dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 25 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Чили
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Чудото на Великденския остров
  Публикувана на 04 Ноември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4615 пъти, рейтинг: 5.00

  

    Моаите, както островитяните ги наричат, представляват повече от 800 гигантски издялкани каменни статуи, открити по целия Великденски остров (наричан още Рапа Нуи). Статуите са сред чудесата на света. Снимките не могат да уловят колко всъщност са внушителни тези творения. Някои от каменните човешките глави и торсове са високи над 9 метра.
   
    Като видите една статуя, това не означава, че вече сте видели всички – те са толкова различни, че няма две еднакви. Този непокътнат прекрасен полинезийски остров, който принадлежи на Чили, прилича на музей на открито. Дали фигурите стоят в горди редици или са обърнати с лице към земята, всяко място има различна история, която да разкаже - и тяхната загадка продължава да пленява хората.
   
    Най-любопитна от всички е Рано Рараку, кариера, където статуите са били издълбани от камъка на неактивен вулкан, и където повече от 150 незавършени статуи в разнообразни етапи на довършване могат да бъдат видени. Защо са незавършени? Никой не знае.
   


    Не е ясно кога точно, как и защо са били издигнати статуите, но видът на недовършените статуи говори за това, че производството им внезапно е било прекратено.
   
    Предполага се, че Великденският остров е бил заселен между 300-1200 г. от новата ера от полинезийци. В периода на най-голям разцвет на културата на Рапа Нуи (ХVІ-ХVІІ в.), вероятно там са живели 10 000-15 000 души.
   


    Английското име на Великденския остров (Easter Island) идва, когато изследователи са пристигнали на Рапа Нуй в неделя на Великден през 1722 г. Те са кръстили острова в чест на датата. Това, което те са намерили, е било пъзел, който може да бъде подреден за векове. Как някой е стигнал там първоначално до най-изолирания остров на света, на близо 5000 километра от континенталната част на Чили и на 3000 километра от най-близо населения остров? Какво е било значението на масивните статуи, сред които няма две еднакви? Богове ли са? Предшественици? Вождове на племена? И как, който и да е на Земята, е пренесъл и изправил статуите, които тежат някъде от 14 до 145 тона?
   
    Загадката се задълбочава, когато следващите европейски изследователи, начело с капитан Джеймс Кук, пристигнали на острова през 1774 г. Вместо процъфтяваща общност на хиляди хора, Кук е видял само няколкостотин жители, които едва оцеляват. Какво е станало през онези 50 години?
   
    Вие обаче можете да оформите вашите собствени мнения като пътувате до там и научите различните теории. Островът е дълъг само 23 километра, а колите под наем са 40 долара на ден, ако искате да направите свое собствено проучване. Струва си обаче да се запишете за обиколка с информиран водач, който знае всички легенди.
   
    Поне три дни са необходими, за да получите истинско усещане за острова. Освен кариерата, много от най-интересните части включват Ahu Akivia и Ahu Tongariki, с драматични редове от 7 и 15 статуи.
   
    Плажът Анакена, ограден с красиви палми, има някои от най-добре запазените моаи. Те са защитени, защото са били заровени за векове в пясъка. Възстановяването на някои от статуите в изправено положение, е започнало, когато изследователят Тур Хайердал е пристигнал на Великденския остров през 1955 г. и е проправил път на първите експерименти да се преместят статуите на техните оригинални места. Той развил теорията, че Великденският остров е бил заселен от жители на Древно Перу. Тази теория обаче остава недоказана. Рапа Нуи е единственото място в Тихия океан, където била разработена местна писменост. За съжаление тя не е разчетена и до днес.
   
    Днес, около 50 статуи са били върнати на техните първоначални позиции. Туризмът е процъфтял, когато е било построено летището през 1967 г. Сега препълнени полети се извършват четири пъти седмично от Сантяго.
   
    Но Великденският остров не представлява само статуи. Оронго ще ви отведе към гребена на огромен, запълнен от езеро кратер на вулкан и гледка на три скали недалеч от мястото, където се провежда годишно състезание "птичар". Победител в състезанието става най-бързият по време на гмуркане от стръмната скала. Той трябва да намери яйце на птица от гнездата на островите и да изкачи скалата като запази яйцето непокътнато. Ana Kai Tangata е пещера с добре запазени рисунки на птиците. Бижутерия с птичи мотив и копия на главите на птиците са най-популярните сувенири.
   
    Има симпатично село в полинезийски стил, наречено Hanga Roa, с разнообразие от магазини и кафенета, които можете да посетите. Хотелът O` tai, на ръба на селището, е най-доброто място, където можете да останете. Можете да видите как цивилизация е започнала да навлиза в селото под формата на Интернет-кафене и малък френски ресторант.
   
    Плажуване, ходене и яздене са другите примамки на острова. Освен това там се предлага гмуркане с акваланг, заедно с екипировката, която можете да си наемете близо до пристанището.
   
    Подходящите места и моменти за снимане са навсякъде, особено по време на залез слънце и когато пред вас се открива гледка на многобройните диви коне на острова.
   
    През нощта местните танцьори Kari Kari правят вълнуващо представление. Половината са местни танци, а останалата половина са въртящи се напомняния на хавайските танцьори на хула.
   
    Петчасовият полет от Сантяго до Великденския остров е дълъг, но определено няма да съжалявате, ако отидете.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Чили
Цени на билети до Чили
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Статия | Южна Америка | Чили | Културен / фолклорен | Чудото на Великденския остров
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com