dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 15 Декември 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:516
  Оферти:240
  Новини:828
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3774
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Старослав: истории от Старосел
  Публикувана на 27 Февруари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 2358 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Старосел се намира в централната част на община Хисар, в южното подножие на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м. Релефът е формиран от меките склонове на Средна гора, като на юг преминава постепенно в Горнотракийската низина. Славата на това прекрасно място идва обаче не само от географските характеристики. Защото хилядолетията нашепват на староселци стари и нови истории за славата на обитаваното от тях място...
   
    Маслодайните розови градини
    Намират се между Старосел и Паничери. Всяка година, щом розите разцъфнат, значи е дошло времето за най-специалния празник - ритуален розобер.
    Розовите цветове се берат от края на май до средата на юни, рано сутрин преди изгрев слънце. Производството на розово масло се извършва чрез дестилация на розовите цветове. Първоначално за целта се използвали пръстени казани. За пръв път в България се въвеждат и медни съоръжения, които са в експлоатация до началото на ХХ в. - с тогава те отстъпват мястото си на новите технологии в обработването на розовия цвят.
    Розовото масло е основен компонент в ароматерапевтичните програми в SPA-центровете в близкия Хисар. Използва се за масажи, вани, инхалации и козметични манипулации. В момента най-голям интерес у туристите предизвикват еднодневните анти-стрес програми, комбиниращи перлени ароматни вани и масажи с етерични масла от региона.
   
    Революционният комитет на Апостола
    Малцина знаят за дейността на Левски в Старосел. През 1869 г. Апостолът на свободата основава тук революционен комитет. По-късно жителите на селото взимат масово участие в Априлското въстание и дават много жертви. Опожарени са както всички къщи, така и местната църква и килийното училище (построено в 1798 г.). Тези, които успели да се спасят, се преселили в Северна България. По-късно, завръщайки се отново, оцелелите и техните наследници построили ново селище. От суеверие, те се заселили на 2-3 км надолу по реката. Нарекли го Ески ени кьой или Старо ново село. Названието било запазено до 30-те години на ХХ в., когато окончателно е преименувано на Старосел.
   
    Тракийският култов комплекс
    Безспорно уникалните тракийски и ранноелинистични находки в региона са перла в короната от забележителности на Старосел.
    През 2000 г. траколожката експедиция за могилни проучвания “ТЕМП 2000” направи сензационно откритие на древнотракийско светилище в района на Четиньова могила. Екипът от археолози под ръководството на ст. н. с. д-р Георги Китов обяви за датировка на новооткрития храм края на V и началото на ІV в. пр. Хр.
   
    Тракийският култов храм край Старосел е изграден върху естествен природен хълм. Състои се от крепида (ограда) с дължина 241 м и запазена височина от 3 м, едно централно и две странични стълбища, 15-метров коридор и две отделни помещения – съответно кръгло и правоъгълно. Сводът е изграден от надвесени един над друг каменни пръстени с намаляващ диаметър, за които се счита, че са повредени още в древността.
   


    Диаметърът на храма (53 м) и неговото планово и пространствено решение го определят като най-величественото тракийско съоръжение, запазено до днес на територията на Югоизточна Европа. Друг факт, който потвърждава тази теза, е градежът от близо 4000 огромни каменни блокове, оформящ стените на входа и вътрешните помещения. До самата могила води алея, продължаваща до внушително стълбище непосредствено пред самия храм. Предполага се, че на постаментите са стояли статуите на два лъва, които за съжаление са жертва на иманярски набези. Същата участ е сполетяла и фронтона със спираловидни украшения над самия вход на храма.
   
    Архитектурната изящност и монументалност на комплекса, както и доминиращата му позиция по отношение на околността – с поглед към цяла Тракия – потвърждава свързаността му с царската институция. Предполага се, че в гробницата са погребани останките на обожествен владетел, по всяка вероятност самият Ситалк (ок. 448-424 г. пр. Хр.), един от най-могъщите владетели на Одриското царство. Счита се, че след ритуалното му погребение, входът на гробницата е бил запълнен и по този начин е била оформена могилата. Друга хипотеза свързва гробницата и околните скални светилища с древен култов храм на бог Дионис, който историци и археолози търсят безуспешно повече от 150 години.
   
    Храмът се счита за възлово място на голям култов тракийски център, съставен от множество скални светилища и няколко десетки могили. В две от тях са открити по-малки храмове, използвани като гробници-мавзолеи. В други са били полагани останките на представители на висшата тракийска аристокрация, владетели и племенни вождове.
    Религията на древните тракийски племена включвала култ към Великата богиня Майка, отъждествявана с планина или скала, а натрупването на могили символизирало утробата й. Тракийският цар изпълнявал функциите на медиатор, тоест осъществявал специфичната връзка между хората и боговете. От аристократичните ритуали на древните траки води началото си и мистичният орфизъм.
   
    Храмът, открит в местността край Старосел, изпълнявал точно такива функции. Във вътрешната камера на постройката се извършвали тайни орфически ритуали, чиято цел била извисяването на владетеля до богочовек. Археолозите от екипа на д-р Китов се натъкнали на делви с предполагаеми остатъци от вино, явно свързани с орфическите ритуали, символизиращи връзката между Земята и Слънцето. Откритата от северната част на храма каменна вана също потвърждава това предположение. Тя е с елипсовидна основа и плътна замазка, които способствали процеса на правилното съхранение на виното. Под въздействието на вино, примесено със специални билкови екстракти, тракийските жреци и посветените от тяхното обкръжение изпадали в религиозен екстаз на единение с божествата.
   
    Предполага се, че едно от най-големите религиозни тайнства е било извършвано в онзи ден от годината, в който слънчевите лъчи прониквали през вратата на храма и осветявали най-вътрешната стена на куполната камера – олицетворение на новия живот и безсмъртието.
    Непосредствено до самия храм, на около 30 м от входа му, е открит “кенотаф” (празен гроб), в близост до който, в три отделни ями, са намерени и останки от погребаното тяло, заедно с множество съпътстващи го в отвъдния свят предмети – пръстени, съдове, въоръжение и амуниции.
    Известно е, че близо година преди екипът на д-р Китов да започне разкопки край Старосел, иманярска група е копала необезпокоявана в продължение на няколко месеца.
   
    В началото на 2000 г. местната общинска власт изготвя констативен протокол, адресиран до Министерство на културата на Република България и Националния институт за паметници на културата (НИПК). Протоколът информира двете държавни институции, ангажирани пряко с опазването на културното ни наследство, за регистрираните иманярски набези в района на находището. По неизвестни и до днес причини протоколът не достига до съответните власти.
    След като научава за случая от пресата, тогавашният министър на културата г-жа Емма Москова назначава експертна комисия, която да изготви проект за извършването на изследователската работа на обекта. Археолозите са принудени да прибегнат до т.нар. “авариен вариант”: изнасяне на откритите старинни предмети и затрупване на входа на могилата с цел да бъдат запазени видът и състоянието на помещенията.
   
    Следват редица недоразумения между екипа на д-р Китов и местната общинска управа, като работата по разкопките приключва след факс от Министерство на културата, който изисква изследването на обекта да спре до изясняване на случая. Сформирана е съвместна експертна комисия с представители на Националния институт по паметниците, БАН и културното министерство, която не установява нарушения в начина на проникване в могилата от страна на археологическия екип.
   
    Днес тракийският култов храм край Старосел е включен в Стоте национални исторически обекта на Българския туристически съюз. Археологическите находки в района, свидетелстващи за древни поселения отпреди 7-8 хилядолетия, са отворени за свободно посещение. Уникалният култов център е съпоставим само с гробници на владетели като Дарий І (522-486 г. пр. Хр.).
    От близо 60 хиляди тракийски могили, открити на територията на България, староселският тракийски комплекс е с най-големи размери.
   
    Автор: Екатерина АВРАМОВА-КОЛЕВА
    сп. Усури

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Археологически туризъм | Старослав: истории от Старосел
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com