dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 18 Юни 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:518
  Оферти:113
  Новини:823
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3786
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Казанлък - с дъх на рози и многовековна история
  Публикувана на 28 Април 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2184 пъти, рейтинг: 5.67

  

    Не ви е нужна машина на времето, нито вълшебно килимче, за да предприемете вълнуващо пътешествие назад в далечното минало. Достатъчно е да посетите Казанлък, разположен в китната Розова долина в южното подножие на Стара планина.
   


    “Следите от няколко епохи са многобройни в този край, но най-трайни и впечатляващи са тези, оставени от времето на траките - народ с многообразна и самобитна култура – разказва Росица Николова, експерт по туризъм в община Казанлък. - Доказателство за това е прочутата Казанлъшка тракийска гробница, която датира от ІV-ІІІ век пр. н. е. Тя е първият български културен паметник, включен в списъка на ЮНЕСКО. Десетилетия наред тя бе единственият паметник, останал от това време, но в последните години бяха открити още няколко тракийски гробници от изключително рядък археологичен вид като “Оструша”, “Голямата Косматка”. В тях бяха открити интересни бронзови и златни предмети, от които най-внушителни и впечатляващи са златната маска на великия Терес, създател на Одриската държава и бронзовата глава на тракийския цар Севт ІІІ, устроил своята столица Севтополис по тези земи.”
   


    От цяла България единствено в Казанлък може да видите уникалното съжителство на едно място на културно-исторически паметници от различни епохи – Казанлъшката тракийска гробница от края на ІV и началото на ІІІ век пр. н. е. и турска семейна гробница, построена около 1420 г. Казанлъшката тракийска гробница е открита случайно през 1944 г. Световната си известност дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранно-елинистичната епоха. За да бъдат съхранени стенописите за бъдещите поколения, около гробницата е изградена специална защитна постройка с климатична инсталация, която поддържа постоянна температура от около 20 градуса и влажност на въздуха 60 процента. Тази тракийска гробница е уникална и с това, че единствено тук археолозите откриват положено и женско тяло, което не е характерно за тракийската култура и вярвания. Въпреки, че още в миналото тя е ограбена, изследователите са намерили в нея около сто малки златни копчета, великолепна сребърна каничка и различни женски аксесоари за украса.
   
    “Като архитектура тя е от малките куполни гробници, които се състоят от три части - коридор, преддверие и гробната камера – обяснява Косьо Зарев, директор на музеите в Казанлък. - Това е гробница от т. нар. трети етап в развитието на тракийската архитектура. Най-напред траките са изграждали гробниците с каменни плочи. В нашия район от този период е мегалитът при Бузовград, един много интересен паметник, който проучихме тази година. Вторият етап обхваща периода между VIII в. пр. н. ера и края на IV в. пр. н. ера, когато гробниците са изграждани с дялани камъни. Открити са няколко такива гробници в Казанлъшкия край. Третият период в развитието на тракийската архитектура при строежа на гробници е свързан с елинистичното влияние в Тракия. Това е началото на III в. пр. Христа, когато траките изоставят каменния блок и в строителната практика за първи път, два века преди Рим, въвеждат тухленото изграждане на гробниците. В Казанлъшкия край има две такива гробници - едната е Крън ІІ, открита през 1996 г. от д-р Китов и Казанлъшката тракийска гробница. Траките въвеждат също хоросана като строителна спойка. За измазването на стените те използвали мраморен прах с фино варно мляко, от което се получавало голяма здравина, характерна за този строителен прийом.”
   
    В близост до оригинала е построено копие на гробницата, което е отворено за посещение. За да се придвижите по-напред във времето и да се докоснете до възрожденската епоха на града, непременно трябва да се разходите по романтичната калдъръмена улица “Мирска”, където се намира историко-етнографският комплекс “Кулата”. Тук можете да посетите стара лютиерска работилница и да видите как изпод ръцете на потомствени майстори се раждат струнни музикални инструменти и специални аксесоари към тях. Медникарството и производството на шарланово масло от орехи са други традиционни занаяти за Казанлък, които привличат интереса на туристите. В комплекса са реставрирани и две възрожденски къщи. Едната от тях показва типичната за периода архитектура на подбалканските села. В нея е възстановен домашният бит на селското семейство с традиционната кухня и соба /стая/, използвана и за спалня, и за гостна. В двора под навес са изложени различни примитивни селскостопански уреди, които местните хора използвали при обработката на земята. В Хаджиеньовата къща пък е уредена експозиция, представяща градския бит в Казанлък от края на ХІХ век. Казанлъшките търговци били заможни, тъй като пътували из цяла Европа и продавали розово масло. При своите странствания по света те привнесли в бита и културата си модните тенденции, властващи по това време в Лондон, Виена и Париж. В двора под голям навес е показана и примитивна розоварна, където след предварителна заявка можете да станете свидетели на изваряване на прочутото българско розово масло.
   
    “Показваме на туристите как се произвежда розово масло по един традиционен начин с примитивния гюлов казан, кацата и всичко онова, което е характерно за този обичай – разказва г-н Зарев. - Каним също фолклорен състав, който представя специална програма пред туристите. Накрая те имат възможност да се почерпят с розово сладко, ликьор от рози и гюлова ракия.”
   


    Един от най-посещаваните туристически обекти в Казанлък е Музеят на розата, който няма аналог по света. От създаването си през 1969 г. досега той е посетен от над 1 млн. туристи, по-голямата част от които са чужденци. В музея са събрани над 15 хиляди експонати и е показана 350-годишната история на розопроизводството в България, търговията с розово масло и приложението на етерично-маслените растения в съвременния бит. А ако искате да усетите аромата на маслодайната роза, най-подходящото време да посетите Казанлък и китната Розова долина, е края на месец май и началото на юни, когато е розоберът. Тогава ще можете да станете част и от превърналия се в традиция празник на розата, когато местните жители организират празнични шествия по улиците и избират своя Царица на розата.
   
    Автор: Румяна Цветкова
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Културен / фолклорен | Казанлък - с дъх на рози и многовековна история
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com