dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 23 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:66
  Новини:836
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Еко регион Странджа и Южно Черноморско крайбрежие
  Публикувана на 02 Май 2007 г.
  Тази статия е прочетена 1398 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Еко регионът включва речните басейни на северна Странджа, на запад до Сакарските възвишения, на юг до границата с Турция и на изток до Черноморското крайбрежие. Той се разполага на териториите на общините Созопол, Малко Търново, Царево, Средец, Болярово и Елхово.
    В региона действа Планът за управление на Природен парк "Странджа", който ще направлява програмите и практиките на Парка по отношение на екотуризма. С него на местно ниво ще се положат усилия за ангажиране на областните и местните власти в планирането и управлението. В природния парк, въпреки недостига на хора и средства, се работи за развиване и стимулиране на екотуризма.
   
    Тук се намира и Природния резерват "Ропотамо", който е защитена територия. Той включва делтата на река Ропотамо, Змийският остров, устието на р. Велека, скалните пещери и ниши в скалите на крайбрежието, защитената местност Силистар, едно от последните убежища на тюленът монах. Националната екологична мрежа на практика ще обхване допълнително и известни горещи точки на биологично разнообразие и буферните им зони в този регион.
   
    Някои от най-специфичните природни атракции за този регион са наблюдението на тюлена монах, на птици, на характерни ботанически феномени в дюните на Южното Черноморие, уникалните популации на водните лилии на Ропотамо, обширни дъбови гори, видрите в Сакар и т.н. Символът на района е Странджанската зеленика - уникално растение с островни листа и изключително красив цвят, който може да се види през май.
   
    Сред обектите на културно - историческото наследство са: историческата местност Петрова нива, праисторическите долмени край Бръшлян и Малко Търново, Тракийските гробници в м. Мишкова нива и в Пропада, запазените комплекси възрожденска архитектура в Созопол, Малко Търново, Бръшлян, и др. С голям туристически потенциал
    са уникалните нестинарски танци, изпълнявани в с. Българи. Всяко лято Созопол е домакин на традиционните национални културни празници Аполония.
   
    Еко -регионът Странджа и Южно черноморско крайбрежие предлага необичайна комбинация от масов и морски туризъм и екотуризъм в един район с изключително биологично разнообразие. Българските инвеститори са предимно съсредоточени при Черноморското крайбрежие, като това се отнася както за малкия, така и за едрия бизнес, търсещ нови възможности. Има възможност екотуризмът да се свърже с вече утвърдената практика на масовия туризъм по южното крайбрежие и дори да се сменят някои от съществуващите практики в полза на екотуризма. Специфична съществуваща туристическа практика са предлаганите разходки с лодка по течението на р. Ропотамо.
   
    Нестопанският сектор в региона е съсредоточен по крайбрежието - Местни сдружения по туризъм, поддържащи туристически информационни центрове в Созопол, Приморско и Царево. Във вътрешността на района най -активна е администрацията на природен парк Странджа, която поддържа няколко информационни центъра и подпомага работата на малки местни сдружения.
   
    От донорските програми в България, най-активно в региона е присъствието на Българо - швейцарската програма за опазване на биоразнообразието, за която Странджа е приоритетен район. Напоследък малки местни сдружения успяха да привлекат грантове от ЕС за възстановяване на инфраструктурата на няколко малки села с цел да се създадат условия за посрещане на туристи.
   
    Връзката с частта от Странджа намираща се в Турция, където са открити геологични следи и останки от биологично разнообразие, типично за Кавказките планини, са още една възможност за транс - гранично сътрудничество по опазване на природата и изграждане на връзки в областта на туризма.
   
    Еко-регион Източна Стара планина
   
    Северната граници на еко - района включва южните склонове на най-източната част на старопланинската верига. На запад басейнът на р. Радова, а на изток са Поморие и Несебър. Той се разполага на териториите на общините Сливен, Котел, Сунгурларе, Руен, Каблешково, Несебър, Твърдица и Бургас.
    В този район екотуризмът е с ограничен обхват и развитие. Тук се разработва План за управление на природен парк Сините камъни. Допълнителни природни дадености и обекти са: Поморийско езеро, Атанасовско езеро, езерото Вая, както и всички влажни зони около Бургас. Защитената местност Пода поддържа собствен природозащитен център. Националната екологична мрежа на практика обхваща допълнително и известни горещи точки за биологичното разнообразие и буферните им зони в този регион.
   
    Сред културно - историческите обекти на региона са градът - музей Несебър с възрожденската си архитектура и многобройните църкви, тракийската гробница и средновековна църква на Поморие, възрожденските центрове Котел и Жеравна и др. В културния календар на региона, внимание заслужават Фестивалните прояви в Бургас.
    Традициите на килимарството и образователното дело от района на Котел дават културната специфика на района.
   
    Еко -регионът Източна Стара планина предлага необичайна комбинация от масов морски туризъм и екотуризъм в един район с изключително биологично разнообразие. Направени са първите стъпки към специализираното туристическо предлагане с подкрепата на българо- швейцарската програма за опазване на биоразнообразието.
   
    Селскостопанската специфика на района включва: известните винени и ракиени сортове Сунгурларе, Карнобат, Ямбол, Поморие, както и неповторимите сливенски сортове праскови.
   
    В Бургас е седалището на една от регионалните туристически организации в страната - Бургаската регионална туристическа асоциация. В този район е единствено представения в България, съгласно международната система за сертифициране на плажовете - Син флаг.
   
    Източник: www.burgasguide.com

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Екотуризъм | Еко регион Странджа и Южно Черноморско крайбрежие
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com