dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Четвъртък, 20 Февруари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:423
  Статии:521
  Оферти:70
  Новини:824
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3793
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Индия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Делхи е едновременно най-плашещият и най-привлекателен град в Индия
  Публикувана на 24 Ноември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 5220 пъти, рейтинг: 2.50

  

    Столицата на Индия ще ви се стори град на крайностите. Делхи едновременно е оживен и много тих. Улиците наистина са пренаселени - хората, колите, рикшите и кравите обаче по някакъв начин успяват да си поделят пространството с една специална хармония. Градът е интересен по свой собствен начин, но ако не сте човек, отворен за нови предизвикателства, Делхи и Индия като цяло, не са за вас.
   
    Най-доброто време, в което можете да посетите индийската столица Делхи (известна още като Ню Делхи), е между месеците октомври и март - останалото време от година може да бъде много горещо и влажно.
   
    Насладете се на питието си след залез слънце на терасата на Imperial, вероятно най-добрият хотел в града и една от най-грациозните сгради, оставени от колониалните архитекти на Ню Делхи.
   
    Отправете се към древния квартал Nizamuddin, интересен пример за многото "градски села" на Делхи. В неговата същина, след като минете през редиците от уличните търговци, идете до светилището от ХІV век на Nizamuddin Auliya, светец, който е почитан от мюсюлманите суфи. Там с малко късмет ще успеете да го видите, но повечето вечери можете да се присъедините към тълпата с кръстосани крака по турски в двора, за да чуете група мъже да пее красиви, хипнотични кавали химни (това ви е почти гарантирано в четвъртък).
   
    Местните жители си вземат кебапи от близкото Aap Ki Khatir, което стои на по-скоро банален участък на пътя Lodhi. Тези от вас с по-предпазливи стомаси могат да се насочат вместо това към Swagath в пазара Defence Colony, който е специализиран в Южноиндийската морска храна. Декорът е забравим, но спомените - и острия вкус - на риба и скарида, ще ви останат за известен период от време.
   


    Времето е взело интересна цена в Стария Делхи, оградения град, който е построен от император Shah Jahan през ХVІІ век, като визия за градски рай. Огромният канал, който някога е блещукал по дължината на Chandni Chowk, за дълго е бил покрит от бетон, за да приеме някои за най-неблагозвучния трафик на града. По него от едната страна има от всичко - от вековните магазини за захарни изделия до безплатния клон на Макдоналдс за говеждо месо.
   
    Изследвайте обграждащите оживени, сложни задни улици. Някога величествените жилищни блокове сега се трошат и са препълнени, но все още са обсипани с красиви архитектурни детайли. Изкачете едно от минаретата на джамията Jama Masjid - най-голямата джамия на Индия - за да видите гъстия, кубовиден градски пейзаж и за да усетите масивността на близката Червена крепост.
   
    Ако обичате да ядете месо, което е достатъчно мазно, че да оставите вашата брадичка да блести от мазнина, няма по-добро място за обяд в Стария Делхи от Karim`s. Легендарният ресторант сервира вкусни ястия. Той се намира близо до джамията на Jama Masjid - за да стигнете до там, питайте за напътствия.
   
    Вземете си рикша до Aap Ki Pasand на близкия Netaji Subhash Marg, елегантен магазин за чай, в който можете да си починете в плетени столове в колониален стил, опитвайки чудесните Darjeelings в китайски чаши. Хубавите кутии и торбички на чая го правят чудесен подарък.
   
    Посветете останалото от следобеда си, изследвайки Червената крепост и оградените градски базари, храмове, касапници, открити улични бръснарници, магазини за парфюмерия и бижутери. Тези без умения за пазаруване, но с добре подшити портфейли, могат винаги да се отправят на юг до бутиците в комплекс Santush близо до хотел Ashok. Могат също така да отидат и до Khan Market за евтини книги или към Dilli Haat, който продава привлекателни занаятчийски предмети от цяла Индия в леко емоционална, но удобна обстановка.
   
    Нощният живот на Делхи ще го откриете постепенно с много скъпи барове в южните околности през последните години. Smokehouse Grill близо до Mainland China в по-голям район в Greater Kailash Part II (само "GK - 2" за местните жители) е едно от най-новите. Повече централни са баровете в Park Hotel близо до място Connaught - на открито е Аква, където богатите жители на Делхи се разполагат около басейна, местят се вътре в Agni за буйни танци и флиртове.
   
    На следващата сутрин се присъединете към местните жители, които прекарват утрото си в Lodhi Garden, красиво озеленен парк, осеян с огромни гробници от ХV век. Когато е спокойно, мястото може да бъде безнадеждно романтично, особено когато е воалирано от сутрешната мъгла, през която можете да шпионирате млада прегръщаща се двойка и да се насладите на рядък момент на относително уединение в претъпкания град.
   
    На кратко разстояние с рикша е гробът на Humayun, едно от трите места на световното наследство на Делхи. Тази спокойна огромна гробница с купол е направена от червен пясъчник и бял мрамор. Тя е била изградена, за да погребе втория от императорите от Mughal и е станала прототип на по-известния Тадж Махал. Тихите външни градини и фонтани са били скоро възстановени.
   
    10-минутна разходка надолу по Sansad Marg ще ви отведе до Jantar Mantar - това, което прилича на странен парк със скулптури, е наистина външна обсерватория, която е запълнена с колосални червени астрономически инструменти. В съседство е Tolstoy Marg, неофициалното ораторско място на Делхи. Тълпи от протестиращи се събират тук често от селата, в които повечето индийци все още живеят.
   
    На около 40 минути разходка с рикша е комплексът Qutub Minar, който започнал да се строи през ХІІ век и е стар, дори по стандартите в Делхи. Най -отличителният ориентир е богато украсената кула на победата. Хората, които обичат приключенията, могат да се скитат през джунглата от занемарени руини зад оградения комплекс Qutub, които водят към очарователното село Mehrauli.
   
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Индия
Цени на билети до Индия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Индия | Международни екскурзии | Делхи е едновременно най-плашещият и най-привлекателен град в Индия
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com