dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 25 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Китай
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 4
  Публикувана на 08 Януари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 2000 пъти, рейтинг: 3.00

  

    Високото ниво на обществена култура, самосъзнание и дисциплина в Хонг Конг е възпитано и, най-вече, утвърдено по много начини в продължение на век и половина „колониално робство” (по-скоро симбиоза), но един от тях ни направи потрисащо впечатление – любезните напомняния и призиви към личната съвест, които човек може да прочете по всякакви места и по всякакви поводи.
   
    Без грам излишна помпозност и клишираност като марксистките лозунги, които и днес се четат в китайски хотели, магазини и ресторанти. Хонг Конг е изтънчен, без сантимент – „Благодарим Ви, че спомогнахте за опазване чистотата на това място.”, придружено с картинка как човек изхвърля боклук с кошчето за целта. „Моля, помогнете за опазване на околната среда – ползвайте само толкова, колкото Ви е нужно.” и стрелка към апарата за тоалетна хартия в кабинката. „Дайте път първо на хората със специални нужди като инвалиди и майки с деца.” – стикер вляво от асансьор. „Не пречете на пристигащите първи да слязат.” – табелка, която чакащият, ще – не ще, чете, докато дойде метрото. И най-любимите ни от всички – „Храченето разпространява бацили.” и „Плюенето строго забранено, максимална глоба 5000 ХК долара.” – стикери на всякакви обществени места. И това съвсем не изчерпва репертоара от предупреждения или любезни напомняния, предназначени за всеки един зрящ гражданин.
   
    В среда, в която добрите маниери и приемливо обществено поведение биват недвусмислено, но ненатрапчиво указвани във всеки ключов момент, лесно се възпитава гражданска етикеция. Но не е само това - и в континентален Китай съществуват писани и илюстровани забрани против тютюнопушенето например, които обезателно се погазват. Има и нещо друго, което е превърнало жителите минимум на ситито на този тропически азиатски град в образцови обществени индивиди и което очевидно липсва при сънародниците им от безбрежния север. Това „нещо” кара гражданите на Хонг Конг да пресичат само на зелено и единствено на обозначените за целта места, без по кръстовищата да ръкомахат униформени служители с фуражки и палки, към каквато най-елементарна дисциплина континенталните им събратя са абсолютно непричом. Това „нещо” кара продавача в Хонг Конг да ти благодари, че си благоволил изобщо да му стъпиш в магазина, в който вероятно само работи, без да го притежава, и да закупиш, ако ще и най-евтиния артикул, но да го купиш оттам.
   
    Докато китаецът от сушата ще ти каже „мейо” (нямам), ако нещо липсва в момента или го мързи да го търси, и ще ти обърне гръб, за да си изсърба следобедната закуска, като освен всичко друго няма и да се сети да набави за в бъдеще това, което надали за пръв път му е подирено. Същото това „нещо” кара таксиметровия шофьор в Хонг Конг да си поддържа колата чиста и отвътре, не само отвън, докато колегата му на север се осланя само на природните сили (дъжд за „фасадата” и течение за проветрение). И независимо как човек ще обозначи това „нещо” – класа, обществена култура, ниво на поведение, стил - то е повече от ясно, че в Хонг Конг китайците го имат, а милиард и кусур техни сънародници на сушата го нямат.
   


    Затова тъжно се чувства човек, когато си тръгва оттам, от Хонг Конг. И погребално, ако се връща в Китай – като в нашия случай. Направихме си масаж на очите, както се казва, видяхме как може да се живее и колко е далеч държавата-майка от това не само високо, но практически недостижимо за нея ниво. За сетен път разбрахме, че това, с което пълним пазарската си кошница, е печално близо до етикета „боклук” – и на първо място храните. Макар Хонг Конг да е видимо скъп град, то мит е, че на сушата се живее по-евтино. Разликата, уви, е в това, че докато в Хонг Конг човек си купува наистина качествени артикули (храна, козметика и облекло на първо място), то в континентален Китай за същите, че и за повече дори пари, си набавя поне три пъти по-долнокачествени и поне петдесет пъти по-бедни на избор сурогати или направо ментета. А митът, че Хонг Конг е град, не по-малко затиснат от смог и замърсен и от китайските космополитни гиганти от ранга на столицата и на Шанхай, се оказа просто дръжки – слънце и облаци се виждаха целодневно (и как иначе, след като най-развитите райони са разположени на острови и полуостров), отсъства характерната „димна завеса” на смога, а водата за битови нужди е с локално пречистване и няма нито мирис, нито цвят. Макар че чешмяната не се препоръчва за пиене, все пак идва от континентален Китай.
   
    Въпросът със статуквото на Хонг Конг реално е доста комплициран и мътен. Много лесно се произнасят думи като „върната обратно бивша колония”, но такива думи не казват почти нищо по същество. Мегаполисът се назовава днес HKSAR (самостоятелен административен район на Хонг Конг) и ако решите да го наберете от континентален Китай, от Шенжен, да речем, като най-близък град, то ще трябва да го сторите с международен код. И не само това – ако ви се наложи да пропътувате по въздух разстоянието между Саня и Хонг Конг, то това ще ви струва около 2000 китайски юана (200 евро). Ако обаче искате да летите от Саня до град Гуанжоу, който се намира на около 200 км от Хонг Конг, то удоволствието ще ви струва около 400 юана (40 евро). Разликата е видима – в първия случай извършвате международен полет (!), а във втория – вътрешен за страната.
   
    По същия двуяк начин стои и въпросът специално с телевизионната и интернет-цензура. От Китай не могат да се достигнат някои определени сайтове и портали, но от Хонг Конг – могат. От специалния административен регион няма проблем да се заредят уеб-сайтовете на Амнести Интернешънъл, на ВВС, на YouTube, да се достигне до Wikipedia и да се издири информация за китайските лагери на смъртта, да речем, като подръчен пример (всяко едно от които е невъзможно да се види от вътрешността на страната). Още по-забележително специално за нас като посетители бе да гледаме документален филм по един от местните телевизионни канали TVВ (субтитриран на английски), който филм интервюираше семейства, обект на брутални изнудвания от страна на китайските власти, натоварени със задачата за съблюдаване спазването по места на закона за едно дете в семейство. Материалът разказа историите на десетина китайски семейства, станали жертва на отвличания, побой, рекет, принудителни изселвания и дългогодишни унижения от страна на местни селски управници, въздаващи ред, също както расист би сторил в негърско или циганско гето. Успокоително бе човек да види, че поне извън държавата-хранителка няма лицемери и слепци, нито приспивна комунистическа пропаганда. Своеволията на местната власт на най-яростно антихуманно равнище са само един от стотиците социални непреборими проблеми на днешен Китай и именно това е грозното лице, което гледа тихия тропически мегаполис откъм многолюдната суша и заради което толкова много хора са се изселили преди само десетилетие от Хонг Конг.
   
    Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 1
    Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 2
    Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 3
    Следва продължение.
   
    Автор: Мила Симонова
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Китай | Международни екскурзии | Хонг Конг е място, което трябва да се преживее - 4
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com