dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 20 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Вършец - който вършее, ще оздравее
  Публикувана на 07 Юни 2009 г.
  Тази статия е прочетена 3296 пъти, рейтинг: 5.75

  

    От тази оригинална песничка за Вършец, някогашния курорт за трудещите се селяни и служителките-гражданки на Отечеството ни любезно, съзнателно оставих да изпаднат в дупките на асфалтираните шосета Враца-Вършец, София-Петрохан-Вършец и София-Лакатник-Вършец няколко маловажни детайла. За Жени, която си имала съпруг Евстати, но във Вършец си намерила "приятел наперен, със засукан мускат черен". За първата смяна, за втората сигурно бръснарницата е работила... Спокойно, съпрузи: днес нито Жени, нито други жени могат да напишат такива песни.
   
    Не че го няма балнеокурорта, минералната вода или мъжките мустаци. Такава песен не може да се напише, защото... дори да отидеш при шефа с усмивка, няма да ти даде карта за почивка. Такива филми вече няма. Пардон, карти няма... Че и трудещите се досущ като прелетните птици теглят на юг към Гърция, Испания, забравиха да пеят "Хей, поле широко и Балкан ти роден наш".

Я си спомнете къде се намира Вършец! Че това не е ли в полите на нашия Балкан? Я елате в това райско кътче, в което Дора Габе среща с усмивка малинобера и гроздобера. Тук, където са се къпели още траките - доказателство е откритата от втория век преди Христа уникална бронзова скулптура, представяща тракийското момче бог Телесфор, символ на града. В късната античност това място бива кръстено Медека, от латинското м е д и к у с, лечебен. Византийците са охранявали оттук важните пътища за Сердика (София) и Бонония (Видин). И армейците им не са мислили само как да се пенсионират и да вземат пълна шапка с пари, ами са открили начин за релаксиране и лечение с минералната вода, планинския въздух и екологично чистите плодове. В местността "Калето" са намерени медицински, фармацевтични инструменти и специална плоча за разтриване на лекарства. Те са били на военен лекар.
   
    Пълната аполитичност и рахатлъкът на агите и бейовете преди Освобождението е довела до липсата на интерес към горите и водите български (а може би поради факта, че не са идели пари от Европа за земеделие, екология и изграждане на пътища). Днес картинката е тъкмо обратната. Но докато управляващите преди два века тракали дайретата, българите преоткрили вълшебния божи дар на Вършец - топлата минерална вода. През 1850 година тази вода излекувала някой си Димитър Лучков и тази дата полага началото на курорта. През 1910 година държавата нямала финансови ревизори и данъчни, обслужващи мафията, и затова касата била пълна и могла да отдели пари за строеж на Държавна минерална баня във Вършец.
   
    Блажени времена! Тогава всенародните празненства не са били на историческата поляна Бузлуджа, а на Иванчова поляна във Вършец. Счетоводители, комбайнери, писатели, посърнали булки и кой ли не от пъстрата палитра на средностатистическите българи не простираше сако сред съучастническите храсталаци на прочутата поляна! Споменът за "зеления имот на Иванчо" и минералната дифузия ("взаимно проникване при непосредствено допиране" - научно определение!) гарантираха здравето и мира в селските къщи и градските панелки. Бистрата безцветна и топла минерална вода лекува централната нервна система, сърдечно-съдовата, периферната нервна, болести на обмяната, на стомаха и червата, на черния дроб. За да излекува нервната си система от навлезлите във футбола ни ниски чела и яки вратове, президентът на ФК "Левски" Томас Лафчис си взе хубавицата Вяра Анкова с корен от Вършец. Впрочем Вършец е първият в страната, избрал на официален конкурс в електрифицираното си казино точно преди 70 години "Мис Красавица". Не знам дали тогавашните журналисти и папараци са открили красавицата-мис или тя успешно ги е "финтирала" по алеите и дърветата на изкуствения парк - втория по големина в България след Борисовата градина! След гонката в клас "Фин" или бягането с препятствия Мис "Вършец" на име Олга Дръндарева отнася титлата у дома си в Русе...
   
    Преди години в Слънчевата градина в центъра на Вършец все още свиреха на клавесинче и пееха под чадърче двама певци на стари шлагери и градски песни, а около тях бършеха сълзи курортисти. По улиците игла да пуснеш, непременно щеше да се забие в сламената шапка на трудещ се селянин или в буклите на булка от Каспичан, Велико или Малко Търново. После дойде време, пророкувано от дядо Славейков с егоистичното "Не пей ми се, не смей ми се..." Трудещите се потънаха вдън гори тилилейски, само някоя окъсняла лисица премиташе с опашка опечаления курорт и после се връщаше в кротката прохлада на Водопада, Бялата вода, Зелени дел или сърдита на обществото катереше към връх Тодорини кукли току над Вършец.
   
    И настана чудото. Градът, обявен за национален курорт преди много десетилетия, възкръсна. Не с молбите на подопечния на общината прочут Клисурски манастир от 13-ия век, а с прозорливостта на хората и техните кметски управи. Стабилизира се завод "Електростарт" АД, французи, белгийци и американци поръчват перфектно демско облекло, шито във Вършец, художници от страната купуват производство на специфичните си материали от града и близкото село Спанчевци. Балнеокомплекси, частни хотели, ресторанти и вили осветиха с белотата си слънчевия курорт и се накитиха с две, три и четири звезди за лукс категория.

Е, освен лукс има и по-достъпни почивни станци, където е възможно човек да има настроение и за "две съседки, две кокетки", без да ги търси на импулсни телефони.
   
    Седем училища, шест детски заведения, цели две читалища в десетхилядното градче - това е визитна картичка с цвят! Танцови състави, хорове, театрално студио, мажоретен състав, волейбол, футбол, спортно ориентиране, ракетомоделизъм. От Вършец космонавти няма, но пък националният волейболист Теди Салпаров скача високо. Имената на литераторите Лъчезар Станев и Никола Статков остават в почетната листа.
   
    Според научното тълкуване названието на града идва от римски времена: Вършец - топла, вряла вода. Ние предлагаме да помислим за близкия връх Тодорини кукли: връх, вършец, както мъх, мъхчец.
   
    Най-добре е да завършим, както почнахме - с песен на местни автори. "В нежната прегръдка на Балкана, с благата милувка - тих ветрец, в люлка слънчева люлян, ти стана истински мечта - курорт Вършец! Бодри хора стават, сладко спали - всеки пратен като първенец! В труд геройски своя дял са дали, нови сили сбират в теб, Вършец!"
   
    Източник: actualno.com

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
BoMBa7a
2009-08-31 18:34:46
  Повече информация за град Вършец ~ www.vurshetz.info

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Оздравителен / балнеоложки | Вършец - който вършее, ще оздравее
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com