dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 01 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Китай
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Хонг Конг е място, което трябва да се преживее
  Публикувана на 18 Декември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2903 пъти, рейтинг: 2.50

  

    Китай изглежда бедна провинция на фона на днешния ултрамодерен остров Хонг Конг. Той е това, в което континентален Китай твърди, че се опитва да се превърне, но никога няма да бъде.
   
    И каквото и да си е представял някой за този легендарен тропически оазис в южната част на най-голямата комунистическа държава в света, то, стъпвайки там, човек остава с чувството, че Китай е просто една необятна провинциална шир, пълна със занемара, посредственост, своеволия, хаотична инерция и лицемерна имитация на просперитет. Хонг Конг е едно модерно благоденстващо конкурентноспособно общество с утвърдени граждански свободи в такива космополитни размери, че не се вписва в ничии макросметки.
   
    Всъщност няма нищо нелогично в ситуацията. Хонг Конг е бил британска колония в продължение на цели 156 (блажени, според повечето местни) години, а, както историята недвусмислено подсказва, чуждата намеса здраво дърпа напред икономическия напредък на много места, забравени от Бога. Примерите само в Китай са особено самоописателни – да споменем само бившите рибарски селца, а днес – зашеметителни и колоритни мегаполиси с мощни търговски пристанища, като Макао, Шанхай, после Гуанжоу, Сямън и Нинбо, а също Чиндао, където ще се проведат повечето спортни активности от Олимпиадата догодина.
   
    Всички те – бивши португалски, френски, немски, британски, испански и пр. европейски колонии или, най-малкото, места със засилено присъствие в миналото на пришълци (разбойници, контрабандисти, авантюристи) от Запада. Да не забравяме и бившия о-в Формоса (от португалски – „красив остров”), частично колонизиран от холандци и испанци, управляван и от японци – или, другояче казано, Тайван. Един от принципните целенасочено изтъкнати „проблеми” пред болния и неуморен империализъм на днешен комунистически Китай, който не търпи нито благоденствие, нито дори мизерстването на хора, разселени по територии, пропагандирани от китайската компартия като изконно принадлежащи.
   


    Днешен Хонг Конг е магическо място, което е толкова покъртително напред и далеч от ординерната ориенталска действителност в държавата-майка, че доста декади ще са нужни, докато утвърдените бизнес-, социо- и полит- традиции в мегаполиса деградират и се размият. Не случайно преди десетилетие, когато управлението на Хонг Конг бива официално предадено по мирен път от последния британски губернатор Крис Патън на бившия китайски президент Дзян Дзъмин, много семейства се изселват от града, ужасени от перспективата да станат жертва на новото комунистическо управление, убиващо всякакъв дух на бизнес-предприемчивост и граждански свободи. Това в момента не изглежда много наболяла дилема, защото Хонг Конг все още се намира в договорения срок от 50 години автономно политическо, икономическо и социално управление по формулата на Дън Сяопин „Една държава – две системи”.
   
    Въпреки всичко и досега световно известното предаване на града се назовава от местните на кантон като wuih gwai, което може да се разбира както като „връщане”, така и като „регресия, упадък, отстъпление”. Последният британски губернатор, цитиран от CNN, със загриженост отбелязва няколко години по-късно видим „спад на демокрацията” в Хонг Конг, който в края на първите пет години след връщането му на суверена - Китай - отбелязва нечуван дотогава ръст на безработицата и икономически проблеми.
   
    Географски, легендарният мегаполис се състои основно от: остров Хонг Конг - ултра шикозен управленски, бизнес и туристически център, и полуостров Коулуун - зашеметяваща плеяда от жилищни, офис, търговски и всякакви други постройки и площи, нароени с грандоманска височина и почти сюрреалистична гъстота. Новите територии са на север от полуострова - предимно планини с малко, но качествена обработваема площ и откъснато от „сърцето на града” население, остров Лантау с пристроения към него изкуствен остров за новото уютно и фамозно, удобно устроено летище Чек Лап Кок, плюс куп неизброими по-малки острови.
   
    Ние лично имахме шанс да посетим и да отседнем на самия остров Хонг Конг, което ни даде поглед само върху най-бляскавата, най-представителна част от тамошните селения, потънала в допълнителна ярка, предколедна пищност. И ако видяното от нас се пренесе на континенталната суша, то там би било само една куха фасада от лъскави стъклопакети и височинно строителство, зад които пошло прозират бедността и нехигиеничността на обикновения делничен трудов гражданин. Докато в Хонг Конг напротив, луксът и маниерността в централния градски район не е външност, а същност; не е архитектурен блясък, съчетан с манталитета на малоимотния, ограничаван, боязлив човек, а дома на едно въздигнато, самоуверено самосъзнание на индивид, усвоил традициите, финеса и чувството за себестойност на една граждански отговорна среда, далеч, далеч надраснала посредствения манталитет на незначителния редови човек, брънка в обществото на комунистически Китай.
   
    Външният израз на просперитета на вълшебния мегаполис не може да се види никъде по-добре, отколкото на едноименния остров. Континентален Китай просто няма такава зашеметяваща архитектура, каквато предоставят фасадите на двата небостъргача Lippo Tower 1 и 2, двата Международни финансови центъра One ifc и Two ifc (съответно на 39 и на 88 етажа, с височина 210 и 420 м) и, разбира се, емблематичната за града разчупена футуристична сграда на Bank of China. Two ifc е най-високата сграда на Хонг Конг и шестата по височина в света, с предхождащи я само Тайпей 101 в столицата на Тайван, кулите Петронас в Куала Лумпур, Sears Tower в Чикаго и Джин Мао в Шанхай (Empire State Building се нарежда девета).
   
    Плеядата от други небостъргачи помещават хотели от най-реномирани световни вериги като Хайят, Мариот, Риц-Карлтън, а също грандиозни като площ и не особено пусти откъм предколедна посещаемост представителни шопинг-молове и самостоятелни партерни магазини на шикозни марки като Louis Vuitton, Salvatore Ferragamo, Valentino и прочее мелодични благоназвания. Правителствените сдания (градска, съдебна и прочие администрации) също се отличават с помпозност и височинност, като в пиковите часове от деня от тях не струи типичният за многомилионен Китай хаотичен мравуняк от гъчкащи се и ръчкащи се забързани, търчащи почти в буквалния смисъл, надве-натри облечени дребосъци, а културно извират тълпи от спокойни, със суетно поддържана визия и с премерени движения работещи граждани.
   
    Следва продължение.
   
    Автор: Мила Симонова
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Китай | Международни екскурзии | Хонг Конг е място, което трябва да се преживее
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com