dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 12 Декември 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:520
  Оферти:98
  Новини:835
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3791
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
Снимка - Месопотамия
Месопотамия
Цена:
18.00 лв.

Статия
Флаг   Египет
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Египет: Фараони, приказки и неща, които трябва на научите
  Публикувана на 23 Април 2008 г.
  Тази статия е прочетена 4835 пъти, рейтинг: 4.08

  

    Мислите ли, че знаете достатъчно за Египет. Независимо от отговора ние ще ви покажем, частица от него, без митове и клишета. Вижте какво да правите в Египет.
   
    “Когато заговорим за Египет, като асоциация в съзнанието ни изниква образа на камили, мумии, мистични гробници и, разбира се, величествените пирамиди. Тези чудни творения, обгърнати в златистите пясъци на Гиза, ни пренасят в друго измерение. Обратно в Древен Египет. Образът от миналото й, като че ли много повече приляга на тази страна. Съвременният й облик размива мистичното обаяние, което витае около пирамидите и легендите за фараоните и техните богатства.” Това споделя 31-годишната Веселина Николинска за мистичния Египет.

Снимка
    Тя в захлас разказва за забележителностите на страната, посещавана от все по-голям брой туристи. Египет е известен с пирамидите в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
   
    В следващите редове ще ви отведем в този древен рай, ще ви дадем съвети как най-пълноценно можете да прекарате почивката си и се надяваме, че ще сме ви полезни да решите къде ще бъде следващото ви пътуване.
   
    Разстоянието от София до Египет, 1580 км, може да изминете със самолет за около два часа. Най-добре е да почивате там в периода март-май и октомври-началото на ноември. Тогава температурите са поносими и е много подходящо за плаж и почивка на море. Египет съчетава хилядолетна история и много забележителности със слънчеви курорти, плажове и красиви пайзажи.
   
    Екзотика и история на поносима цена
   
    Страната е привлекателна дестинация за много чужденци заради достъпните си цени и пакетите от услуги, които предлагат хотелите. Българите също все по-често посещават Египет, което не е учудващо, защото едноседмича почивка, с включени хотел (ниска категория) със системата “all inclusive”, самолетен билет, трансфер от летището до хотела и обратно, струва около 200-250 евро.
   
    Цената зависи и от това през кой сезон ще отидете. Проучете внимателно избраното от вас място за почивка, защото във всеки хотел системата на "All Inclusive" е различна. Ако допълнително искате да похапнете на ресторант, имайте в предвид, че повечето са разположени основно на територията на хотелите. В ресторантите е прието да сте оставя около 10% бакшиш. Той не е задължителен, но е признак на добър тон, ако клиентът е останал доволен от обслужването.
   
    Ако искате да почивате в по-луксозен хотел (четири звезди) цените стартират от 350 евро за възрастен в двойна стая за пълен пакет услуги - “All inclusive”, двупосочен самолетен билет, медицинска застраховка и трансфери. За допълнителни екскурзии ще ви трябват още от $10 до $140, в зависимост от дестинацията, която ще изберете.
   
    Какви пари да носите в Египет?
   
    Един съвет от нас, като си купувате нещо в Египет, много внимавайте. С изключение на големите и скъпи магазини, на стоките няма цени. Пазарете се за всичко, защото, като правило реалните цени са в пъти по-ниски от първоначално обявените. Като пристигнете трябва да обмените парите си в египетски паундове (лири), това е националната валута на страната. Разменната монета е пиастрата.
   
    Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите. В магазините приемат и долари, но при по-неизгоден курс. В повечето големи хотели можете да използвате кредитни карти, но трябва да знаете, че те не винаги се приемат в магазините. Широко развита в Египет е веригата от магазини за безмитна търговия Duty Free. Покупки в такива магазини могат да се извършват при наличието на паспорт до 24 часа след влизането ви в страната.
   
    Начини за придвижване в Египет
   
    За да разгледате всички забележителности в Египет, трябва да си организирате допълнителни вътрешни екскурзии. Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния, но при дълги пътувания гледайте да изберете климатизирани автобуси. В самите градове можете да използвате обществения транспорт, но имайте в предвид, че в него мъжете и жените пътуват отделно.
   
    В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. От отдалечените хотели, по обявено във фоайето разписание, пътуват автобуси билетът за които струва 5 - 10 паунда.
   
    Най-удобният и в същото време сравнително евтин транспорт в Египет са такситата. Можете да извикате такси от рецепцията или на излизане от хотела. За цената трябва обаче пак да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 до 30 египетски паунда.
   
    Разходка из античния Египет
   
    Египет може да ви предложи много неща. Като за начало трябва да отидете разбира се да посетите пирамидите в Гиза и Сфинкса. За тях едва ли бихме могли да ви кажем повече, отколкото вече знаете. Само можем да добавим, че наистина си заслужава. Всяка вечер, докато се наслаждават на античната култура, туристите могат да наблюдават и светлинно шоу, което допълва мистериозната аура на мястото.
   
    Ако искате да се докоснете напълно до античния свят, не пропускайте да си организирате екскурзия до Сакара. Това е най-големият комплекс в Египет и най-значителният от историческа гледна точка. Намира се на тридесет километра от Гиза и в него има десетки храмове, гробници и пирамиди. В Сакара пирамидите са дори много по-стари от тези в Гиза. Тук преди повече от 4500 години фараонът Джосер и архитектът Имхотеп построяват първата монументална структура от камък – стъпаловидната пирамида.
   
    Египет не е само място, кадето можете да посетите едни от най-внушителните забележителности в света. Ако искате просто да си починете на плажа с коктейл в ръка, също може да дойдете тук. В страната се намират два световно известни курорта - Шарм ел-Шейх и Хургада. Там ви очакват слънце, море, луксозни хотели и много развлечения.
   
    Шарм ел-Шейх
   
    Шарм ел-Шейх е курортен град в Египет и пристанище на Червено море. Намира се в южната част на Синайския полуостров. Главната индустрия в града е туризмът, което се дължи на пейзажа, целогодишния сух и умерен климат и дългите плажни ивици. Водата е чиста и спокойна през по-голямата част от годината и се предлагат различни водни спортове, например скуба дайвинг. В града може да отседнете в хотели като "Риц Карлтън” и "Четирите сезона" и да се забавлявате в "Планет Холивуд", "Хард Рок Кафе" и "Буда Бар" (вижте повече за забавленията в Шарм ел-Шейх). На 40 км. в североизточна посока се намира залива Наама, където са построени международни хотели и се предлагат различни развлекателни програми.
   
    В най-южната част на полуострова се намира резервата Рас Мохамед. Друга голяма забележителност в Шарм ел-Шейх е манастирът “Св. Екатерина”. Можете да отидете до него чрез допълнително организирана вътрешна екскурзия. Това е свято място за всички християни. Според една легенда Екатерина била красива и образована девойка.
   
    Сирийски монах и разказал за Исус Христос, тя приела християнската вяра и започнала да я проповядва. Екатерина се опитала да посвети и римския император Максимус, но си навлекла гнева му и той заповядал да я убият. След нейната смърт тялото й изчезва, като три века по-късно монаси получават видение, качват се на най-високия връх на Синайската планина и там откриват мощите й, които оттогава се съхраняват в манастира, а тази част на планината, в която са били намерени, е наречена Св. Екатерина.
   
    Хургада
   
    Курортът Хургада се намира на брега на Червено море, на около 350 км на югоизток от столицата Кайро, на края на Египетската пустиня. От тихо рибарско селище навремето, днес около Хургада има множество хотелски комплекси, които се простират по пясъчната брегова ивица. Курортът е световно известен със своите прозрачни води и отличните условия за гмуркане и е любимо място за почивка на туристите от Европа.
   
    Хургада предлага всичко, което има всеки модерен град, и в същото време не е загубил своята спокойна пустинна атмосфера. Тук можете да се спуснете с прозрачна подводница в дълбините на морето и да видите невероятни корaлови рифове и разнообразни морски обитатели, да отидете с лодка до някой от островите и да се гмуркате в тюркоазените води или пък да отидете на еднодневна екскурзия до древния Луксор на река Нил.
   
    Александрия
   
    Накрая ще ви представим и още една местност – Александрия. Няма как да отидете в страната и да не минете през “вратата на Египет” – така наричат Александрия. Градът е кръстен на своя основател - пълководеца Александър Македонски. Когато той го основал, Александрия станала столица на Египет. В най-богатия квартал Брухейон бил поставен великолепният саркофаг на Александър - главната градска забележителност.
   
    В Александрия се намира и още едно от чудесата на света – Александрийския фар. Той бил построен на източния бряг на остров Фарос, за да осветява подводните скали и рифове и да осигурява на мореплавателите безопасен път до пристанището. Това невиждано дотогава съоръжение било кръстено на остова – Фарос, но с течение на времето започнало да се нарича фар. Чудото на света било разрушено през Xв. в следствие на земетресение.Какво още можем да ви кажем за Египет? Трябва сами да го видите. Пътуването в Египет ще ви отведе в един мистичен и тайнствен свят. Направете си подарък, като се потопите в античната култура на други цивилизации и едновременно с това прекарате една незабравима почивка в слънчевата страна.
   
    Автор: Соня Стамболийска
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация
Най-новите оферти за Египет ...Изпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Египет
Цени на билети до Египет
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Африка | Египет | Международни екскурзии | Египет: Фараони, приказки и неща, които трябва на научите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com