско и е служело за разговори, срещи, представления и жертвоприношения.
    В северната част на площада все още се открояват основите на колонадата, през която се е влизало в голямата трикорабна базилика (покрита сграда, разделена на три части чрез две надлъжно разположени редици от колони). Ориентирана в посока изток – запад, те са били предназначени предимно за разходки, търговски сделки или за раздаване на правосъдие. За този вид базилика видният римски теоретик архитект Витрувий, живял през времето на император Август, в книга пета от своите „Девет книги за архитектурата” казва, че тези сгради обикновено са били разполагани в топлата част на агората, за да може търговците през зимата да се подслонят в тях и да не страдат от лошото време.
    Римските граждани са водели активен обществен живот. Сякаш тогава всичко е пулсирало около центъра, който като сърце е отпращал своите живителни струи към отдалечените части на града чрез правите и добре изградени улици.
    И тук, в Никополис ад Иструм, в приетия римски порядък на запад от форума се е издигал „булефтерионът” (градското управление) и „одеонът” (театъра).
    Седнали на протритите от времето кръгли стъпала на одеона, ние неволно се взираме в разположената пред нас полукръгла археста (естрада), сякаш за да видим митичните образи на „Медея” и „Антигона” от трагедиите на Еврипид и Софокъл.
    Приятно е да мечтаем върху смълчаните каменни свидетели на този древен град. Но още по-приятно е да си представим деня, когато изцяло разкрит като „български Помпей” той ще разказва за величавите мащаби на строителството по нашите земи от това време.

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Археологически туризъм | Никополис ад Иструм
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com