dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 31 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Град Враца – древна история и красива природа
  Публикувана на 23 Юни 2007 г.
  Тази статия е прочетена 6585 пъти, рейтинг: 4.47

  

    “Град като Балкана – древен и млад” – това е мотото на Враца, приютен в нозете на величествените, наподобяващи театрален декор сиво-виолетови скали на Стара планина. В дълбока древност този предпочитан от алпинистите и пещерняците карстов район е бил люлка на процъфтяващи култури. За това говорят откритите в околностите на съвременния град изящни предмети на бита, бойни снаряжения, както и великолепни златни и сребърни съкровища, оцелели до наши дни от древността. Част от изровените от недрата на земята артефакти са изложени в залите на Врачанския исторически музей-един от най-богатите в страната.
   

Тук, в подножието на суровите планински зъбери, всяка педя земя е пропита с история и носи белезите на хилядолетното присъствие на човека. Животът край днешния град се е зародил около прохода Вратцата. В подножието на отвесните каменни грамади, издълбани от коритото на р. Лева, са разпилени останки от античното и средновековното укрепление на града. На това място е открита и каменна плочка, на която е разчетено и средновековното му име „Вратица” (врата). Впрочем, северозападните склонове на Балкана са били обитавани от високо развити племена още от епохата на неолита. Предмети и оръдия на труда от тази епоха се съхраняват във Врачанския исторически музей. В него са изложени и намерените край врачанските села Градешница и Караново глинени плочки с пиктографско писмо от преди 7 хиляди години. Интересът към тези находки е изключително голям. От приблизително същата епоха датират и изложените в музея идолни пластики, както и една любопитна находка – малко глинено ковчеже, считано за модел на храм с ясно изразени пиктограми.

   
Погребението от с. Оходен”
    Абсолютно цялата експозиция на музея е интересна, но това, което още в първия момент грабва вниманието, е експонираният неолитен гроб от врачанското село Оходен, чийто разкопки продължават и през този сезон - разказва младата археоложка Александра Петрова, която работи към Врачанския исторически музей. - Става дума за погребението на млада жена на около 25 години. Любопитното в случая е изключително ранната датировка на находката – около V-то хилядолетие пр. н. е. Скелетът на младата жена е много добре запазен.”

   
Посетителите обаче се задържат най-дълго пред изложените в просторна и много добре охранявана зала експонати от тракийските съкровища, открити в района на Врачанския Балкан. Сред тях се открояват находките от т.нар. Могиланска могила от IV в. пр. н.ера, в която били намерени телата на възрастен човек и на млада жена. Погребението било изключително богато - главата на жената била украсена с масивни златни обеци, както и със златен венец, наподобяващ лаврови клонки и тежащ 205 гр. В могилата са открити още сребърни и позлатени предмети. Според учените става дума за погребение на тракийска принцеса. В отделна зала е изложена част от известното в цял свят Рогозенско съкровище от ІV-V век пр. Хр. Находката съдържа 165 изящно изработени сребърни съда с позлата, тежащи общо 20 кг.

   
Част от Рогозенското съкровище
    „Съдовете са украсени с митични животни по мотиви от гръцката митология – грифони, бичи глави, Великата богиня майка и пр.” – разказва Александра. В близост до Историческия музей е и Етнографският комплекс, който показва най-характерното от фолклора, бита и традициите на врачани в епохата на Възраждането. На централния градски площад се издига 13-метровата Кула на Месчиите от ХVІ век, преустроена по-късно като градски часовник. Недалеч, на фона на надвесена над града скална грамада, се откроява и силуетът на още една старинна отбранителна кула – Куртпашовата. Наподобяващата средновековен замък масивна постройка е била укрепено жилище на местен феодал от ХVІІ в.

   
Суровите планински отвеси на Врачанския Балкан отправят предизвикателство към любителите на скалното катерене. От каменните блокове край хижа „Околчица” пък редовно се спускат парашутисти и делтапланеристи. Северозападният дял на Стара планина се отличава с невероятното си богатство на карстови образувания, пещери и дълбоки пропасти. Тук се намира и една от най-големите и най-красиви благоустроени пещери у нас – Леденика. Добре маркирани маршрути примамват туристите да „потънат” в дебрите на Балкана. Предпочитана от тях е живописната екопътека, която свързва околностите на врачанските села Згориград и Паволче.

    „Екопътеката е изключително красива – разказва Ангел Йорданов, собственик на къща за гости в с. Паволче. - Тя следва ждрелото на р. Лева и отвежда туристите до водопада Боров камък. Има дървени стълби, парапети и много мостове над самата река. Екопътеката предлага изключително красиви гледки към долината на с. Згориград и към Враца. За по-малките е предназначена детската екопътека „На приказките” със съответните лабиринти, къща на баба Яга и любимите приказни герои.”
   
    Венета Николова
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Пътепис
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Екскурзии в България | Град Враца – древна история и красива природа
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com