dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 30 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Асенова крепост – оттук започва Родопа планина
  Публикувана на 28 Април 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2216 пъти, рейтинг: 5.22

  

    Върху самотна скала – там, където източните склонове на Родопите плавно се спускат към плодородните земи на тракийската низина, се намира Асеновата крепост. Оцеляла през превратностите на времето, обвеяна от ветрове и легенди, кацналата върху отвесния рид крепост стои изправена като страж в предверието на планината. Някога твърдината е имала стратегическа роля за отбраната на българските земи от чужди нашественици. Днес тя е сред най-интересните и посещавани средновековни паметници у нас.
   


    Историческата нишка на Асеновата крепост ни отвежда векове назад във времето. През V-IV в. пр. Хр. нашите предци, траките изграждат върху недостъпната скала военно укрепление. Предназначението му било да отбранява прохода, свързващ териториите на древна Тракия с Беломорието. Близо хилядолетие по-късно, по време на големите славянски нашествия на Балканите, византийският император Юстиниян пък издига на това място висока крепост с цел да спре вражеските набези. Минават няколко столетия, но крепостта, многократно щурмувана и опожарявана, продължава да стои гордо изправена срещу неумолимия ход на времето и природните стихии.
    През ранното Средновековие Източните Родопи са вече в пределите на първата Българска държава, а крепостните стени, надвесени над скалния рид, охраняват териториите й от чужди нашественици. По това време в подножието на скалата се обособяват две села, които по-късно образуват заедно с крепостта средновековния град Стенимахос. През 13 век, след като разширява територията на България до три морета – Бяло, Черно и Адриатическо, българският цар Иван Асен II заздравява и достроява крепостта. Мащабното строителство е увековечено от осемредов надпис на български език над нейния вход. Издълбаното върху скалата послание става причина крепостта да бъде наречена Асенова, а близкият съвременен град - Асеновград. Приблизително от тази епоха датира и съвременният й облик.
   


    Според Христо Басамаков – директор на Историческия музей в Асеновград, това е един от най–любопитните исторически паметници в Родопите. Годишно крепостта се посещава от близо 70 хиляди туристи, сред които и много чужденци. Те разглеждат добре запазената външна крепостна стена с височина до 3 метра и дебелина 2 м. Ясно личат и следите от разположената на най-високото място цитадела с вътрешна кула. В мирно време тя е служела за жилище на управителя, а по време на война е била използвана като наблюдателница и сигурно убежище от врага. Могат да се проследят и очертанията на водохранилищата, чиито стени са били облицовани с керамични парчета.
    Но най-голямата забележителност на Асеновата крепост е средновековният християнски храм „Св. Богородица Петричка”. Предполага се, че еднокорабната куполна черква е била изградена през 13 век по нареждане на цар Иван Асен II. „Това е първата църква в източно православния свят , в която се появява кула”, твърди Христо Басамаков. Според него архитектурният й стил, наподобяващ готиката, е донякъде повлиян от контактите, които българската държава е имала със западния свят и католицизма. Кулата е служела едновременно за камбанария и наблюдателница. „Все пак да не забравяме, че става дума за крепостна църква, отговаряща на всички условия на отбраната”, каза г-н Басамаков и добави:
   


    „Самата църква е двуетажна, като първият етаж, според първоначалния замисъл на строителите, е бил предвиден за крипта, но така и не е бил използван по това предназначение. Същинският църковен етаж е вторият. Той е изграден със специално дялани и рязани бигорови блокове. Външната фасада е разчленена на слепи арки. Интересен е естественият каменен иконостас, характерен за средновековното ни църковно изкуство и предшестващ разпространените през Възраждането дървени иконостаси. „
   


    Част от вътрешната украса на църквата обаче е унищожена. По време на силното земетресение през 1928 г. куполът й рухва, оставяйки безценните й стенописи на произвола на суровия планински климат. По-късно е реставрирана, благодарение на което до наши дни са оцелели някои великолепни фрагменти от стенописи, датиращи от 14-ти век. Това всъщност е вторият стенописен слой. Първият, твърди Христо Басамаков, е бил нанесен през 13 век, по време на строителството на храма. Днес църквата функционира и като православен храмОт началото на 90-те години на 20-ти век църквата функционира и като православен храм. В нея се провеждат служби, свързани най-често с кръщенета и венчавки. През останалото време крепостта и църквата са отворени за посетители. На тяхно разположение има екскурзовод, който ги запознава с превратното минало на тази пропита с история педя земя.
   
    Автор: Венета Николова
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Археологически туризъм | Асенова крепост – оттук започва Родопа планина
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com