dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 25 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   България
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  На гости в планинското село Паволче
  Публикувана на 23 Юни 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2491 пъти, рейтинг: 4.62

  

    Повечето българи сериозно биха се затруднили, ако им се наложи да посочат на картата на България село Паволче. Всъщност живописното селце се намира едва на 4-5 км. от добре известния гр. Враца, в северозападните склонове на Стара планина. Въпреки че за това благословено от природата място у нас се знае твърде малко, от няколко години стопаните на 3-те местни къщи за гости развиват печеливш туристически бизнес. Оказва се, че сгушеното в полите на Балкана село е по-популярно в чужбина, отколкото в България. За много французи, испанци, германци, англичани и израелци Паволче е синоним на райски кът, в който могат да отдъхнат пълноценно.
   
    Според едно старо предание, някога по суровите склонове на Балкана, в подножието на които се е приютило селото, бродили много вълчета. Хората често си разказвали как са срещнали „па волче” /пак вълче/. Така неусетно с времето думите им послужили за наименование на тяхното село. Днес ако тръгнете по криволичещите нагоре в планината пътеки, едва ли ще ви се изпречи див хищник. Затова пък ще останете без дъх пред красивите водни каскади и скалните образувания, които ще срещнете по пътя си. По тези маршрути се движат и чуждестранни туристически групи по линия на придобиващия популярност у нас алтернативен туризъм. Част от тях отсядат в къщата за гости на семейство Йорданови в село Паволче. Без да предлага излишни екстри и глезотии, кокетното семейно хотелче на Юлия и Ангел си е спечелило много клиенти – предимно от Франция, Германия и Испания. „Разполагаме и със зеленчукова градина в която отглеждаме екологично чисти продукти, с малка оранжерия, както и с цветна градина.”- казва Ангел. Средно между 150-200 чужденци отсядат на гости на предприемчивото семейство от село Паволче в рамките на 15-дневния им тур из България, организиран от столична туристическа агенция.
   
   

„Селото е много близо до гр. Враца, под връх Околчица - лобното място на поета-революционер Христо Ботев – разказва Ангел. - Намира се на живописна тераса в предбалкана, отличаващ се с ясно откроените си скални масиви. Наблизо е проходът Вратцата, предпочитан от любителите на алпинизма и скалното катерене, както и една от най-красивите ни благоустроени пещери – Леденика. Гостите ни посещават и намиращия се в делтата на Искърското дефиле Черепишки манастир.”
    „През 1999 г. се захванахме с развитието на селски туризъм с голямо желание, но и с известно притеснение, че все пак чужденци ще посрещаме, а нямахме още никакъв опит в това отношение” , споделя Юлия, чевръстата домакиня на семейното хотелче, което носи и нейното име. Оказва се обаче че опасенията й са били напразни, защото още от началото нещата потръгват добре. Чужденците са очаровани от автентичната атмосфера на къщата, от храната и гостоприемството на нейните стопани. Любопитното е, че туристическите групи пристигат в Паволче направо от летище София, така че първият им „сблъсък” с българската действителност е именно тук, в потъналото в тишина планинско селце.

   
„Като дойдат, са много уморени, много стресирани от пътуването и от неизвестността къде ще попаднат – обяснява Юлия. - Но още в първите минути атмосферата се разведрява. Къщата много им харесва, започват да говорят оживено на различни езици, да се смеят, да пляскат с ръце. Оставят си багажа по стаите и веднага излизат на двора. Сядат в градината на сянка около цветята, обикалят оранжерията, разпитват как се отглеждат зеленчуците. Имаме и лятна баня и те без да се притесняват се разхождат с хавлиите из двора. Четат си книги на терасите. Децата пък тичат боси в градината, излизат на игрището да играят волейбол. С една дума при нас всеки си почива както иска и се чувства у дома. Водим гостите до Посетителския център на Паволче. В него се предлагат ръчно изработени бродерии, плетива на една или две куки и други характерни за нашия край занаятчийски произведения. Понякога организираме специални тържества с участието на нашия детски квартет за стари градски песни.”

   
Източноправославните празници, които се почитат и от семейство Йорданови, се превръщат в истинска атракция за чужденците. По Великден, например, Юлия приготвя по стара рецепта „топящ се в устата” Великденски козунак, а свекърва й леля Данче демонстрира как се боядисват великденски яйца. На Коледа пък ще ви заведат в живописната църквичка на Паволче „Св. Иван Рилски” от 1932 г. Вечер всички се събират в просторната трапезария, за да хапнат от вкусните гозби на Юлия. Пълнени чушки с кайма и ориз, тиквички с кисело мляко, задушено месо в гювече, пресни салати от домашно отглежданите зеленчуци са част от характерното за този край меню. За доброто настроение допринасят и домашното вино и ракия. Така бариерите неусетно падат и на края всички се смеят, пеят и прегръщат. Чужденците със съжаление си тръгват от Паволче, а книгата за впечатления на хотелчето е пълна с похвали, възклицания, благодарности и обещания за нови срещи в подножието на Балкана.

    Венета Николова
    БНР

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до България
Цени на билети до България
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | България | Селски туризъм | На гости в планинското село Паволче
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com