dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 12 Ноември 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:519
  Оферти:105
  Новини:833
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3788
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Флаг   Бразилия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Да празнуваш (и да оцелееш) на карнавала в Рио
  Публикувана на 29 Януари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 4116 пъти, рейтинг: 4.00

  

    Всеки знае, че карнавалът на Рио де Жанейро е предназначен да бъде най-голямото парти на Земята. За много хора обаче ордите от потни, оскъдно покрити тела на демонстрацията могат да бъдат толкова заплашителни, колкото са и съблазнителни.
   
    Репутацията на града за насилие и трудностите, които се пораждат от не говоренето на португалски, правят още по-важно за туристите да получат малко напътствие за това как да се впишат в средата.
   
    Местните жители едва са се възстановили от махмурлука си от тяхната Нова година и вече са готови за петдневната забава, която минава през този крайбрежен град като цунами. Чужденците по принцип се скупчват към склона на бедняшките квартали, където най-добрите карнавални групи на града имат седмични репетиции, за да усъвършенстват тазгодишните тематични песни. Хората се събират и на стадиона Sambadrome, където свободни технически репетиции предлагат вкус от самба парад, но без блясъка на карнавала.
   
    За самия карнавал, който се провежда през първите пет дни на февруари тази година, всъщност има три начина за празнуване: парти на улицата, да гледате самба парада или (за наистина опитните и смелите) да танцувате в парада.
   
    Повечето от по-големите самба групи позволяват на туристите да се присъединят към техните контингенти, докато те носят костюмите, известни като „фантазии". Групите ги продават на гуляйджиите по Интернет и на по-големите хотели в града, предавайки ги на прага на клиента. Натруфените костюми могат да струват някъде от $282 до $1412 и осигуряват празнуващите с много различна перспектива.
   
    Най-добрата част от парада е вълнението от пеенето и танцуването под ярките светлини на стадиона пред огромна тълпа. Не толкова добрата част: когато парадът приключи, празнуващите са оставени да стоят пред стадиона в бляскаво, леко глупаво-изглеждащо облекло с няколко алтернативи освен от връщането към хотела, за да гледат останалата част на парада по телевизията.
   


    „По мое мнение това е едно от най-фантастичните празненства на Земята. Ако вие сте видели нещо за него по телевизията или в печатните издания, всъщност то е 20 пъти по-добре. Отнема около 7 минути, за да влезеш в настроение. Самбата е толкова заразна", казва Артър Мартинез, пенсиониран ръководител на американската пощенска служба от Индио, Калифорния.
   
    „Вие не трябва да се учите да танцувате самба, но е добра идея, ако го направите", обяснява Мартинез, който получил неговия първи вкус от карнавала в Рио още през 1978 г.
   
    Бразилците харесват чужденците поне да опитат да танцуват. Разбира се, те се смеят на всички грешни движения на краката, но е по-добре, ако чужденците се отпуснат, отколкото да бъдат стеснителни.
   
    Капацитетът от 88 500 зрители от местата на стадиона Sambadrome, където самба групи представят техните сложни паради, е центърът на годишните чествувания на карнавала на Бразилия. Но повечето от танцуващите вървят надолу по пътеката на стадиона, която е дълга повече от половин километър, където най-добрите 12 самба групи на града имат всяка по 80-минутен спектакъл заедно със стотици барабанисти, хиляди танцьори и близо дузина парадни платформи.
   
    За туристите най-големият проблем с опитването да гледат честванията e, че Sambadrome е в опасната част на града, а билетите за парада се разпродават обикновено месеци предварително. Има още много начини да се сдобиете с билети - например през туристически агенции, но при голяма премия.
   
    Коимбра Сирица, ръководител по връзки с обществеността от Нортпорт, Ню Йорк, е избрала да отиде чрез туристически агент, който предоставя превоз до и от стадиона, защото тя иска нейните малки деца да изпитат карнавала в Рио без да се тревожи за сигурността.
   
    „Най-вълнуващото нещо беше да гледам моите деца как започват вечерта с плахи движения и в края на вечерта вече да танцуват диво и безрезервно. Аз обичам страната, обичам и музиката, но имам някакви тревоги за безопасността", казва тя. Сирица и нейното семейство, които посетиха миналата година карнавала, следваха също така местен съвет да оставят ценностите си и да носят само малко джобни пари на парада.
   
    По-лесен и по-евтин начин за празнуване е да участвате в уличния карнавал на Рио. Не ви трябват никакви билети или костюми, за да попаднете зад една от многото групи, които използват улиците на града по време на карнавала. Групите "bandas" свирят хитове от минали карнавали, докато групите "blocos" пишат нова песен за всеки карнавал, на който те я повтарят безкрайно.
   
    Banda Ipanema, една от най-известните карнавални групи и любимата на гей общността в града - има парадно шествие покрай плажа Ipanema в събота и във вторник - тази година на 2 и 5 февруари.
   
    Феновете на Carmelitas bloco е хубаво да се обличат като монахини, въпреки че обичаите не са задължителни. Групата има парадно шествие в петък през нощта, привличайки огромна тълпа.
   
    И Cordao de Bola Preta, една от най-традиционните групи на карнавала в града, окупира центъра на града в събота сутринта, правейки го любим за семейства с малки деца.
   
    Някои от по-големите blocos са станали жертви на техния собствен успех през последните години, привличайки тълпи, които са толкова големи, че дори музикантите имат проблем преминавайки през тях.
   
    Ако всичко това звучи като твърде много проблеми, винаги има място за малка съпротива: останете на плажа и чакайте партито да дойде при вас.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация



Изпрати на приятел  Разпечатай   



[Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Бразилия
Цени на билети до Бразилия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Южна Америка | Бразилия | Културен / фолклорен | Да празнуваш (и да оцелееш) на карнавала в Рио
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com