dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 15 Август 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Еквадор
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Галапагоските острови са в сериозна екологична опасност
  Публикувана на 02 Февруари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 4013 пъти, рейтинг: 4.12

  

    Галапагоските острови, които са намират в Тихия океан, представляват най-красивият и естествен биорезерват в света. Галапагос е дом на много уникални видове растения и животни. Те обаче са застрашени от развитието на туризма и внасянето на нови биологични видове, които представляват заплаха за съществуването на местните растения и животни.
   
    За всеки турист, който е бил в Глапагоските осрови, е трудно да си представи, че Първото място на световно наследство в света е в опасност. Морският резерват е населен с морски костенурки и гърбати китове, а сушата на националния парк е обитавана от чапли и албатроси.
   
    Още миналия юни ЮНЕСКО прибави архипелага към неговия списък за застрашени зони, и по-специално имайки предвид крехката екосистема и отрицателните ефекти от все повече нарастващия туризъм. Броят на посетителите до Галапагос се е увеличил с повече от 250% до 145 000 души през 2006 г. в сравнение с 40 000 през 1990 г., докато броят на полетите до областта се е увеличил със 193% от 2001 до 2006 г.
   
    Може ли „Лабораторията на Дарвин" да оцелее?
   
    „Ако не започнем да правим основни промени сега, през следващите 10-15 години ще видим Галапагос как страда и от икономическа, и от екологична деградация", казва д-р Греъм Уоткинс, изпълнителен директор на фондация „Чарлз Дарвин", чиято мисия е да запази Галапагос чрез научно проучване. „Това, което имаме тук е неустойчив модел на развитие", прибави той в телефонно интервю за „Ню Йорк Таймс" от неговия офис в Еквадор.
   
    Според доклад от май 2007 г. от фондацията „Дарвин", „Галапагос в опасност", на който д-р Уоткинс, зоолог и еколог, беше съ-автор, кризата на островите не произтича само от безпрецедентния възход в туризма, но също така и от промените на пазара.
   
    „Ранният туризъм в Галапагос беше определен от туристите, които обичат природата, за да научат за Дарвин и да видят удивителните видове, които са му помогнали да развие своята теория на еволюцията", се посочва в доклада. Той отбелязва, че тези гости са били „лесно настанени от по-малки местни тур-оператори".
   
    Но, продължава проучването, пазарът се е разширил, за да включи „еко- туристи", които искат също така да посетят и места като Мачу Пикчу, кратера Нгоронгоро в Танзания, Великденският остров и Големия бариерен риф. „Тези туристи често подбират повече що се отнася до необходим комфорт и по-добро обслужване от многонационалните тур-оператори", казва докладът.
   
    Последствието от това е, че местните собственици не могат да се състезават с чуждестранните компании, които правят бизнес в Галапагос. От $418 милиона, които се печелят от туризъм годишно, само $63 милиона влизат в местната икономика. И от 80 туристически лодки, на които им е позволено да работят в Галапагос, само около 40% са притежавани от местни собственици. Всички останали са притежание на чуждестранни фирми.
   
    „Ние трябва да мислим за хората, а не само за растенията и животните, в противен случай всичко ще рухне", казва д-р Уоткинс. Една от по-големите мултинационални компании в областта е „Voyages of Discovery", на която доскоро й е било разрешено да води кораб от 500 пасажери на островите всеки месец.
   
    „Иронично е, че не ни е разрешено вече да имаме кратки визити тук, като се има предвид, че ние трябваше да работим под по-стриктни екологични мерки от които и да е други кораби", казва Марк Фледжър, вицепрезидент на службите за пътниците, продажбите и маркетинга във „Voyages of Discovery", във връзка с решението на Еквадор миналата есен да отменят разрешителното на неговата компания. Въпреки че пътниците на „Voyages of Discovery" бяха прехвърлени на по-малки лодки, за да посетят националния парк, който може да бъде изследван само с водач от отдела на парка и по фиксирани маршрути, някои чувстват, че големите кораби са неуместни с духа на мястото, което ЮНЕСКО е нарекъл жив музей.
   
    Йоана Бари, президент на Службата по опазване на Галапагос, която поддържа опазването и проучването в Галапагос, включително работата на фондация „Дарвин", заяви, че всичките лодки, които чакат да превозят с ферибот пътници към брега, омаловажават естествения пейзаж.
   
    Д-р Уоткинс допълва: „Големите кораби са всъщност хотели, които седят на пристанището. Пътниците не остават в местни хотели и не се хранят в местните ресторанти".
   
    Но г-н Фледжър каза, че екскурзията на „Voyages of Discovery" е помогнала на местните жители дори повече от компютрите, които компанията е дарила на училището. „Някои от нашите клиенти почистиха дори един от плажовете в Сан Кристобал от боклуците един ден без някой да ги помоли да го направят", каза той, прибавяйки, че всички пътници на „Discovery" са били водени „от величието на Галапагос" и се върнали вкъщи като екологични посланици за областта.
   
    Успехът на туристическия бизнес също така притегля еквадорийците извън островите, за да се преместят в Галапагос с надеждата да получат част от туристическите пари. Новодошлите са се скупчили до провинция Галапагос, поставяйки под натиск неговите естествени ресурси и внасяйки насилствено биологични видове. Като резултат докладът на фондация „Дарвин" казва, че Галапагос сега има 748 вида внесени растения, в сравнение с 500 вида местни растения. 55 от тези нови видове е възможно да причинят „лошо влияние върху местното биоразнообразие".

Снимка
    Главна опасност за архипелага би било случайното или нарочно заселване на животински или растителни видове които биха били гибелни за местната флора и фауна, например коза, плъх, прасе, котка, куче, кон, магаре, едър рогат добитък и др. Тяхното бързо размножаване би унищожило средата на местните обитатели, още повече че на архипелага те почти няма да имат естествени врагове поради малкото видове хищници.
   
    Сред растителните видове най-опасни биха били - гуява (Psidium guajava), авокадо (Persea americana), хининово дърво (Cinchona pubescens), Балзово дърво (Ochroma pyramidale), къпина (Rubus glaucus), различни цитрусови дървета, (портокал, грейпфрут, лимон) и слонска трева (Pennisetum purpureum).
   
    Увеличението на пристигащите полети и растежът на спортните дейности като морски каяк и спортен риболов, са също така обезпокоителни, според д-р Уоткинс. „Хората се местят от остров на остров в лодки, правейки го по-трудно за нас да издигнем бариери, за да предотвратим вмъкването на нови видове или насекоми", каза той, прибавяйки, че пристигащите самолети сега пръскат, за да убият насекоми.
   
    Еквадорското правителство, групи по опазването на околната среда и други организации работят по въпроса да развият нов план за поддържане на Галапагоските острови. „Осъзнаването на проблема беше първата стъпка", каза д-р Уоткинс.
   
    Но нито той, нито Бари искат да разубедят туристите от посещаването. Те се надяват, че пътниците ще видят това, което д-р Уоткинс нарича „Мона Лиза на естествените места в света". Той обаче съветва посетителите да останат по-дълго и да харчат пари за местни компании или за онези, които се опитват да помогнат на местната икономика.
   
    Има обаче едно безспорно положително нещо от туризма в тази застрашена област. „Открихме, че когато туристите посещават наистина Галапагос, те напускат интересувайки се от това как да помогнат с всички средства", казва Бари.
   
    Повече за Галапагоските острови
   
    Галапагоските острови е архипелаг в Тихия океан, намиращ се на 965 километра на запад от Еквадор. Състои се от 13 основни вулканични острови, 6 неголеми острови и 107 скали които образуват територията му.
   
    Счита се че първият остров е формиран преди 5 - 10 милиона години в резултат на тектонична активност.
   
    Галапагоските острови териториално принадлежат на Еквадор. Архипелагът е известен с уникалните местни видове фауна и проведените тук изследвания от Чарлз Дарвин, на основанието на които е написана Теория за еволюцията, за произхода на видовете. Архипелагът е наричан още и Лабораторията на Дарвин.
   
    Галапагоските острови са открити през март 1535 г. от свещеника от испански произход Фрай Томас де Берланга. През 1835 г. експедиция, оглавена от Чарлз Дарвин, изследва острова.
    През 1936 г. е обявен за Национален парк (до този момент е бил само място за заселване на каторжници), от 1953 г. на острова пребивава Тур Хейердал в изследване на инките, а от 1978 г. е част от Световното наследство ЮНЕСКО. През 1985 г. е обявен за резерват - биосфера.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Еквадор
Цени на билети до Еквадор
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Южна Америка | Еквадор | Екотуризъм | Галапагоските острови са в сериозна екологична опасност
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com