dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 23 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:66
  Новини:835
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Остави се на течението
  Публикувана на 21 Април 2008 г.
  Тази статия е прочетена 2084 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Време е да смажем за последно ските и сноубордовете, преди да ги заключим до следващата зима. Само не унивайте - екстремните забавления са наоколо, трябва само лека смяна на екипировката. Заменяте дебелите грейки с неопренови костюми, обувките за ски с непромокаеми такива, а самите ски и щеки с… гребла. Да, точно така, с гребла. Причината - нивото на реките се повиши покрай топенето на снеговете и от 6 април официално започна пролетният сезон на рафтинга в България. За тези, които все още не са чували за налудничавото начинание, то може да се опише най-просто като "спускане с надуваема лодка по течението на някоя по-пълноводна и буйна река".
   


Фотограф: Антон Попов


    Точно този разхлаждащ и вдигащ адреналина спорт избираме да опитаме с колеги и приятели. След няколко вътрешнослужебни мейла, два-три телефонни разговора и кратко размишление се събираме малко над 30 души. Никой от желаещите да се забавляват сред белите води на Струма обаче не го е правил преди и това буди известно притеснение около нужната ни предварителна подготовка - кой какво да носи и какво да очаква като цяло. За водачи в приключението избираме хората от клуб за екстремни спортове "Приключенска мрежа"*. Събота е, до старта стигаме със собствен транспорт, но има вариант от клуба да осигурят и техни микробусчета. Около 10 сутринта сме вече на Кресненското ханче, малко след Благоевград, където ни чакат инструкторите и екипировката.
   
    Неопреновите костюми, спасителните жилетки и каски са задължителни за всеки рафтър, особено за нашия случай - температурата на водата не надвишава 8°С, а дълбочината на реката на някои места стига няколко метра. Единият от инструкторите прави 20-минутен подробен инструктаж. Докато ни обяснява команди като "напред", "назад" и "спри", всички, изглежда, разбират. После започват малко по-сложните "наляво", "надясно" и "пази се", които стряскат част от аудиторията. Накрая инструкторът дава указания и за повиците "десен борд" и "ляв борд", както и какво да правим, ако някой падне зад борда. Натоварваме се на няколко микробуса, които ни откарват до изходната позиция на спускането. Преди да влезем във водата, се разделяме на отбори от по 6 до 8 души в лодка, като физическите сили във всяка една трябва да са максимално равни. Всеки рафт си има свой водач, който е професионалист и както се изразяват, е кормилото на машината. Останалата част от екипажа е двигателят. Малко сухи и мокри тренировки и може да се каже, че сме готови да яхнем бързеите.
   
    На финала трябва да изкараме рафтовете от водата и да ги пренесем 200 метра по-надолу по течението. Първоначално никой не разбира защо е нужно всичко това, но когато минаваме покрай място с много буйни бързеи, безброй остри камъни и вода, пенеща се като кипящо мляко, всичко се изяснява. Инструкторите ни обясняват, че на това място местните му казвали Казана и когато влезеш с рафта там, изходът не е ясен. Малко след това отново слизаме до брега и връщаме лодките във водата, за да продължим чак до ханчето, където започна всичко.
   
    Най-трудно е да гребем в синхрон. Винаги има някой, който не може да се придържа към темпото на двамата, които седят на носа на рафта. И това е съвсем в реда на нещата за абсолютни непрофесионалисти като нас.
   
    След уморителното, но емоционално пътуване по течението най-накрая акостираме на около 500 метра от сборния пункт - Кресненското ханче. Сега единственото, което ни остава, е да възстановим малко от загубените сили с хубав обяд.
   
    Малко предистория
    Рафтинг идва от английската дума raft - сал. Известен и като whitewater rafting заради цвета на разпенените води, в които се спускат рафтърите. Първообразът на този спорт се ражда в Северна Америка още през XVIII в., когато местни дървари трябвало да прекарват трупите по реката. За официално начало се счита далечната 1811 г., когато е първият документиран опит за спускане по течението на Снейк ривър в щата Уайоминг. Малко по-късно, около 1840 г., на бял свят се появил гуменият рафт, за чиито бащи се считат лейтенанти Джон Фримонт и Хорас Дей, по това време част от американската армия. Тяхното изобретение обаче им било нужно за военни, а не за развлекателни цели. Така чак в средата на XX в. рафтингът се утвърдил като спорт и придобил популярност, като дори през 1972 г. е включен в олимпийските игри в Мюнхен.
   
    В крайна сметка
    Спускане (включително пълна екипировка под наем) - 40 лв.
    Транспорт (техен - клуб за екстремни спортове "Приключенска мрежа" ) - 20 лв.
   
    Рафтинг в България
    Най-предпочитаното място в България си остава коритото на река Струма, която има две трасета - горно и долно. Горното обхваща течението от втория тунел след Благоевград по пътя за Кулата до Кресненското ханче. То е с дължина около 10 км и се определя със степен на трудност между 3 и 4 по шестобалната скала в зависимост от пълноводието на реката. Долното е за начинаещи. Дължината му също е около 10 км, но неговата степен на трудност е 1-2. То е предназначено за по-боязливи хора, които искат просто да опитат какво е усещането да се носиш с лодка по течението на реката. Там обаче липсват местата с буйните води, които всъщност те карат да крещиш от кеф.
   
    Други красиви места, които са подходящи за този спорт, са реките Арда, Места, Велека, Рилска река, Бели и Черни Вит, но при тях маршрутът е много по-лек, коритата им невинаги са подходящи и достатъчно пълни и организацията е много по-сложна.
   
    *Други клубове, организиращи спускане, са "Къща за книги и приключения", "Бързи води", "Х-клуб" и др., като цената при всички е около 40 лв. Препоръчително е, преди да потеглите, да си направите резервация по телефона, тъй като може да се окаже, че няма място в лодката.
   
    Автор: Емил Гьорев
    в.Капитал

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Екстремен туризъм | Остави се на течението
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com