dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 30 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Етиопия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Етиопска планинска земя
  Публикувана на 25 Май 2007 г.
  Тази статия е прочетена 9805 пъти, рейтинг: 5.36

  

    Етиопската планинска земя представлява високо издигната планинска област в североизточната част на Африка. Тя се състои от няколко силно разчленени планини с характерни платовидни била и върхове. На места отделни върхове достигат 4 600 м височина. Особено величествени са източните склонове на Етиопската планинска земя над дълбоко хлътналата Данакилска падина. Когато пътникът се отправи към източните стръмни склонове, пред него се изправя непристъпна стена, висока около 2 000 м.
   


    Само дълбоко врязаните речни долини правят възможно изкачването по склона. Щом се добере до билото, той бива поразен от гледката: пред него се разстила равнина, която го кара да забрави, че се намира на над 2 000 м надморска височина. След като пропътува известно разстояние, оказва се, че равнинният характер на билото е само една първоначална илюзия. Изведнъж пред него се препречва дълбока речна долина. За да продължи пътя си, трябва да я прекоси, а това не е никак лесно, защото дъното и , по което тече буен планински поток, е на не по-малко от 1 000 м. под него. Такива стръмни каньоновидни долини и проломи прорязват Етиопската планинска земя в различни посоки. Те са образувани в стари пукнатини на земната кора, които са раздробили планинските масиви. В резултат на изветрянето на скалите и ерозионното действие на течащите води тези масиви са се обособили в платовидни възвишения, които местното население нарича „амби”. Техните върхове представляват заравнености, ограничени с почти отвесно изрязани склонове. Съобщенията между отделните „амби” са много трудни вследствие на дълбоко всечените каньоновидни долини. Еднообразният им релеф тук-там се разнообразява от причудливи форми, изрязани в базалтовите скали: базалтови гъби, стълбове и различни фигури.
   


    На някои места тези причудливи форми са надвиснали над тесните каньони, от чиито дълбочини едва-едва се долавя тътнеж на водопади и прагове. Високо над платата се издигат конуси на угаснали вулкани. Такава е трудно достъпната планина Семиен в северната част на платото, в която се издига и най-високият връх в Етиопия – Рас Дашан (4620 м.). Между планинските била е разположена обширна красива котловина на езерото Тана – най-голямото езеро в Етиопия.
   


    В Етиопската планинска земя климатичните условия са в твърде голяма зависимост от надморската височина. Това накарало местното население да даде особени названия на височинните климатични пояси. Най-ниският на височина от подножието на планината до 1700 – 1800 м. носи името „кола”. Тук климатът е топъл и влажен със средни годишни температури над 20º. Има буйна тропична растителност. Между 1700 и 2400 м. се простира поясът „война-дега” със средни годишни температури от 15 º до 20 º. Климатът, а отчасти и растителността на „война-дега” наподобяват много субтропичния пояс. Той е много благоприятен за живота на човека и за земеделските култури, поради което е и най-населен. Третият пояс – „дега”, който заема високите части на платото, над 2400 м. е с умерен климат. Средните годишни температури са под 15º. Климатът на „дега” твърде много наподобява климата на България. Появяват се ливади с подобни на нашите треви и дървета с опадващи през зимата листа. Високите върхове на Етиопските планини през голямата част от година са покрити със сняг и се отличават със студен климат. Не случайно за Етиопия казват: „краката й стъпват в горещите пясъци, а главата й е обвита от студ”.
   


    Крайно неравномерно са разпределени валежите по територията на Етиопската планинска земя. Югозападните планински склонове получават повече валежи, а източните по-малко. Във високите части пада 1200 – 1500 мм, а по върховете общият валеж от дъжд и сняг достига до 2500 мм. По източните склонове валежите намаляват до 500 мм, а в пустинните местности на Данакилската падина са под 250 мм.
    От Етиопската планинска земя водят началото си много бързотечни реки. Те се стичат във всички посоки, но най-пълноводни са тези, които отнасят водите си в Нил. Главна река е Сини Нил, или Абай, както я нарича местното население. Тя започва като малък ручей, който се влива в езерото Тана. От него изтича като буйна река, която се провира през непристъпен каньон, дълъг 500 км. и дълбок 1200 м. Абай дава близо половината от водите на река Нил, но в сухия сезон водите й намаляват.
   


    Растителната покривка на Етиопските планини се отличава с голямо разнообразие. Тя се намира под прякото влияние на климата и надморската височина. Пустинната и полупустинната растителност на низините се сменя от саванна в платата, от тропичните галерийни гори в речните долини и от планинските ливади високо в планините.
    Етиопия е родина на много културни растения. Оттук е произлязло кафето – името си е получило от провинцията Кафа. Срещат се и много диворастящи хлебни растения като пшеница и ечемик. Те се сеят и като земеделски култури за хляб и фураж. С тяхната слама етиопските селяни покриват ниските си, измазани с глина къщи. На височина до 2000 м. се отглеждат памук, захарна тръстика, кафе, банани, ориз, батати и др.
    В етиопската планинска земя могат да се видят толкова много и разнообразни животни, колкото в никоя част на смета.
    Етиопската планинска земя влиза в пределите на една от най-старите африкански държави – Етиопия.

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Етиопия
Цени на билети до Етиопия
Избрахме за вас...

www.OkoloSveta.com - Статия | Африка | Етиопия | Планински туризъм | Етиопска планинска земя
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com