dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 28 Май 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Кипър
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Опиянение, романтика и древност на една разделена държава
  Публикувана на 02 Септември 2009 г.
  Тази статия е прочетена 2641 пъти, рейтинг: 2.83

  

    Когато пътува за Кипър, човек е настроен романтично, отворен е за екзотика. Във въздуха витаят тайнствената красота, древната мистика и очарованието на Острова на Афродита.
   
    След първоначалното опиянение нахлуват по-реалистични картини – война, разрушения, разделение на територии, хора, ценности. Духът на милитаризма е по-силната и изразителна асоциация за Кипър.

Древният красив остров е поразен от войната от 1974 г. Най-силно изразени тези рани са в столицата Никозия. Много от постройките и до днес стоят разрушени. За войната напомня и "зелената линия". Дълга е 180 км и разделя не само Никозия, но и целия остров.
   
    На север е непризнатата Турска република, останалото е за киприотите християни. Противно на очакванията зелената линия се преминава много лесно. Поне за гражданите от държавите в ЕС.
   
    Макар и въоръжени, граничарите са усмихнати и любезни и издават набързо виза за 30 дни – направо на някакво хвърчащо листче. На излизане от турската част върху него слагат червен печат. Пак с усмивка.
   
    Още с първите стъпки в Кипър се чувстват български асоциации. Множеството ресторанти, кафенета и магазини в Ларнака наподобяват атмосферата по черноморските ни курорти. Никозия пък е пълна с български работници – трудят се главно по капанчета, закусвални и хотели.
   
    Най-много българи са се установили в столицата заради добрите условия на работа и заплащане и по-ниските цени в сравнение с тежкарския Ларнака.
   
    Курортът Ларнака обаче е любимото място за отдих и релакс както на кипърците, които обикновено през уикендите са тук, така и на много туристи. В Ларнака най-хитова е Палмовата алея с тукашните кафенета и ресторанти.
   
    По бреговата ивица липсват нашите златисти плажове, но всички обожават Ларнака, специфичната почва на плажа и винаги приятно топлата вода на Средиземно море (дори и през февруари не липсват къпещи се и събиращи тен туристи и местни), оставяща солените си следи по телата на къпещите се.
   
    Ларнака е скъп курорт. В най-евтините ресторанти вечеря за двама излиза около 50 евро, наливната бира пък се търгува за 3 евро. Най-уважавани са тукашните рибни специалитети – фиш-мезе, те ще ви излязат за около 20 евро.
   
    Очарователните капанчета, накацали по брега, предлагат изключително разнообразна храна. Въпреки характерното излъчване и самобитност и тук са на линия най-известните вериги за бързо хранене и лъскави бутикови витрини на световноизвестни марки.
   
    В по-народния откъм цени Никозия е съсредоточена и основната част от българите живеещи и работещи в Кипър.
   
    Навсякъде е чисто, подредено и неизменно топло. Дори и през февруари тук дневните температури варират между 20 до 25 градуса. Някои кътчета напомнят за Ориента и Турция с традицията за задължителното пазарене. Друга неизменна традиция, която е застъпена навсякъде, е оставянето на бакшиш.
   
    До турския квартал в Никозия е разположена старата част на града. Там се наблюдава масово изселване на тукашните жители, които се местят в новия град, а къщите им се наемат от емигранти.
   
    Най-общата атмосфера, която се усеща в Кипър, е добър стандарт на живот и икономическа стабилност. Основен стопански отрасъл са услугите и туризма. В тях дават своя дан и много чужденци – най-вече руснаци и българи. Освен официалните гръцки и турски, навсякъде се използва английски, по-малко френски и немски език, а голяма част от хотелския персонал е рускоговорящ.
   
    На островната държава най-евтиният вид транспорт са автобусите, най-популярният – такситата. В градове такси се извиква по телефона, от рецепцията или на улицата. Няма касови апарати, нито пък ще се види недобросъвестно отношение, характерно за българските таксита.
   
    Шофьорите пък се изживяват като Люис Хамилтън и направо ти изправят косите. Друга забележителна дестинация в Кипър са гъзарските курорти Агия Напа, Фамагуста и Пафос.
   
    В тези три екзотични местенца са съсредоточени по-голямата част от туристическия бизнес, хотелиерството и всевъзможни развлечения.
   
    Кипър предлага богат и разнообразен нощен живот, задоволяващ и най-претенциозните вкусове. Магазините са изрядно поддържани и аранжирани. Работят от понеделник до събота от 8,00 до 19,00 ч.
    Дори при тотални намаления и разпродажби цените обаче остават доста високи.
   
    Неизменните туристически покупки са бутилка вино КЕО, кипърски сладкиши, локум, кашкавал, занаятчийски сувенири, диск с традиционни мелодии.
   
    Туристите не пропускат да се щракнат за спомен и пред основните забележителности. Струва си човек да се докосне, макар и само за броените дни на стандартните туристически визити, до Острова на Афродита.
   
    Кипър впечатлява с умелото съчетание на богата история и подредено настояще.
   
    Съществуващ още от зората на човешката цивилизация, владян от различни народи, повлиян от многообразни култури и все пак носещ своя самобитност, вълшебният остров очарова всеки.
   
    Автор: Георги Пешев
    Dnes.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
dobromira_dimitrova@mail.bg
Нерегистриран
2012-01-31 13:58:17
  Абсолютно всичко е вярно, умела игра с думите, но имам една забележка откъм информацията.Не е вярно, че се използва "по малко" френски и немски език, изобщо не се чува такава реч от местните, а колкото до езиците, които говорят туристите посетили Кипър, то тогава няма да ви стигне цял ден, за да ги изброите.
  Поздрави,
  Добромира Димитрова

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Кипър
Цени на билети до Кипър
Избрахме за вас...

Нашето предложение...
Оферта - Апартамент Серена
Апартамент Серена

   Цена: 80 лв.

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Кипър | Международни екскурзии | Опиянение, романтика и древност на една разделена държава
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com