dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Събота, 31 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Великобритания
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Едни от най-красивите средновековни катедрали се намират във Великобритания
  Публикувана на 11 Ноември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4497 пъти, рейтинг: 5.00

  

    Средновековните английски катедрали на Великобритания – високите, величествени небостъргачи – продължават да бъдат сред архитектурните съкровища на света. Тяхната история е преплетена с тази на светци и грешници, крале и кралици, и обикновени хора.
   
    Има повече от 40 катедрали във Великобритания и никоя класация на може да определи коя е най-красивата и най-важната. Затова, седемте катедрали, които са представени по-долу, са просто едни от многото най-впечатляващи.
   
    Повече от паметници на почит, тези църкви, са били изградени след завоюването на Англия през 1066 г. от Уилям от Нормандия (Уилям Завоевателя) като средство да укрепят неговата сила. По-рано катедралите са били в нормански стил, другото име за римски, след това са се превърнали в английска ранна готика, класическа готика и английска късна готика. След обновявания и допълвания, повечето катедрали сега представляват смесица от стилове.
   
    Оригиналните средновековни строителни техники не винаги работят. Някои кули се срутиха и трябваше да бъдат построени отново или изоставени. Тогава, след като крал Хенри VIII скъса с католическата църква през ХVІ век , катедралите бяха плячкосани и техните съкровища се разпръснаха. Пуританите причиниха повече опустошение по време на гражданската война век по-късно. Пожари и земетресения отнесоха техния камбанен звън. Въпреки това обаче, катедралите оцеляха.
   
    Катедралата Линкълн
   
    Катедралата Линкълн е била построена през 1092 г. на древното възвишение Линдум и може да бъде видяна от повече от 30 километра. Това е била най-високата сграда в средновековна Европа, докато нейната централна кула от 83 метра не се е срутила. Великият английски изкуствовед Джон Ръскин я описва като "безспорно най-безценната част от архитектурата на Британските острови".
   
    Едно от само четири съществуващи копия на Магна Карта, споразумението между крал Джон и неговите барони през 1215 г., което полага основата на съвременната демокрация, в миналото е било в помещението, където се събира катедралният съвет, но сега е в съседната крепост Линкълн.
   
    Катедралата е четвъртата по големина в Англия. В основни линии е окончателно завършена през ХII век.
   
    Не пропускайте Ангелския хор от ХІІІ век, светилище на неговия строител Хю от Авалон, е една от неговите слави с огромен простор на стъклопис и уникална форма на купола. Отгоре на катедралата има малка статуя, която е в чест на свинар, който е дал всичките си пари, за нейното построяване.
   
    Катедралата Уинчестър
   
    Започната да се строи през 1079 г. в главния град на крал Алфред Велики, крал Кнут и Уилям Завоевателя, катедралата Уинчестър е потопена в история. Тук са коронясани и погребани едни от най-великите крале от историята на Велокобритания. Уилям е бил коронясан в катедралата, а кралица Мери І се омъжила за Филип от Испания там през 1554 г. Дo ранния ХХ век Уинчестър беше точката на разрухата и беше открита да си почива върху слой торф, с вода, която бликало по-долу.
   
    Франсис Фокс, инженерът, който изгради системата на лондонско метро, спаси катедралата, като постави торби от цимент под торфа за проект, който отне шест години и струваше тогава астрономическата сума от 120 000 паунда.
   
    Не пропускайте гробовете на крал Кнут и на романистката Джейн Остин, които се помещават наблизо. Параклисът на рибарите съдържа костите на писателя Айзък Уолтън.
   
    Катедралата Дърхам
   
    Дърхам в североизточна Англия и други нормански катедрали, са започнати 14 години след Уинчестър и са се наслаждавали на гледки отвисоко на хълма към река Уеър. Американският писател Бил Брисън нарича Дърхам "най-добрата катедрала на планетата Земя" и е избрана е, за най-обичаната сграда в проучване, направено през 2001 г.
   
    Не пропускайте части от ковчега и гръдния кръст на Свети Кутберт, епископа на Линдсфарн през VІ век на Свещения остров встрани от североизточна Англия. Катедралата е била изградена, за да подслони мощите на Кутберг. Светилището беше до голяма степен разрушено по време на Реформацията. Първият английски историк е погребан в катедралата.
   
    Катедралата Ели
   
    Катедралата Ели изпъква смело над равно блато в малкия източен град Ели. Започната да се строи около 1110 г., катедралата се гордее с осмоъгълна централна кула, която е уникална архитектура в църква, и се издига от 200-тонна фенерна кула, шедьовър на средновековното инженерство. Архитектурният историк Бернард Шутц описва движението на запад като едни сред най-известните работи на архитектурата в света.
   
    Не пропускайте красивия Дамски параклис, най-големият във Великобритания, и великолепно боядисаният дървен викториански таван.
   
    Катедралата в Кентърбъри
   
    Що се отнася до англичаните и историята на църквата, никоя катедрала не е по-важна от тази в Кентърбъри. Папа Григорий Велики изпраща на бенедиктинския монах Августин до Великобритания през 597 г. да покръсти неговото езическо население и августинската църква по-късно е станала катедрала с него като първи архиепископ; той е имал 103 наследници. В продължение на 350 години това е било най-голямото място на поклонничество в Европа, пътуванията на вярващите са хроникирани от Джефри Чосър в „Кентърбърийски разкази".
   


    Кентърбъри вероятно е най-известна в световен мащаб като мястото на убийството на архиепископ Томас Бекет на 29 декември 1170 г., по подстрекателството на крал Хенри ІІ. Три години по-късно Бекет беше обявен за светец и през 1174 г. Хенри отчаяно са свлече пред гроба на Бекет, търсейки опрощение. През онази същата година катедралата беше силно повредена от пожар и построената отново църква, завършена през 1184 г., е шедьовър на английската късна готика, стилът се характеризира с вертикална фигура, уникална за Великобритания.
   
    Не пропускайте мястото на убийството на Бекет. Неговият гроб беше разрушен по време на Реформацията, но короната на неговата глава, отрязана, когато той беше убит, е запазена в параклис. Също така, Кънтърбъри има великолепни прозорци от цветно стъкло, най-големият от които е с размера на тенискорт.
   
    Уелската катедрала
   
    Катедралата на Уелс, в югозападна Великобритания, е била първата в страната, построена изцяло с всички елементи на готическия стил и остана една от най -красивите. Нейните много поразителни черти включват арките "ножица"- обърната заострена арка стои отгоре на такава по-долна, за да образуват Х - и арките са били описани като най-богатите в европейската архитектура.
   
    Не пропускайте: Уелската катедрала е уникална в запазването на почти 300 от 500 скулптури на средновековни фигури, които са били поставени в нишите на фасадата.
   
    Катедралата в Салисбъри
   
    Ранно-готическата катедрала в Салисбъри, започната през 1220 г. и завършена само за 38 години, е окичена от 123-метров шпиц, най-високата средновековна постройка в света. Половин милион души я посещават годишно, а милиони са повече запознати с катедралата от картините на Джон Канстъбъл и Дж, М. У. Търнър.
    Не пропускайте параклиса на Светата троица, един от най-красивите от ранния английски период, и помещението, където се събира катедралният съвет, почти точно копие на този от Уестминстърското абатство в Лондон.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Великобритания
Цени на билети до Великобритания
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Великобритания | Културен / фолклорен | Едни от най-красивите средновековни катедрали се намират във Великобритания
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com