dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Германия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  В леговището на легендата
  Публикувана на 21 Ноември 2009 г.
  Тази статия е прочетена 2133 пъти, рейтинг: 6.00

  

    Унтертюркхайм е предградие на Щутгарт. Сравнително често в малките германски предградия се намират главните офиси на гигантските германски индустриални концерни, което всъщност определя и смисъла на съществуването на тези населени места.
    Унтертюркхайм е родината на Mercedes-Benz. Всички забележителности в този район са свързани по някакъв начин с марката с голямата звезда. Дали ще е големият завод работодател или футболният стадион на отбора на Щутгарт в Бундеслигата, рано или късно се сблъсквате с концерна - производител на най-луксозните германски автомобили.
   
    В Унтертюркхайм има и един музей, който е като никой друг. Построен точно до завода, той е наследник на традиция, започната още през 1923. Тогава за пръв път ръководството на Daimler (все още Daimler и Benz не са се слели) решава да започне съхранението на своите автомобили с цел култивиране на паметта. Музеят получава специална сграда във вътрешността на заводския комплекс през 1936. В колекцията тогава са включени 18 автомобила. Преди да достигне до днешния си бляскав вид, музеят на Mercedes е няколко пъти надграждан и разширяван, като за посещението му гостите са преминавали със специален автобус през територията на целия завод.

Преди близо четири години, през пролетта на 2006, откриването на новата сграда стана събитие както в автомобилния, така и в архитектурния свят. Проектиран от германското студио HG Merz, той е построен от холандците от UN Studio, които са изпълнили поръчката (за около 150 милиона евро) по спиращ дъха начин. Високата 47,5 метра сграда е символ на най-доброто, на което е способна съвременната инженерна мисъл. Формата на сградата представлява преплитащи се едно в друго три цветни листа, които от своя страна се вплитат в три различни нива по хоризонталната плоскост. Предимството на тази форма е възможността да се подредят експозиционните помещения по такъв начин, че да преливат едно в друго по оста отгоре надолу. Специален асансьор ви отвежда до началото на експозицията, което е на най-горното ниво. Оттам пътешествието през 122-годишната история на Mercedes продължава по своеобразна спирала, която ви пренася от помещение в помещение, от епоха в епоха, от времето на началото до модерността. Идеята на тази спирала е да създаде усещане за магистрален път - за да достигнете до автомобила, самите вие се превръщате в част от пътя.
   
    Всяко от осемте нива предлага поглед към два различни акцента. От една страна са "Митовете" - тематично драматизирани експозиции на легендарни моменти от историята на автомобила и на марката Mercedes, а от друга - "Легендите" - модели на марката, които са успели да променят автомобилостроенето изобщо, а с нарастващото значение на мобилността - и нашия живот.
   
    Първата "митична" експозиция е посветена на пионерите и обхваща периода 1886 до 1900. Вторият "мит" е посветен на раждането на марката. За тези, които не знаят историята - Мерседес е името на дъщерята на австрийския предприемач, рали състезател и автомобилен ентусиаст Емил Йелинек. От 1899 той се състезава с автомобил на Daimler, като неговият болид носи името на 10-годишната му дъщеря. Няколко години по-късно се появяват и първите мерцедеси. Третата митична експозиция е посветена на дизеловите и компресорните двигатели. Мercedes-Benz е пионер в използването и на двете технологии. Четвъртата е за годините на икономическото чудо. През 50-те новосъздадената Федерална република Германия изживява икономически подем, по времето на който не просто се възстановява стопанското спокойствие, но и се раждат легендарни модели като 300 SL с неговите вдигащи се нагоре врати или моделът 180 с неговата модерна конструкция на шасито. Петият акцент в секцията е посветен на визионерите. Тук се демонстрират постиженията на компанията в областта на сигурността - колани, деформационни зони в купето, въздушни възглавници, ABS и т.н. Шестият е посветен на годините до днес, а в последната седма зала ще видите легендарните сребърни стрели. В края на разходката се озовавате в специалната зала на спортните успехи. Тук са всички болиди от Формула 1, както и успешни състезателни коли, които през годините са донесли състезателна слава на марката.
   
    Историята не е само в ламарина, а включва и фотографии, автентични документи, лични и служебни писма, култови продукти от епохата - нищо не е пропуснато в опита да ви пренесат назад във времето. А по всяко време можете да прескочите и в експозиционните помещения на "Легендите". Първата легендарна колекция е посветена на пътуването, втората - на товарите, третата - на помощниците, четвъртата - на имената, а петата - на героите. Особеното тук е, че освен леките автомобили можете да видите и експонати от производството на камиони и автобуси на марката. Изложен е например автобусът на германския национален отбор по футбол от 1974, когато бундестимът печели Световната купа, предвождан от легендарния Франц Бекенбауер.
   
    Музеят на Mercedes притежава една от най-богатите колекции с ретро автомобили в света. Прилежно съхранени и реставрирани, над 160-те екземпляра са артефакти на своето време. В началото на пътешествието в историята ви посреща любопитен цитат на последния германски император Вилхелм II: "Ich glaube an das Pferd. Das Automobil ist nur eine vorübergehende Erscheinung" ("Вярвам в конете. Автомобилът е само временно явление"). Временно, временно - но ето ни при извора 123 години по-късно. Кайзерът май е сбъркал много, както ще ви покажат и следващите няколко часа в седемте етажа паркирана история.
   
    Всичко започва през 1886, когато Готлиб Даймлер създава каретата с бензинов двигател. Това е първият в света четириколесен автомобил. На външен вид това си е карета без конския впряг, в която Даймлер и Майбах (прогресивен инженер още от ден първи) са монтирали своя двигател, наречен стенен часовник. Мощността на този мотор е една конска сила, която той достига при 650 оборота в минута. Максималната му скорост е около 18 км/ч. (За сравнение - съвременните състезатели в дисциплината 100 метра гладко бягане развиват около 40 км/ч.) По същото време Карл Бенц патентова своя триколесен автомобил, който има честта да е първият автомобил изобщо с бензинов двигател. Историята твърди, че автомобилът е с три колела, тъй като Карл Бенц не е бил доволен от кормилните системи, достъпни по онова време.
   
    Обиколката в музея е празник за сърцата на истинските автомобилни маниаци. Освен ексклузивните реставрирани копия на протоавтомобилите тук можете да видите и самия двигател "стенен часовник", както и съхранени копия на първия пикап. С него возели бурета с бира - истинска революция в конския лайфстайл от онова време. Тук се пазят и лимузините на японския император Хирохито, легендарните "сребърни стрели", преобърнали света на моторните спортове през 50-те години на ХХ век, както и екземпляр на специалния папамобил на Йоан Павел II. Спиращи дъха са експонатите отпреди войната, които са с колосални габарити, вдъхновяващи мечтите мотори и характерния за епохата лукс - гигантски кожен салон.


1936, Mercedes 260D. Mercedes-Benz 260 D е първият масово произвеждан автомобил с дизелов мотор в света. Особено икономичен, но не особено пъргав със своите 45 конски сили. От 260D са произведени 1967 броя. Предпочитаната лимузина за такси от 1936 г.

Музеят на Mercedes e интерактивен. Почти при всеки експонат ще намерите кратко аудиопредставяне и история, която можете да чуете с безжичните слушалки, получени на влизане в сградата на музея. На някои места текат и видеоклипове с видеозаписи от съответната епоха. Разходката ви тук може да продължи между един и... десет часа. А ако наистина сте запалени по автомобилите, няма да ви стигнат и десет дни.
   
    Автор: Александър Бойчев
    Capital.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Германия
Цени на билети до Германия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Германия | Хоби туризъм | В леговището на легендата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com