dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Родопите - приключение безкрай
  Публикувана на 28 Април 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2335 пъти, рейтинг: 4.33

  

    Ваканцията в Родопите може да се превърне в истинско приключение за хората, които обичат планината и бягат от клишетата на масовия туризъм. Придвижвайки се пеш, с планинско колело, със снегоходки, възседнали ездитни коне или моторни шейни, този тип пътешественици са готови да изживеят на всякакви изпитания в непосредствен досег с дивата природа.
   


    Всеки, който е отдъхвал в Средните Родопи през есента, ще ви убеди, че това е най-подходящият сезон за приключенски турове в планината. По това време на годината е все още сравнително топло, въздухът е кристално чист, а слънцето е постоянен гост на небосвода. Под галещите му лъчи, в цялото си великолепие се открояват оцветените във всички нюанси на жълто, оранжево, зелено и охра гори, които покриват вълнистите била на Родопите. Неустоимо предизвикателство за пещерняци и любители на скалното катерене са отвесните ждрела, каньони и бездънни цепнатини. В Триградското ждрело има две благоустроени пещери - “Ягодинската” и “Дяволското гърло”. Обезопасени със стъпала и парапети, те са напълно достъпни и за най-“разглезените” посетители. За търсачите на силни емоции, обаче, от скоро се предлага нова атракция – проникване с лодка в пещерата “Дяволското гърло”. Стръмна и недотам обезопасена пътека се спуска надолу към изхода й, издълбан от ледените води на р. Триградска. От тук стартира подземният маршрут. Малка надуваема лодка отвежда авантюристите на 100-на метра навътре в тъмния пещерен свод, приютил в гънките си многобройна популация от прилепи.
   
    Възможност да се докоснете до тайнствата на подземния свят предоставя и поречието на р. Арда с множеството си неблагоустроени пещери. Момчетата от местния клуб по спелеология ще ви предложат да изживеете незабравима тръпка, свързана с т.н. алпийско махало или пандюл. Оборудвани със съответната екипировка, “навитаците” здраво се привързват на въже, спуснато от 40-метровия свод на пещерата и политат над дълбока пропаст. Всеки, дръзнал да се подложи на това изпитание, ще ви убеди, че високият адреналин е гарантиран.
   
    “Това лято горното поречие на р. Арда се радваше на много засилен интерес- каза Георги Пампоров-председател на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. - Край извора на реката бяха създадени нови места за пикник и забавления. От скоро в района се предлагат и чудесни възможности за конен туризъм. Впрочем, яздитни коне могат да се наемат и в района на гр. Доспат и село Триград, където се организират еднодневни до едноседмични преходи по различни маршрути. Някои от тези преходи излизат извън пределите на Родопите и отвеждат ездачите чак до Пирин планина. Разбира се, има възможности за почасово обучение на начинаещи.”
   


    Опознаването на бита и традициите на родопчани може да се превърне в не по-малко вълнуващо преживяване. Разпиляните сред планинските склонове селца със старинни, над 200-годишни къщи, изградени изцяло от камък и дърво, предлагат пътуване назад във времето. Някои от тях са обявени за архитектурни резервати. Едва ли ще останете равнодушни и към магията на родопския фолклор. Ако желаете да усвоите преплетените стъпки на местните хора, веднага ще ви се притекат на помощ. В живописната местност “Свети дух” над гр. Смолян за вас ще организират чеверме и импровизиран курс за начинаещи танцьори. След като усвоите тънкостите на родопските танци, може да отскочите до подножието на връх Рожен, за да се включите в поредния турнир по пейнт бол, организиран от местните туроператори. Популярни напоследък са преходите с планинско колело по билото на планината. Около 180 км. са трасираните маршрути за т.нар. маунтин байк в Средните Родопи. Подходящ велосипед, екипировка и опитен водач се предлагат в района на гр. Смолян. Горещо ви препоръчваме още една алтернатива за опознаване на планината – това са туровете с мотоциклети или с джипове в околностите на селата Горна Арда и Триград, разположени в близост до границата ни с Гърция. Екстремните преходи пресичат трудно достъпни терени във високите части на планината, от където се разстилат великолепни гледки към близките родопски върхове. Екстремните турове продължават от един до 6 часа и са наситени с добре обмислен риск, както и с непредвидени срещи с дивата природа. Какво ново от тази година?
   


    “Новото са туровете с високо проходими автомобили в района на местността “Хайдушки поляни” над с. Момчиловци в близост до зоната на сноуборд парка - единствен на територията на областта - каза за Радио България Илия Годев от община Смолян. - През лятото местността се използва за активна форма на почивка като пейнт бол, преходи, ориентиране, скално катерене, проникване в пещери и пр. Впрочем, сноуборд паркът ще продължи да работи и през този зимен сезон. Той има своите почитатели, които остават там почти до началото на месец април. Тази зима за пръв път ще организираме преходи с кучешки впрягове по южния скат зад връх Снежанка. И още една нова атракция ще зарадва търсачите на силни емоции. Това са пешеходните преходи със снегоходки в района на смоленски езера.”
   
    Автор: Венета Николова
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Планински туризъм | Родопите - приключение безкрай
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com