dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 07 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Германия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Магията на двореца Сан Суси в Потсдам
  Публикувана на 31 Май 2007 г.
  Тази статия е прочетена 7055 пъти, рейтинг: 5.14

  

    Всеки попаднал в двореца Сан Суси (превод от фр. "без грижи) в Потсдам, строен по подобие на Версай, сякаш се пренася в приказка и с пълни шепи черпи от извора на магията, която струи от всеки детайл.
   
    Кратка историческа справка
   
    Преди повече от 200 години Фридрих Велики построил двореца Сан Суси, сякаш съзнателно стремейки се да достигне величието на боговете. Във време, когато всичко се е измервало в тонове злато и разкош, немският крал създава за свои покои, копие на Версайския шедьовър и в продължение на две десетилетия той остава един от най-красивите замъци в Германия. Планиран за лятна резиденция Сан Суси запазва обаянието си през всички сезони на годината, а днес, векове след построяването му, се радва на огромен туристически интерес. Проектиран и построен в стил Рококо, дворецът помни много знатни посетители, един от които е самият френски философ Волтер, който от 1750 г. го обитава в продължение на три години.
   


    Сан Суси е дворецът, където Фридрих Велики обичал да отсяда след поредната битка и да се отдава на духовни удоволствия, като свирене на флейта, четене на поезия или разходка в парка със своя приятел Волтер (една от спалните е наречена на негово име).Фридрих бил противоречива личност. Голям естет, почитател на стила „рококо”, изключително емоционален, но същевременно безразличен към съпругата и много студен към наследниците си.
   
    Когато Фридрих бил все още принц, постъпил по искане на баща си Фридрих I във военната академия. Там завързал много близко интимно приятелство с един млад кадет. Това до такава степен вбесило Фридрих I, че той заповядал младежът да бъде публично екзекутиран, и наредил на сина си да наблюдава директно екзекуцията.
   
    Дворецът
   
    Фридрих създал двореца Сан Суси, като се подчинил на най-смелите си фантазии. Едноетажният Сан Суси, изграден от жълт хоросан, има високи прозорци с арки и шест големи тераси с буйна растителност от портокалови дръвчета и лози. И когато погледът спре за пръв път върху него, дворецът изглежда като окачен между лозите и небето. Още на входа му погледът попада върху огромно златно слънце, напомнящо величието на създателя си. Централната резиденция на Фридрих Велики има само 12 стаи, но всяка от тях крие невероятни тайни и уникални произведения на изкуството.
   


    Една от най-големите забележителности на двореца е картинната галерия. В нея могат да бъдат видени творби на Рубенс, Ван Дайк и Тинторето.
   
    В покоите на Сан Суси
   
    Посетителите, пожелали да разгледат покоите на Фридрих, обуват задължително пантофи от мек вълнен плат, за да бъдат предпазени мраморните настилки. Стаите за гости са пълни със злато и кристал, огледала и мрамор, типични за всяка рококо-резиденция от това време.
   
    Всяка стая е едновременно изключително изискана и уютна, но най-забележителни са малката осмоъгълна библиотеката на краля и спалнята на Волтер. Стените им, с цвят на шафран, са покрити с цветя, плодове и фантастични птици.
   
    Градината
   
    За да се насладите на двореца на Фридрих Велики, не е достатъчно да разгледате сградата, но непременно трябва да обходите прекрасната кралска градина, която напомня на приказка от древността. Сякаш времето е спряло и някаква особена тайнственост витае във всяко кътче от това чудно място. Просторното парково пространство между двата палата на Сан Суси е смесица от английския стил на засаждане и френския метод на геометрично подреждане. Безкрайните алеи, покрити с многовековни дъбове и криволичещите пътеки извеждат до скрити пещери и статуи на горски нимфи.
   
    Докато се разхождате по чудните алеи, покрити с причудливи растения, попадате съвсем ненадейно във вътрешността на парка, където се намира „Чайната къща”. Построена през 1754 г., тя е част от музея и съхранява безценни източно-азиатски порцелани.
   
    А „Драконовата къща”, построена за Карл фон Гонтард и създадена да служи за отглеждане на грозде, днес е превърната в уютно кафене.
   
    След като си мислите, че сте видели всичко и няма какво повече да ви изненада, в другия край на огромния парк на Сан Суси пред очите ви се открива невероятна гледка.
   
    „Новият дворец”
   
    Най-грандиозният проект на стария Фриц (псевдонима на Фридрих Велики), който той успява да осъществи след седемгодишната война през 1756-1763 г., е „Новият дворец” в западната част на градината. Фридрих нарекъл това свое творение „фараонов дом”. Тази импозантна сграда имала изключително стратегическо значение - да демонстрира мощта, силата и богатството на Прусите, въпреки неуспешния за тях край на войната.
   
    В „Новият дворец” има 400 стаи и една огромна театрална зала. Стените на една от най-впечатляващите зали са покрити със скъпоценни и полускъпоценни камъни, донесени от цял свят. Някои от тях са били подарени на Фриц от гостите му, а останалите са събрани от самия него по време на обиколките му по света.
   
    Изключително интересен е и асансьорът в „Новия дворец”. Той е първият по рода си в Германия и е доста старинно и практично съоръжение, въпреки наличието на няколко етажа.
   
    Далеч по-практично обаче е друго изобретение - банята. Тя липсва в главната резиденция и поради този факт, в новия дворец са отсядали само благородници със слугите си от мъжки пол. Знатните дами не са нощували в двореца на Фридрих Велики, поради простата причина, че е нямало допълнителни стаи, в които да се извършват всички процедури по подържане на грима и прическите им, както и бани.
   
    Подовете на двореца са изцяло от мрамор, което влошавало допълнително здравето на владетеля, страдащ от белодробно заболяване. Смъртта го застигнала през 1786 г. в задушаващ пристъп в централната зала, където приемал посетителите си.
   
    Казват, че Сан Суси е проектиран по подобие на Рая и всяко кътче от него е омагъосано завинаги. За да се опише подобна красота думите никога не са достатъчни, а снимките само бледо илюстрират истинската наслада за душата и очарованието, което притежава това място. Само усещането да бъдеш част от всичко това и да се докоснеш до историята, може да ти даде вдъхновение и да породи безкрайно възхищение в сърцето ти.
   
    Как да стигнем до двореца Сан Суси?
   
    На 33 км от Берлин, и само на 40 мин. със S-Bahn 7 от „Зоологическата градина” на Берлин. Можете да се придвижите и с регионалните влакове минаващи през Берлин.
   
    Sans Souci Palace: тел.: 49 (331) 969 4202, уеб сайт: www.spsg.de
   
    Вход за палата и галерията: 13 евро.Работно време: 9.00-16.00 (ноември-март) и 9:00-17:00 (април-октомври)
   
    Почивен ден: понеделник
   
    Автор: Десислава Манова
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
Milena2612@ABV.bg
Нерегистриран
2012-01-20 11:47:11
  Poseshtavala Sam Sansysi,vazxitena Sam ot vsichko,koeto vidiax!! Saxraneno,restavrirano za mnogo Polklenia! Triabva da se pazgleda za da ysetich krasotata i kyltyrata na onezi vremena!!!!!!!

Milena2612@ABV.bg
Нерегистриран
2012-01-20 11:51:30
  Pravilno i tochno Magijta na dvoreca Can Cyci v Potsdam!!!!!!!

milena2612@ABV.bg
Нерегистриран
2012-01-22 14:23:16
  Magiata na San Sysi! Krasivi parkove,Chistota,Ekologia den ne e dostatachen da razgledach vsichki krasoti ....

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Германия
Цени на билети до Германия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Германия | Културен / фолклорен | Магията на двореца Сан Суси в Потсдам
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com