dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 27 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Китай
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Туризъм и будизъм в Тибет
  Публикувана на 13 Юни 2008 г.
  Тази статия е прочетена 5721 пъти, рейтинг: 3.62

  

    Една от най-вълнуващите туристически дестинации е Тибет, който до съвсем скоро беше затворена територия. Туризмът в Тибет постепенно се развива, а броят на туристите се увеличава всяка година. Повечето от чуждестранните туристи идват от САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Холандия, Швейцария и Сингапур. "Покривът на света" се превръща в една от най-търсените туристически дестинации. Тибет привлича с многовековната си история, източна култура и будизма.
   
    Броят на туристите, които посещават отдалечения Хималайски регион на Тибет в първата половина на годината са се увеличили почти двойно до повече от 1 милион души. За увеличението на туристите са помогнали новата железопътна връзка до страната и новото летище.
   
    Туристите в Тибет са похарчили 990 милиона юана (130.8 милиона долара), отново почти двойно в сравнение със същия период миналата година, са казва в доклад, цитиран от Ройтерс. Има също така покачване от една пета на полетите до Тибет, който вече има три държавни летища с редовни услуги.
   
    Автономната област Тибет, която покрива 1.2 милиона кв. км високи плата в Югозападен Китай, доскоро беше единственият район в страната, останал встрани от железопътната мрежа. Превозът на пътници и стоки към останалата част на Китай се осъществяваше с автомобил или самолет.
   
    "Отварянето на железопътната линия Цинхай-Тибет и летище Нийнгчи, както и други подобрения в основната инфраструктура, са задвижили развитието на сектора туризъм в Тибет", се посочва в доклада. Повечето от туристите са местни - от страната и само 73 000 са дошли отвъд морето.
   
    Влаковите услуги от Пекин до тибетската столица Лхаса станаха реалност през миналия юли, отваряйки вратата на вълна от китайски и чуждестранни туристи към района.
   
    Отварянето на автономната област, укрепването на връзките й с Китай, стремежът към икономическо обновление на Тибет, перспективата за по-сигурна отбрана на тази отдалечена гранична провинция, са част от целите, които си поставя Тибет.
   
    Увеличава се и броят на туристите, посетили Тибет, желаещи да се запознаят отблизо с местните традиции в медицината. От няколко години се наблюдава и т. нар. "здравен" или "медицински" туризъм. От цял свят специално идват хора, които желаят да използват услугите на традиционната източна медицина. Много от големите туристически компании са включили и тази услуга в програмите си и предлагат преглед в специализирана болница или лекар по традиционна китайска или тибетска медицина.
   
    Тибетските активисти са предупредили, че туризмът и преселването на китайците обаче могат да заличат отличителната култура на Тибет. Китай, който очаква броят на туристите, посещаващи Тибет, да достигне 6 милиона през 2010 г., изгражда четвърто летище при западната тибетска област Нгари, което ще бъде най-високото в света.
   
    Бързо развиващата се икономика в Тибет, както и нарасналият поток на туристи оказва все по-голям негативен ефект върху екосистемата на областта. Тревогите са още по-сериозни, като се има предвид, че в тази част на Китай се наблюдава най-бързото затопляне в света. На всеки 10 години средната годишна температура нараства с 0,3 градуса.
   
    Туристически забележителности
   
    Тибетското плато се намира в полите на Хималаите, където е и най-високият връх Еверест (Джомолунгма) на 8848 метра надморска височина. Тази легендарна част на света
    притежава история, датираща от хиляди години.
   
    Лхаса
   
    Тибетската столица Лхаса е разположена на 3650 метра надморска височина и от хилядолетия привлича поклонници, а в последните години там се стичат също и ценители на историята и културата от цял свят. Седалището на Далай Лама се намира в Лхаса.
   
    Дворецът ”Потала”, разположен на склона на северно-западната планина зад Лхаса е с най-голяма надморска височина и представлява най- големият архитектурен комплекс във форма на крепост в света. Строителството му започва през VІІ век. Той е от 13 етажа, заема 41 хектара и е изграден от гранит. Той се състои от хиляда зали и стаи. Вътре в него са запазени пагода с тленните останки на Далай Лама от различни епохи, зали-пагоди с тленните останки на Буда и зали-читални за будистки сутри. Всяка пагода е позлатена и с бисерна и нефритена инкрустация, затова изглеждат изключително бляскави и разкошни.
   

Най-голямата пагода е на Далай Лама Пети и е 14.85 метра. За позлатяването й са използувани 5.9 тона злато и над 4 000 бисери и други скъпоценности. Далай Лама живее, работи и води будистки ритуали изцяло вътре в “Потала”. Спалната му зала е разположена на най-високо място, затова е облята със слънчеви лъчи и се нарича слънчева зала. Дворецът беше номиниран за едно от новите седем чудеса на света.
   
    Най-свещеното място в Тибет, храмът Джогханг, от VІІ век е и най-посещаваното място. За това свидетелства износената до блясък каменна настилка в двора му.
   
    Сиан
   
    Сиан обикновено се асоциира с Пътя на коприната, представляващ мрежа от „копринени пътища” и маршрути на кервани на 2000 години, свързващи Римската империя и Сиан. Градът някога е бил първата столица на обединен Китай, а по-късно главен град на 13 велики династии. Днес в Сиан живеят над 3 милиона души, градът се характеризира с изключително динамично развитие, набрало скорост след като през 70-те години на ХХ в. археолозите откриват под земята прочутата теракотена войска на император Циншъхуан, съставена от хиляди фигури на войници и коне.
   
    Тибетски будизъм
   
    Към първата половина на VІІІ век Тибет възниква като държава, където се разпространява будизмът. Страната попада под зависимостта на Китай, която се запазва до началото на ХХ век. През 1911 г. последните китайски войски напускат Тибет и той става независима страна.
   
    Китай не признава тази независимост и през 1949 г. изпраща окупационни войски в Тибет. През 1951 г. между окупаторите и правителството на Тибет е подписано споразумение, наречено "Споразумение за мирното освобождение на Тибет", което определя взаимоотношенията между Китай и Тибет.
   
    В наши дни територията на окупирания Тибет влиза в състава на Китайската Народна Република, но в Дхарамсале (Индия) се намира тибетското правителство в изгнание, чиято глава е XIV-я Далай Лама. През 2002 г. той се отказва от задълженията си на глава на правителството и сега тибетското правителство в изгнание се води от премиер-министъра Самдонг Ринпоче.
   
    Китай е дом на многобройни религиозни вярвания, като основна религия се възприема будизмът. Будизмът в Китай включва главно китайския будизъм, който се разпространява в Китай през ІІ век преди Христа, Тибетския будизъм, който се разпространява в Тибет през VІІ век, Пали будизма, който се разпространява в Китай през ХІІІ век. Тибетският будизъм се отнася за тибетско-езичния будизъм, известен още като Ламаизъм.
   
    Тибетският будизъм е оказал огромно влияние върху тибетската раса. Будизмът се разпространява в Тибет през VІІ век и постепенно се просмуква в тибетската история, политика, икономика, култура, отношенията между хората, техните навици и обичаи и се превръща в най-широко почитаната религия сред тибетците. Будизмът дълго е бил широко почитан в китайския Тибетски автономен район, както и в провинциите Съчуан, Юннан, Гансу и Цинхай, а също и в Синдзян-уйгурския автомомен район и в Автономен район Вътрешна Монголия. Разпространил се е и в Сикким, Бутан, Непал, Монголия и Бурятия в Русия.
   
    Повече от 1400 манастира и други религиозни средища са възстановени и отворени след мирното освобождаване на Тибет през 1951 г. Китайското правителство и политиката на религиозна свобода дават възможност на 34 000 монаси в различни манастири свободно да изучават будистките сутри и да организират различни будистки мероприятия в съответните манастири. Освен това, широките маси вярващи са направили олтари, зали за почитане на Буда и стаи за рецитиране на сутри в своите домове и предприемат поклонения до свещени места.
   
    Историческите източници за тибетския будизъм датират от началото на царстването в Тибет на Сронцзангамбо (620-650 г.), който по политически съображения приема будизма в качеството на държавна религия.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Китай
Цени на билети до Китай
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Китай | Международни екскурзии | Туризъм и будизъм в Тибет
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com