dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 03 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Китай
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 3
  Публикувана на 08 Януари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 2597 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Колкото до туризма, в това отношение районите на града предоставят интересни забавления, повлияни и от двете култури – азиатската и колониалната. Първата сред всички забележителности, която винаги се изтъква при споменаване на Хонг Конг, това е е тъй наречения Връх - The Peak.
   
    От този Връх се открива определено колоритна панорамна гледка към остров Хонг Конг, срещуположния полуостров Коулуун и зашеметяващото с височинността и почти невъзможната си гъстота урбанистично застрояване и на двете. По субективни наблюдения пътуването до Върха е не по-малко вълнуващо. То се извършва с все още напълно пригодна, макар и още от времето на първите британски колонизатори, система с две релсови влакчета, движещи се под наклон поне 50 градуса.
   


    Също на остров Хонг Конг се намира и Ocean Park-а, място с много развлечения за малки деца, също малка зоологическа и ботаническа градина с безплатен вход, емблематичния за Хонг Конг хипордум за конни надбягвания, Базара за западни стоки, фериботната връзка за Макао (пътят по вода дотам е час).
   
    Остров Лантау е известен предимно с две неща – с 34-метровата бронзова статуя на Буда, за която се смята, че е най-голямата на свободно стоящ буда в света, и, разбира се, с местния Disneyland Resort. Той е един от скъпите, но добре организирани и определено препоръчителни за посещение атракции за хора с деца (достъпен със собствено, пъстроцветно влакче от системата на градското метро) – билети могат да се резервират и онлайн от сайта на Дисниленд.
   
    Новите Територии предоставят материал за посещение предимно от почитатели на религиозни храмове, а Коулуун помещава най-забележителните музеи на града, базара за нефритени произведения и този за морски дарове, парка Виктория, Часовниковата кула. Предвижването между туристическите забележителности и изобщо навсякъде е културно и лесно, особено ако се ползва системата на десетте линии от градското метро - МТR. Хотелите предлагат информация и понякога билети за най-видните забележителности, но винаги е по-разумно билет да се закупи на място, т. е. няма да бъде изкуствено оскъпен. Всичко останало като ресторанти с местна (китайска, азиатска) и привнесена (про-западна) ориентация, храна на крак, кафе на открито (нещо, за което континентален Китай още не е дозрял), изобилие от нощни клубове и барове просто се подразбират.
   
    Хонг Конг е град, в който тютюнопушенето на обществени места е забранено. Недвусмислени знаци и надписи напомнят не особено дискретно за това. Упоменава се и максималната глоба – 5000 ХК долара (малко над 1000 евро). Не се пуши даже в такситата. По някои места човек мярва индивиди, напъдени от нуждата на улицата, но в никакъв случай не се забелязва масова разпасаност. В държавата-матушка, от чийто свиден матерен пример Хонг Конг не случайно бяга като от чума, тютюнопушенето на определени места се забранява просто формално или по подразбиране. Но примерите на неспазване на тези по-скоро препоръки, отколкото възбрани, са толкова фрапантни, че Китай и в това отношение издиша в претенциите си за модерно, цивилизовано общество. Пуши се в болници, в аптеки, магазини, по летища, в асансьори. На безпрецедентна китайска простащина се натъкнахме само преди седмица на по-малкото международно летище в Шанхай, когато намерихме местен да пуши не къде да е, а в специалното помещение за преповиване на бебета – въпреки че само метри след това бе нарочното и изрично обозначено място за пушачи! Е, с такава ниска и пошла обществена псевдокултура нищо чудно, че китайските туристи и т.нар. бизнесмени не са желани никъде.
   
    Не са желани и в Хонг Конг, където още в първите години след предаването на бившата колония китайците от континенталната част на страната буквално заливат легендарния град, харчейки повече на човек, отколкото американците и японците (основно по традиция туристическо перо на Хонг Конг). В зората на милениума член на местния хайлайф дори публикува книга и CD, предназначени да образоват китайците от вътрешността на страната как се произнасят думи като Hermès и Chanel. Но понеже и посетителите, и посещаваните говорят един и същ език – езика на парите, то комуникирането помежду им не среща кой знае какви пречки или негодувание. А извън преносния смисъл, жителите на Хонг Конг биват обучавани в училище едновременно на три езика – кантон (местния говорим китайски диалект), мандарин (този, който се ползва преобладаващо на континента) и, разбира се, английски. По този начин гражданинът на бившата британска колония няма никакви затруднения да комуникира със събратята от държавата-майка, като освен всичко друго е и конкурентноспособен на техния работен пазар. Стига да иска, разбира се, да замени някой ден кон за кокошка.
   
    Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 1
    Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 2
    Следва продължение.
   
    Автор: Мила Симонова
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Китай | Международни екскурзии | Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 3
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com