dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 29 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:67
  Новини:836
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Иран
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Град Язд: Добре дошли в пустинята
  Публикувана на 12 Февруари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 4142 пъти, рейтинг: 4.25

  

    Разположен навътре в пустинята, градът-оазис Язд не прилича на никой друг град в Иран. Някога бил важна спирка по Пътя на коприната, със своите исторически джамии, минарета и древни глинени сгради, Язд се съпротивлява на желанието за съвременност, което имат останалите градове в Иран. Заради това вероятно Язд е най-красивият пустинен град в света.
   

Снимка Думата „Язд" ("Yazd") означава „почит", „уважение", "боготворене". По този начин е възприеман и самият Язд, откакто е известен в ислямската република като "Града на мюсюлманите". По-голямата част от неговото половин милионно население изповядва стриктно ислямската вяра.
   
    За град, известен със своя религиозен консерватизъм, Язд е далеч по-толерантен и отворен от някои други градове, които са по-посещавани от туристи, като Исфахан и Шираз. Това може да се дължи на факта, че Язд е рожденото място на зороастрийската религия.
   
    Твърде малко се знае за Зороастрианизма на Запад, но неговото влияние достига далече. То е уникално важно за историята на религията заради неговите формиращи връзки между западните и източните убеждения. Много учени смятат, че именно това е първата монотеистична религия в света, която е възникнала преди исляма и почти несъмнено е повлияла на юдаизма.
   
    Преди ислямските завоювания (633-656 г.), Зороастрианизмът е бил официалната религия на Персийската империя. "Това е много честен град, защото Зороастрианизмът подчертава значението на истината", казва един магазинер, когато е попитан за наследството на вярата.
   
    Язд е място, където вековните традиции остават съвременни, особено в старата част на града. Жизнен, красив и голям, старият град носи живот, който Иран е обезсмъртил в древни ръкописи и изразителни стихотворения. Векове история са преминали през неговите улици и алеи. Александър Велики е преминал през Язд по пътя си към Индия, и близо дузина века по-късно Марко Поло се е отбил на посещение в симпатичния град.
   
    Истински замразен във времето, за разлика от Рим или други исторически градове, старият квартал на Язд е беден район, който е запазил много от своя характер, само защото неговите обитатели не могат да си позволят "да подобрят" древните строителни материали и методи.
   
    Градът има едно чувство за архаизъм, което го прави толкова уникален. Улиците са тесни и сложни с множество завои. Много от тях са задънени улици, малки скрити площади и базари. Те са толкова объркващи, че можете да прекарате часове в една част от квартала и да не откриете пътя, по който сте стигнали там и по който да излезете.
   
    Ароматът на редките подправки и тропически плодове се носи от всеки ъгъл на града. Звукът от смеха и споровете, който е съчетан със случайното кукуригане на петли, може да бъде чут без дори да видите някой човек.
   
    Стените на къщите са кирпичени и с кирпичени тухли, а под слънцето цветът им е златист и се смества по естествен начин с пустинния пейзаж. Всъщност, цветът на глината е цветът на целия град.
   
    Сградите имат изцапани стъклени прозорци, които омекотяват непрощаващото пустинно слънце. Традиционните тежки дървени врати украсяват много от по-старите домове. Повечето все още имат обичайните хлопала по вратите, които са "мъжки и женски". Тези хлопала с фалическа форма дават различни тонове когато се използват, и по този начин повикват правилната група от домакините до вратата (жените или мъжете) - останки от по-предпазливото време.
   
    Главните входове ви отвеждат в свят на тъмни коридори и централни дворове със стари дървета около малки езера. Повечето къщи имат извити тавани и два входа - един за мъжете и един за жените. По-богатите сгради се гордеят с присъствието на блестящите уреди по покривите си, които улавят вятъра (нещо като ветроаспиратори).
   
    Тези аспиратори или "Badgirs" са едно от чудесата на града. Те са замислени да уловят редкия пустинен бриз и да го насочат надолу към вътрешността на къщата. Хванатият в капан въздух тогава се усилва и духа във вътрешни басейни, които охлаждат въздуха и му позволяват да циркулира през коридорите към различните стаи - почти като древна климатична система.
   
    Въпреки (и вероятно заради) безмилостните нещастия на живота в пустинята, жителите на Язд са успели да създадат неопределима красота. Това не е само представено в тяхната архитектура, но също така и в много други продукти, които са синоними на Язд.
   
    Termeh например, е прекрасен ръчно направен копринен гоблен, плетен от векове и използван във всичко - от постели за легло до корици за Корана.
   
    Сладкарството също има дълга история в Язд. Сладкишите са различни и вкусни, те се топят в устата ви и имат различни вкусове на розова вода, на фъстъци и бадеми.
   
    Днес Язд е известен и със своя "жълт кейк", който всъщност не е десерт, а елемент в урановите мини. Урановата руда се пречиства до концентрат, известен като "жълт кейк".
   
    "Язд ще бъде първото място, което ще е бомбардирано, ако има война", казва Безад, млад студент.
   
    Както и да е, извън всичките тези изненади и красоти, едно нещо изпъква над всички останали - хората на Язд. Добрината и гостоприемството на жителите му са все още друг забележителен и отличителен аспект на града. Времето, прекарано с тях на това място, оставя поразителен отпечатък, който остава за по-дълго от всички паметници, атракции или забележителности.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Иран
Цени на билети до Иран
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Иран | Културен / фолклорен | Град Язд: Добре дошли в пустинята
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com