dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 15 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Хижа на брега
  Публикувана на 18 Май 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2296 пъти, рейтинг: 3.80

  

    Да оставиш зад себе си всичко делнично, всичко градско, димно, прашно, всекидневно - всичко, което обвързва и гнети със своето монотоние, всичко дребнаво, равнодушно и безцелно, всичко лицемерно, користно, порочно. Да се откопчиш, макар за ден от ковчега, в който весден градският живот зазижда твоя дух..."
   
    Това е част от статия, писана преди 70 години от д-р Михаил Богданов и публикувана в сборник, издаден по случай 10-годишнината на туристическо дружество "Родни балкани". През май тази година едно от най-старите туристически дружества във Варна чества 80 години от основаването си. Поводът даде възможност на организацията да издаде книга за историята си. В нея е описано как още преди 105 години във Варна се поставя началото на организирания туризъм. Това става на 5 април 1902 г. с приемането на устава на Туристическа задруга - Варна. В учредяването на организацията участват 23 души. За председател е избиран археологът, учител по математика във варненската Мъжка гимназия Карел Шкорпил. Първата жена туристка в града пък е учителката Мария Минкова, която е приета в организацията на 14 май 1902 г.
   
    Началото
   
    Любителите на туризма във Варна развиват своята дейност под името "Дармаданци" още преди историческата покана на Алеко Константинов за изкачване на Черни връх на 28 август 1895 г., публикувана във вестник "Знаме". Тя се смята за начало на организирания туризъм в България. Варненската група се състои предимно от учители от мъжката гимназия начело с Карел Шкорпил.
   
    Варненци са основоположници и на Юношеския туристически съюз (ЮТС) в България. Това става по инициатива на Борис Максимов, ученик в Мъжката гимназия. С помощта на училищния лекар д-р Параскев Иванов Стоянов и Шкорпил на 3 март 1912 г. се основава варненският клон на ЮТС с името "Галата". Година по-късно той е преименуван на "Тича", за да носи българско име. Така се полагат основите и на бъдещото едноименно спортно дружество.
   
    Именно Юношеският туристически съюз започва да мисли за построяването на първата туристическа хижа във Варна. Особено активна става дейността на младите туристи, след като през август 1922 г. първата хижа в България - "Скакавица", е открита в Рила. За голяма хижа обаче все още силите и финансовите възможности на варненци не стигат. През август 1923 г. петима ентусиасти започват строежа на землянка при устието на р. Камчия. За една седмица тя е покрита. Пролетта на 1924 г. ги заварва на могилката при чешма "Аладжа манастир". За няколко празнични дни изоставената полусрутена землянка се превръща в малка приветлива хижа "Веста" с нов покрив, варосани стени, ограда и градина.
   
    През май 1926 г. се появява ново дружество "Орлови гнезда" като обединение на разделилите се година по-рано "Камчия" и "Черноморски турист". Новата организация става домакин на национални събор на ЮТС. За посрещането на гостите от цялата страна почти всички училища във Варна се превръщат в туристически спални. На входа на Морската градина със спомоществователството на предприемача Коста Миланов е поставена голяма тържествена арка, издаден е и пътеводител на Варна. Пристигналите над 3000 гости са посрещнати на гарата в града с военна музика. Заседанията на събора се провеждат в лятно кино "Глория палас" (на мястото на днешния Фестивален и конгресен център).
   
    Основаването на "Родни балкани"
   
    След конгреса група от 16 младежи от "Орлови гнезда" решават да изградят ново дружество, което наричат "Родни балкани". За председател е избран Николай Панайотов, а за секретар - Радка Каранейчева. До последния месец на 1927 г. членският състав на дружеството нараства на 38 души.
   
    В първата година от съществуването си те организират 29 излета, в които участват 224 организирани туристи.
   
    На 7 април 1931 г. излиза от печат първият брой на списанието на "Родни балкани" - "Туристически лист". През август 1933 г., когато е издаден вторият брой на списанието, членовете на туристическото дружество са постигнали заветната си цел - построяването на хижа. Тя е и първата на черноморския бряг.
   
    Започват да се събират средства за това още откакто се структурират като организация. Фонд, който позволява да започне строителството обаче, е натрупан едва през 1931 г. Тогава е обнародван и Законът за физическото възпитание на младежта, по силата на който туристическите дружества могат да получат безвъзмездно от държавата земя за изграждане на хижи. Общото събрание на "Родни балкани" възлага на настоятелството и на сформиран помощен строителен комитет да проучи и посочи мястото на бъдещата хижа. При изследването се вземат предвид особеностите на морския бряг, променливите и постоянни морски ветрове, комуникациите, панорамата, наличието на вода за пиене и др.
   
    Хижата
   
    Въпреки че познават всяка стъпка на варненското крайбрежие - от устието на Камчия до Златните пясъци, членовете на туристическото дружество започват почти ежедневни излети и дълги разисквания след всеки от тях. Търси се най-красивото и най-благодатно място около Варна. Спират се на местността Чишмир обрук близо до с. Горен близнак, на 20 км от града. Започва подготовката на документи, които получават благодарение съдействието на тогавашното Министерство на земеделието, управление "Държавни имоти" и Варненското държавно лесничейство. Известният архитект Никола Хорозов предлага безплатно да изработи плановете на хижата.
   


Новопостроената хижа „Родни балкани" през 1933 г.


    Фондът "Дружествена хижа", събран за строежа от "Родни балкани", обаче бързо се изчерпва още с доставката на строителните материали. Варненската община, която тогава обещава да отпусне 5000 лв., дава само 500. Членовете на дружеството са огорчени и не приемат и малкото дарението. Става им ясно, че особена подкрепа от държавата и местната администрация не могат да очакват и че заветната им мечта ще може да бъде реализирана само със собствените им средства. Така до завършването на постройката и по-късно при обзавеждането й са организирани подписки за набиране средства.
   
    На 12 юни 1932 г. без обичайните тържества в отсъствие на официални лица и гости се полага основният камък, пише Любен Милков. Един от туристите произнася молитва. Няколко развълнувани думи казва и председателят на дружеството д-р Никола Сираков. Той припомня на събралите се ентусиасти, че техният идеализъм е единственият залог за успеха на започнатото дело.
   
    Предстои още по-трудна и тежка работа. "Успехът бе несъмнен, защото истинското приятелство и неугасимата жажда да творят бяха достатъчен залог за добрия край", пише историкът Любен Милков. С лодки през морето и пеш през горите членовете на "Родни балкани" носят строителни материали до градящата се хижа.
   
    Ентусиазмът
   
    При изследването на историята обаче Любен Милков е впечатлен най-много от една малка, но много показателна за тогавашния дух случка. Когато строежът е вече напреднал, група ентусиасти тръгват от клуба на дружеството късно следобед по свечеряване по пътя през Боровец и гората за Паша дере и хижата. Пристигат по тъмно, изминали около 20 км. Когато сядат да вечерят, разбират, че са забравили в клуба гвоздеите, без които не могат работят на следващия ден. Когато всички заспиват, един от младежите - Георги Димитров, поема в тъмнината по обратния път за Варна, взема от клуба забравените гвоздеи и отново се отправя към хижата. Призори той пристига заедно с тях на строежа. Оттогава му остава прякора Таксито.
   
    Хижата "Родни балкани" е завършена през 1933 г., а официалното й откриване и освещаване е станало на 13 август. Построяването на първата хижа на морския бряг може би най-удачно може да се опише с думите на д-р Михаил Богданов: "Да влееш своята млада кръв във вените на тая благородна идея, която се нарича туризъм, за да превърнеш себе си и хората в човеци - това значи да бъдеш турист."
   
    Автор: Свилена Велчева
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Морски туризъм | Хижа на брега
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com