dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Франция
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Долината на Лоара – история и замъци
  Публикувана на 30 Май 2007 г.
  Тази статия е прочетена 3594 пъти, рейтинг: 5.00

  

    Анже е столица на провинция Анжу, но по важното е, че е един от най-красивите градове на Франция след Париж. Провинциалното очарование на градовете по Лоара, съчетано с тънкия урбанистичен нюанс, който почти се губи в пасторалния и идиличен пейзаж наоколо, пропит с легенди, суеверия и много история, сякаш придават на всяко населено място собствена физиономия, индивидуална шармантност /да използваме тази френска дума/, която не е типична за нито един друг град покрай реката, дори да отстои на 20 км.
   

Масивният, гранитен замък, издигнат от Луи ІV гледа към река Мен, която малко след Анже се влива в Лоара. Дворецът, с огромните си кули, които най-вече остават в паметта, стои като страж на входа към западната част на долината. Дълбоките ровове около него обаче са били пълнени с вода от река Мен; казвам били, защото днес те са изравнени и затревени.
   
    В замъка се намира и едно от съкровищата на областта - т.нар. Апокалиптичен гоблен, изтъкан за дука на Анжу през ХІV в. Той е извезан от златни, червени и сини конци, съставен е от общо 70 панела, които покриват площ от 180 кв. м. В оригиналният си вид той бил дори и по-голям, но по време на революцията през 1789 г. бил разкъсан и части от него - използвани като изтривалки.
    Катедралата на Анже "Св. Морис" е странна смесица от романски и готически стил. С двете си кули близнаци тя е построена от двама епископи - Норман де Ду и Гийом де Бомон през периода ХІІ-ХІІІ в. В църквата могат да се видят фрески от ХІІІ в. и стъклописи, изобразяващи живота на Св. Жулиен. Тези стъклописи се смятат за едни от шедьоврите в тази днес слабо развита сфера на изкуството и са оригинални, което си личи по вече избледнелите цветове.


    Абатството Фонтевро
   
    Наблизо е и абатството Фонтевро. Отшелникът Робер д`Арбрисел, последовател на Св. Бенедикт, основал това обширно, прелестно абатство през 1101 г. Фонтевро е най-голямото абатство и едновременно с това манастирски комплекс във Франция. Представлява интересна смесица от романска и ренесансова архитектура, тъй като е преустроявано почти през цялото си съществуване, за последен път през ХVІІІ в.
   
    Абатството е уникално с това, че в него съжителстват както монаси, така и монахини и засега е управлявано от игуменка. Така е било и в миналото, когато се е състояло от четири отделни общности – за монахините, за прокажените, за разкаялите се грешници и за монаси.
    През вековете повечето монахини били от кралско потекло, затова Фонтевро си спечелило славата на убежище на низвергнати кралици и принцеси. Една от най-известните му обитателки била Еленор Аквитанска, която прекарала голяма част от живота си тук. Четирите дъщери на Луи ХV също се обучавали тук, както и много от децата на благородниците, за които било въпрос на чест да кажат, че техните деца са прекарали известно време във Фонтевро – все едно днес да кажеш, че си учил в Итън Колидж или Харвард.
   
    В просторната абатска църква могат да се видят и многоцветните статуи на Платенджентите – крале на Англия като Хенри ІІ, Еленор Аквитанска, Ричард Лъвското сърце и неговата съпруга французойка Изабел д`Ангулем. Независимо, че по време на революцията най-вероятно техните кости са били осквернени, все още е впечатляващо да видиш как изображенията им в естествен ръст лежат рамо до рамо в църквата.
    Може да се разходите навсякъде из абатството - и в магерницата, построена, учудващо, във византийски стил, и в оранжериите, и в конюшните, и из просторните градини. Високата, източена кула и осемте заострени комина са покрити с т.нар. "рибени люспи" - застъпващи се покривни плочи, благодарение на което отдалеч приличат на шлема на самурайски воин.
   
    Замъкът и Донжон де Лош
   
    Една до друга в района на Лоара са и двете средновековни френски постройки, издигнати на издадена скала, обърната към долината. Кралското убежище е построено върху замък, съществувал до V в. Тук е голямата зала, в която през юни 1429 г., след голямата си победа при Орлеан, Жана д`Арк се среща с дофина Шарл. Шарл VІІ установява кралския си двор в Лош, който се прочува с разюзданите си приеми, организирани от него най-вече, за да впечатли невероятно красивата кралска метреса Агнес Сорел. Очевидно Агнес обичала да е център на вниманието и да скандализира порядките във Франция, като се появявала само по бикини на забавите. Освен това носела изрязани бодита от коприна, с много дантели и волани, които католическата църква наричала "вратите на ада". Някои се почувстваха неудобно като си помислиха, че влизат в същите тези стаи, в които са се вихрели необуздани купони. В две от помещенията имаше нейни портрети, така че можехме да видим великата Агнес Сорел – красива дори и по сегашните стандарти.
   
    Днес гробът на тази похотлива жена е именно в голямата зала на двореца.
    Донжон де Лош е построен около издигнат през V век манастир и е бил сигурна крепост по време на многобройните войни във Франция. През ХV в. Луи ХІ го превръща в затвор, прочул се със залата си за мъчения, в която попадали всички, които знаели факти за краля, способни да навредят на репутацията му. Затова по времето на Луи ХІ било по-добре да си ни чул, ни видял.
   
    Долмените в Беньо
   
    Ако разполагате с време може да се отбиете и до долмените в Беньо.Там се връщате във времето, докато се разхождате из най-големия мегалитен комплекс в Европа. Той е съставен от 15 каменни блока, с общо тегло 500 тона. Според историците датират от 5 000 г.
    Вероятно поради голямата жега тук не успях да усетя онова излъчване на енергия от камъните, което просто се вливаше в мен, когато бях в Стоунхендж. Вятърът свиреше в ушите ми, тревата беше студена и усещах дъха на предците ни.
    Изведнъж ми стана топло и приятно, и сякаш вървях на няколко сантиметра над земята, докато всъщност стъпвах по нея. Тук обаче беше 32 градуса и никаква енергия от камъните не можа да ме разхлади.
    Долмените в Беньо се смятат за едни от най-величествените във Франция и са най-големите от 4 500-те долмена, разхвърляни в около 60 департамента. Все още не е ясно точно за какво са били използвани. Според едни там са се провеждали ритуални церемонии, а според други - в тях са били погребвани висши сановници на клана - жреци, вождове и т.н.
    Единственото сигурно обаче е, че до неотдавна местните са смятали, че от долмените стават прекрасни гаражи. Слава богу, общината е взела мерки и те вече не се използват за тази цел.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Франция
Цени на билети до Франция
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Франция | Културен / фолклорен | Долината на Лоара – история и замъци
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com