dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 24 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Чили
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Пустинята Атакама
  Публикувана на 10 Юли 2007 г.
  Тази статия е прочетена 9123 пъти, рейтинг: 4.34

  

    Атакама е тясна крайбрежна пустиня, която заема северната част на Чили, в съседство с брега на Тихия океан. Самото и име на индиански език означава пустинна област. Тя се простира на около 1000 км дължина от север на юг. Надморската и височина е 500 м, но по склоновете на Андите достига и до 4200 м.
    Тази южноамериканска пустиня е една от най-безводните, една от най-сухите на земното кълбо. Тя се намира под постоянното влияние на високо атмосферно налягане и студеното Перуанско течение, които са пречка за образуването на валежи. Преобладаващите южни ветрове, които духат успоредно на брега, не донасят валежи по крайбрежието. В една ивица земя край океана, широка около 30 км, която обхваща западните склонове на Бреговите Кордилери, не вали години наред. Местните жители с право казват, че тук земетръсите са по-чести от валежите. Но откъм океана прииждат мъгли, особено зиме, затова и въздухът, и почвата са влажни. Във вътрешността на Атакама мъгла прониква много рядко. В северната и част, в така наричаната пампа Тамаругал, пада средно за една година по-малко от 10 мм валеж (в България – около 650 мм), на юг количеството му се увеличава до 100 мм. Небето над Атакама обикновено е ясно. Сутрин над морето и крайбрежните планини се появяват облаци, но след пладне те се разнасят.
   


    Климатът на Атакама е сравнително прохладен поради влиянието на студеното Перуанско течение. Средната годишна температура от север на юг намалява от 20° до 15°. По крайбрежието средната температура на най-топлия месец (януари) е около 20°, а на най-студения (юли) е 13-14°.
    Дори високите части на планините в Атакама са твърде засушливи. Все пак дъждовете тук са по-чести. По цялото протежение на Андите предпланините им приличат на зелени и влажни оазиси. В един от тези оазиси се намира гр. Арекипа. Той е разположен в полите на опасния си съсед – вулкана Мисти. Тук през най-дъждовния месец февруари падат до 100 мм валежи.
    На фона на могъщите планински масиви и околната пустиня Арекипа е цъфтящ оазис с плодородни вулкански почви, с топъл, но сух, еднообразен климат. Тук благодарение на изкуственото напояване виреят растения, които дават сочни и вкусни плодове, а също пшеница, царевица. Особено се славят вкусните местни портокали, дини, грозде и своеобразният плод черемоя, който прилича на борова шишарка с много нежна благоуханна сърцевина.
    С изключение на тези “оазиси” около постоянни извори цялата останала част на Атакама има тропичен пустинен изглед. Това е сурова пустиня, покрита с подвижни пясъци, с чакъл и камъни. Над ниските дюни се гонят пясъчни вихри, поради което те постоянно “пушат”. Безотточните и сухи области със силни изпарения са покрити с кора от сол. Потоците, които при случаен дъжд се спущат от Андите, се губят из пясъците или се използуват до капака за изкуствено напояване в отделни малки участъци. Само р. Лоа стига океана. Но нейната вода е много солена, затова се използува само при добиването на селитра. Блестят под слънцето водите на безотточни солени езера и блата. Растителността е необикновено бедна. Само по бреговете на някои езера и в планинските клисури растат гигантски кактуси с причудливи форми, най-често прилични на свещници, и сухоустойчиви бодливи храсти. При случаен дъжд се развива краткотрайна растителност. Малко по щедра е природата към света на животните. В Атакама могат да се срещнат лисицата агуарачая, броненосци, костенурки, гущери. По крайбрежните скали и острови гнездят несметни ята птици, които образуват така наречените “птичи базари”.
    Над съседния океан въздухът бушува от птичи ята. Безкраен облак от разперени криле помрачава слънцето. Тук е птичият бряг, царството на гуаното. Пеликани, корморани, чайки, милиони на брой, като гъст проливен дъжд падат във водата или отлитат от нея. Рибата изяждана от птиците, възлиза на огромни количества. От нея остават дебели пластове птичи тор – гуано, истински елексир на плодородието. Чилското гуано увеличава плодородието на почвата 30 пъти по-интензивно, отколкото обикновения оборски тор. Още индианците – араукани, са схванали стойността на “гуано”. Те наказвали със смърт всекиго, който се осмелявал да убие на морския бряг птица. Сега по тия места има страници с пазачи, които стрелят по орлите и по други хищни птици. С международна спогодба е забранено и прелитането на самолети над птичия бряг. Корабите също заобикалят птичите острови и не използуват наблизо до тях своите сирени. Събирането на гуаното става, когато птиците се прехвърлят на други острови. Огромни печалби влизат всяка година както в джобовете на компанията за добиване на гуано, така и в държавната хазна.

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
Krasimir
Нерегистриран
2011-01-03 14:38:48
  super dobre informafiq mnogo blagodarq

Krasimir
Нерегистриран
2011-01-03 14:40:30
  много благодаря

Александър
Нерегистриран
2011-01-03 20:11:04
  На мен много ми хареса информацията, която беше представена. Макар че има много факти, които не са представени

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Чили
Цени на билети до Чили
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Южна Америка | Чили | Екстремен туризъм | Пустинята Атакама
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com