dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕонеделник, 03 јвгуст 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

—тати€
‘лаг   »ндонези€
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€ | E-магазин 

  ќстров Ѕали е рай за туристите
  ѕубликувана на 22 ќктомври 2007 г.
  “ази стати€ е прочетена 16108 пъти, рейтинг: 4.40

  

     ато се спомене остров Ѕали, повечето хора си мисл€т за ра€. “ам могат да бъдат видени чудесни залези, изва€ни оризови тераси и храмове на почти всеки ъгъл. » за тези, които не се см€тат за духовни търсачи, този влажен индонезийски остров предлага сърфинг и безгрижен нощен живот.
   
    ќстров Ѕали, който се намира в сърцето на »ндонезийски€ архипелаг, е см€тан за едно от най-красивите места в света. Ѕали е станало много привлекателно м€сто за туристите, особено заради заведени€та по плажа  ута, където бирата се лее непрестанно.
   


    —корошните терористични бомбардировки обаче са раздвижили блажени€ мир на Ѕали (той е индуски мажоритарен остров с предимно мюсюлманска наци€). ¬се пак бомбардировките са затвърдили неговата попул€рност. –а€т, след всичко това, е толкова близо, колкото най-близки€т храм. — десетките си хил€ди храмове и пагоди, Ѕали е известен още като "ќстрова на хил€дата ’рама". Ќищо чудно след н€колко дни прекарани там да откриете себе си на колене със синьо цвете притиснато между пръстите си, молейки се за благословии от Ѕрахма или н€кой от другите богове.
   
    Ќищо не може да се сравни с 200 макака, чешещи се един - друг, прегръщащи се и похапващи малки банани, за да ви накарат да осъзнаете, че вече не сте в собствената си страна. «а да намерите свещеното убежище на маймунската гора карайте един час на север от плажа  ута до град ”буд, често наричан културното сърце на Ѕали.
   
    ћаймуните, най-обичаните жители на град ”буд, живе€т в гъста простираща се джунгла на южната граница на града, пълна със своите собствени храмове. ѕо-добре е да оставите храната си вкъщи и да не си купувате никакви банани по път€, освен ако обичате да се борите с €ростни малки зверчета.  огато става въпрос за банани, маймуните ще спечел€т. ¬ходът е 10 000 рупии.
   
    —м€та се, че трудът е по-евтин от електричеството на Ѕали, ето защо можете да си запазите час за масаж с четири ръце в —ѕј комплекс, чийто покрив е покрит със слама и камъни и се намира на кра€ на градчето.
   
    ѕерсоналът там ще ви помогне да се отпуснете, докато си взимате гореща вана, слушайки как малките жаби вдигат гол€м шум в оризищата, които са в съседство. » за този евтин труд: печалбите от балнеоложките комплекси помагат да се поддържа ‘ондаци€та на Ѕали, ко€то изпълн€ва общински програми, включително училище за местните деца.
   
    Ѕали е известен с балийските танци. ќстровът прелива от огнени танци, маскарадни танци, транс танци, чудовищни танци и представлени€ с марионетки, всички от които са били поизчистени през вековете до момента, в който очните €бълки, върховете на пръстите - всички се движат със сложна хореографска прецизност. ¬ типична нощ в ”буд можете да вземете сво€ снимка от половин дузина различни представлени€.
   


    —трува си потап€нето във вода в двореца на ”буд, за да наблюдавате как добър и лош херцог танцуват в танц баронг. “анцът се извършва от двама дебели мъже, правещи бойни сцени, които неминуемо могат да бъдат сравнени с тези на кечистите.
   
    ѕовечето от свръх-луксозните хотели в ”буд са построени на върха на клисурата, през ко€то минава реката Ayung. »ма добра причина за това: гледките са прекрасни. Ќадолу по реката можете да се спуснете на рафтинг с вътрешни гуми и да гледате дебелите лози, нископрелитащите л€стовички и водопадите.
   
    ”буд, културни€т център на Ѕали, е известен със сво€та скулптура, рисуването и дърворезбарството. ’удожествени€т апел на ”буд е, до гол€ма степен, исторически. Ќеговата репутаци€ датира до 30-те години на ’’ век, когато западни творци и интелектуалци, както ”олтър —пайс,  олин ћакий и –удолф Ѕонет, са се нанесли в ”буд, издигнали са сцената на местните изкуства и са предизвиквали чужд интерес в този мъничък остров. «а да разберете тази истори€ и да видите н€кои добри примери за изкуство на балийците, започнете от Neka Art Museum, който беше открит през 1982 г. от —уте€ Ќека, търговец на изкуството, чийто син наскоро откри Komaneka Fine Art Gallery.
   
    ћожете също така да посетите и ренесансови€ музей Ѕланко. ≈динственото по-гол€мо нещо на јнтонио Ѕланко, испански художник, който се установил в Ѕали през 1952 г., беше неговото его.
   
    ”буд затвар€ рано. ¬ 23.00 ч. всички са си вкъщи, остав€йки улиците на бездомните кучета. јко искате да си прекарате добре вечерта, отправете се на юг към —емин€к, светско алтернативно м€сто на плажа на север от  ута. ћожете да отидете в ресторанта на Samaya Hotel, където да се отпуснете.
   
     огато последни€т лъч на слънцето се скрие, можете да вечер€те в La Lucciola - попул€рно м€сто точно на плажа.
   
    јко по н€каква необ€снима причина сте уморени от изобилието на Ѕали, потопете се в Tutmak Warung, където можете да пиете айс кафе. “о е любимото м€сто на местните емигранти - небрежно и прохладно.
   
    Ѕотаническата градина на ”буд беше открита миналото л€то. “ова е магичен парк с приказни бели лилии, смокини, лабиринт от банани и орхидеи и миниатюрна тропическа гора. ќстанете за об€д в Chocolate House Cafe, което представл€ва 130-годишен jogglo - традиционна барака, ко€то е направена от тиково дърво.
   
    ”буд е известен с изкуството. јко искате да се намерите хубави неща, започнете със Seniwati Gallery от »зкуство за жените, което ћери Ќортмор, родената във ¬еликобритани€ жена на јбдул јзис, забележителен индонезийски творец, основава през 1991 г. след като е била уведомена от н€колко индонезийски експерти по изкуство, че Джените от Ѕали не рисуват".
   
    «а текстилни издели€ се спрете при Ќишките на живота (Threads of Life), който поръчва на местни тъкачи да прав€т текстили по същите начини, по които техните баби са правили.
   
    »зточник: Bulgarian Post

ƒайте ¬ашата оценка за тази стати€

--------------------------------
—нимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване услови€та на Creative Commons лиценза

 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »ндонези€
÷ени на билети до »ндонези€
»збрахме за вас...
‘отогалери€
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - —тати€ | јзи€ | »ндонези€ | ѕочивен туризъм | ќстров Ѕали е рай за туристите
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com