dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 01 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Израел
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Йерусалим - най-святото място
  Публикувана на 18 Март 2009 г.
  Тази статия е прочетена 2996 пъти, рейтинг: 4.27

  

    Израел е едно от малкото места в света, където българският паспорт не е недостатък, а предимство. И докато германци, австрийци и италианци са щателно проверявани, българите получаваме усмивки и често се чуват реплики от рода „Дядо ми е роден в Пловдив".
   
    Пред стените на Божи гроб може да си купиш сребърно кръстче, трънен венец и батерии за фотоапарата на една и съща цена - 2 долара.
   
    Ако навсякъде по света на летището се ходи 2 часа преди полета, в Израел се ходи 4 часа по-рано. Мерки за сигурност.
   
    Ако решите да пазарувате нещо за ядене, петък следобед е моментът да отскочите до пазара. Малко преди да настъпи Шабат цените на плодовете, месата и сирената падат поголовно и всеки продавач се опитва да се отърве от стоката си.
   
    Ако част от стената на Стария град се руши, трета страна трябва да дойде да я поправи, защото евреите не биха позволили на мюсюлманите да я ремонтират, както и обратното, за да не я осквернят. Независимо че въпросната стена може да се срути върху дебелите глави и на едните, и на другите.
   
    Можеш да оставиш бележка с желание в някоя от нишите на Стената на плача, но трябва да извървиш разстоянието обратно до площада на заден ход, за да не обръщаш гръб на Стената.

„Всички палестинци са глупаци!", ръкомаха Уаиджи, докато кара раздрънканото си такси покрай стените на Стария град в Йерусалим. Обърнал се е към задната седалка и въобще не се интересува, че би било добре да следи пътя. Самият Уаиджи е палестинец, но негодува срещу своите, защото е принуден да живее в собствената си държава, която всъщност не е държава, да пази като очите си паспорт, който друга държава му е предоставила, за да е все пак нечии гражданин, да има само задължения и никакви права.
   
    Съдбата
   
    „Аз съм роден тук зад стените на Стария град. Имахме къща. Но палестинците са прост народ. Дойдоха евреите и предложиха много пари за къщата и родителите ми я продадоха. Парите отдавна ги няма, а мен ме гонят от родния ми град. Ето вижте отсреща е хотелът, в който спят чуждите президенти. Всичко вътре е от злато. Идвали са Клинтън, Путин, Митеран. Обещават да ни помогнат и си тръгват", продължава историко-политическия тур таксиджията.
   
    Историята
   
    Както се движим по оживен булевард, нещо като нашето „Цариградско шосе", Уаиджи рязко скача на спирачките. „Вижте тая сграда", нарежда той. И всички ние като любознателни туристи се залепяме на прозорците на таксито, взирайки се в каменната стена до нас. По фасадата й се виждат кръгли дупки, сякаш издълбани от гюлета. „Това е от Шестдневната война", обяснява шофьорът. „Тук това шосе беше границата между Йордания и Израел и от двете страни хвърляха бомби".
    Тогава, през лятото на 1967 година, Израел смазва арабската офанзива на Йордания, Египет и Сирия и анексира Източен Йерусалим. Израелците предлагат да издадат еврейски паспорти на 600 000 палестинци, които са останали в анексираните земи. „Тези паспорти не бяха като техните обаче, с такъв паспорт имаш само задължения, никакви права. И затова много палестинци си запазиха йорданските паспорти, макар че са изтекли и вече повече от 40 години не искат и да чуят за израелските. Ние сме чужденци в родния си град", обяснява драмата си Уаиджи. „Тук всички искат земята, но ако може хората да ги няма върху нея".
   
    Къщите
   
    В Йерусалим освен историческите забележителности не можеш да не обърнеш внимание на многото срутени постройки - бивши палестински къщи. В този град, който не прилича на никой друг, е по-лесно да се разходиш до Луната, отколкото да си палестинец и да построиш къща. Това става само с разрешението на местните власти, т.е. не става. Пред всеки палестинец в Свещения град има три възможности - 1) да вдигне незаконна къща, без да е сигурен кога ще се появят машини с израелското знаме и ще я изравнят със земята, 2) да живее в къщата на родителите си, където се тъпчат десетки хора от всички поколения или 3) просто да си тръгне от Йерусалим (което е крайната цел на упражнението).
   
    Паметниците на смъртта
   
    Не можеш обаче да не обърнеш внимание и на десетките паметни плочи по главната улица Яфа, която е едно от най-опасните места в света, защото никога не можеш да бъдеш сигурен дали човекът срещу теб не крие експлозив под якето си и няма да се самовзриви сред тълпата. По Яфа на всяка крачка на минувача болезнено се напомня, че е в град, който е в перманентно военно положение и смъртта дебне навсякъде.


Войниците са навсякъде.
Снимка:Мариета Томова

Войниците
   
    Ако пък случайно си толкова разсеян и пропуснеш паметниците на смъртта, много скоро ще усетиш,че нещо не е наред. И когато мозъкът ти се размърда под палещото йерусалимско слънце, ще проумееш - около теб минават млади момичета, с къси поли и грим, но нарамили автомати. Те са част от израелската армия и са длъжни да пазят оръжието си, дори когато са в почивка.
    Част от израелската армия са и 19-годишните Йоси и Авраам. Вече от година са войници, остават им още две. Гледат ме с недоумение, когато им обяснявам, че у нас младежите не искат да ходят в казармата и простодушно ме питат „Не обичат ли Родината си". С гордост ми показват автоматите си и се смеят на глупавия ми въпрос дали са американски или руски - „Нас американците ни екипират от главата до петите", поясняват. Когато обаче ги питам дали американските им автомати са стреляли по живи хора, навеждат очи. Не искат повече да си говорим.
   
    Сигурността
   
    Момчета като Йоси и Авраам са на всяка крачка в Йерусалим. Те спират и претърсват всеки, който им изглежда подозрителен. На ключови места има и металодетектори. Мерките за сигурност са ежедневие и начин за оцеляване. Те са първото нещо, с което Израел те посреща и последното, с което те изпраща. Още на летището. Взискателни служители по сигурността преравят багажа на всеки пътник, разлистват книгите му лист по лист и разпитват. Разпитват за всичко - от причината да носиш усукани бял и червен конец на ръката си, през името на дядо ти, до разликата между Европейския съюз и Европейската комисия.
   
    Стената
   
    Апотеоз на всички мерки за сигурност обаче е Стената. Тя е два пъти по-висока от Берлинската стена. И два пъти по-дълга. Струва над 250 милиона долара. Разделя земеделците от земята, болните от болниците, братята от братята. Всички сме чували за Стената, виждали сме я по телевизията, но Стената може да бъде истински усетена само когато надвисне над главата ти. „Стената прави възможно само един войник да прегради пътя на хиляди палестинци. Скъпа е, но правителството я строи, защото само така може да оцелеем. Нали разбираш, или ние, или те", обяснява един от постовите, докато нервно пуши цигара и наблюдава как едва проходило дете е вързало на пръчка палестинското знаме и го развява по улицата. С няколко години по-големите му братчета пък трупат камъни от страни на пътя. Вярват, че ще спрат с тях израелските танкове, когато дойдат в техния квартал.
    А палестинските и израелските квартали са коренно различни. Палестинските приличат на Столипиново, а израелските са подредени, лъснати, европейски. Разделението е осезаемо, натрапчиво и разтърсващо. Израелските квартали дори са накацали по хълмовете, докато палестинските са долу в ниското.
   


Стената на плача
Снимка:Мариета Томова

Светините
   
    Разделението обаче бива стъпкано в калните и тесни улички на Стария град. Там зад осемте порти, които пазят едни от най-големите светини за християни, мюсюлмани и евреи, всички са принудени да съжителстват независимо от напрежението. И докато Божи гроб остава малко в страни, джамията ал Акса, където се кланят мюсюлманите е точно над Стената на плача, където се събират евреите. Така често се случва разгневените поданици на Аллах да хвърлят камъни по трупащите се под тях наследници на Соломон. И жертвите на тази война растат всеки ден.
   
    И конфликтът изглежда объркан, нерешим, безконечен. Как да обясниш, че на войната трябва да се сложи край на израелец, чиято 4-годишна дъщеря е била разкъсана от бомба в автобуса или на палестинец, чиято бременна съпруга умира заедно с нероденото им дете на път за болницата пред пропусквателния пункт, защото войниците не искат да вдигнат бариерата. Някои неща просто не могат да бъдат обяснени!
   
    Автор: Мариета Томова
    www.deltanews.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Израел
Цени на билети до Израел
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Израел | Международни екскурзии | Йерусалим - най-святото място
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com