dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 20 Април 2018 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:508
  Оферти:161
  Новини:915
  Снимки:2037
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3765
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Флаг   Гърция
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Милос – островът на Венера Милоска
  Публикувана на 30 Май 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4272 пъти, рейтинг: 4.40

  

    Името Милос е познато в цял свят, заради статуята на Афродита, открита тук, по известна с латинското си название Венера, откъдето идва и името й - Милос-ка.
   
    Гръцкият остров Милос завършва Цикладския архипелаг в югозападна посока и отстои на 87 морски мили от Пиреус. Площта му е 151 кв. км., а населението – 5 000 души. До него може да се стигне чрез ферибот, който тръгва от Пиреус.
   

Парчета обсидиан блестят на слънцето
   
    Милос има вулканичен произход, което обяснява чудатите форми и цветове на скалите му. Природата тук си е играла на скулптор и художник, разхищавайки щедро таланта и палитрата си из невероятния къс суша. Благодарение на вулканичния си произход, островът крие и безброй съкровища под земята си, където и днес гореща, жълточервена магма продължава да бълбука, а парата да съска през някои цепнатини, макар че последното изригване е било преди 90 000 години. Мините за извличането на ценните минерали са сред най-древните в Средиземноморския район.

Милос е един от първите цикладски острови, който е бил населен. Това се доказва от неолитните останки, открити при Филакопи и от фрагментите обсидиан, който може да се намери само на Милос. Този черен минерал, наподобяващ стъкло е бил използван за направата на оръжия /ножове, върхове на копия/ и е играл важна роля в развитието на островната култура.
   
    Западен Милос изглежда сякаш незасегнат нито от интензивната минна дейност, разразила се тук, нито от жителите на острова, нито от туристите. Релефът в тази част е доста див и труднодостъпен. Това важи и за източната половина, където пътищата се вият на 180 градусови серпантини, с виражи от по 10 градуса. Белезите, оставени от копането в недрата на земята, се виждат ясно, но правителството прави всичко възможно да ги заличи, и е започнало програма за резалесяване и “връщане на природата” около изоставените мини.
   
    Допреди десетилетие някои от тях все още работеха. Чуждестранни компании бяха купили правата да изваждат рудата и дефакто се оказваха най-големият работодател на Милос; останалите бяха заети в сферата на туризма, който сега е основен поминък на жителите, тъй като мините вече са затворени.
   
    Венеция в Гърция
   
    Всеки гръцки хълм, увенчан с венециански замък на върха, действа като магнит. На Цикладските острови венецианските замъци са буквално десетки, защото те са владеели тези прекрасни късове суша, плуващи в топлото Егейско море като привидения от рая, от 1204 до 1537, когато попадат под турска власт.
   
    От върха, разхождайки се сред руините, може да седнете на някой камък и да погледнете пленителната гледка, която се разлива надолу – купчинките на белите къщи, тюркоазените води, обгръщащи шепата суша, на която сте вие и тъмните петна на другите острови, разхвърляни в Егея. А ако погледнете всичко това през клоните на някое дърво, то като в рамка затваря картината и си имате картичка за цял живот. На човек му се иска да се засели тук, на спокойствие и тишина. Всичко изглежда толкова лесно и така красиво тук: големите бели, безстопанствени къщи, скрити в раззеленена гора зад ръждясала градинска врата, настланите с калдъръм малки площадчета, по които са разположени пазари, задните улички, в които търговците привличат вниманието на купувачите с високи викове, предлагащи стоката си направо от малки бусове, пълни с плодове и зеленчуци, крайбрежната алея, обточена както с елегантни кафенета, така и със стари кръчми, с хлътнали покриви и прокъсани рибарски мрежи, в които стари рибари пият узо...
   
    Скални “катедрали” във водата
   
    От тук се вижда и подкообразният залив на Милос. Всичките му големи градове /с по 1000 жители/ са по крайбрежната ивица, опасваща залива.
   
    Адамантас е главното пристанище тук, но и основният център, в който пристигат повечето туристи, независимо че Плака е столицата. Крайбрежната променада е истинско кафеено Елдорадо - заведенията са едни до други, масите и столовете им се сливат. Живописният град може да се похвали със стара църква, посветена на Света Троица, и плаж с тамариски. Но голямата атракция е обиколката на Милос с лодка, която горещо ви препоръчвам, заради неподозираните красоти, които ще съзрете и които са видни само откъм морето. Като напр. отвесните бели скали, спускащи се към смарагдовите води. Те се намират на югозападния му край, при Клефтико. Пътят на лодката минава през една островна скала, отделена самотно от останалите, в чиято основа морето е издълбало пещера и продължавайки набезите си, накрая я е пробила. Тя прилича на катедрала, потопена в долната си част в прозрачните води, висока близо 200 м. Входът в подножието й ви поглъща. Морската пещера се простира вдясно – сводеста арка от камъни, в която водата се блъска. Излизате от другата страна на скалата, преминали през вътрешността й и продължавате на изток покрай брега на Клефтико.
   
    Залезите на Милос
   
    Отново в дълбокия, подковиден залив, може да спрете в столицата – Плака. Тя се е разпростряла на височина 200 м., разположена на голите вулканични възвишения на острова. Гледката, която се открива от Мармара е възхитителна, павираният вътрешен двор на Паная Корфиатиса не бива да се пропуска, а залезите на Милос са сред най-забележителните в Егейско море – когато раненият и целият облян в кървавочервено диск на слънцето хвърля последни виолетови искри в индиговото небе и се потапя в синьозелените води.
   
    Като всеки уважаващ себе си остров, Милос също има Археологически музей, в който може да видите копие на Венера Милоска, чийто оригинал е бил намерен тук, изваян от световноизвестния и много ценен заради високото си качество бял мрамор от остров Парос /друг цикладски остров, отстоящ на североизток от Милос/. Но Милос има и още една забележителност, която не притежава нито един друг цикладски остров – Минен музей.
   
    Автор: Радослав Райков
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация



Изпрати на приятел  Разпечатай   



[Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Гърция
Цени на билети до Гърция
Избрахме за вас...
Нашето предложение...


Онлайн магазин за парфюми и козметика
www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Гърция | Морски туризъм | Милос – островът на Венера Милоска
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2018. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com