dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ѕетък, 30 ќктомври 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

—тати€
‘лаг   »тали€
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€ | E-магазин 

  —тъпаловидните тераси на „инкуе “ерре в »тали€ са единствените по рода си
  ѕубликувана на 27 јвгуст 2007 г.
  “ази стати€ е прочетена 5230 пъти, рейтинг: 5.67

  

    „инкуе “ерре (Cinque Terre) e малко кътче от областта Ћигури€ в »тали€. “ова е паметник на ёЌ≈— ќ и паметник на пейзажната архитектура, м€сто, където местното население в продължение на векове е създало изкуствени стръмни, стъпаловидни тераси, които се спускат надолу към морето. “ова прави местността трудно достъпна за масови€ автомобилен транспорт. “€ е заобиколена от чудесни планински масиви, стръмно вливащи се в —редиземноморието.
   
    ќбластта „инкуе “ерре в »тали€ се състои от 5 неголеми, традиционни селца: ћонтеросо ал ћаре, ¬ерназа,  орнили€, ћанарола и –ио ћаджиоре. «адържани от повече от 7000 километра каменни стени, предвидливо построени без цимент, стъпаловидните тераси на местността са култивирани в лоз€, които почти докосват плискащите се морски вълни.
   


    ѕрез вековете, чрез посто€нен колективен труд, човекът усп€л да създаде този релеф, единствен по рода си в света. „инкуе “ерре, признати от ёЌ≈— ќ за Д—ветовно наследство на човечествотоФ, днес представл€ват Ќационален парк и «ащитена морска зона.
   
    —ъс своите дълги мили смайващи пътеки „инкуе “ерре заедно с –ивиерата на северна »тали€ отдавна са магнит за туристи. ƒокато пътешествате през петте села можете дори да сбъднете мечтите си - всеки град е уникална дестинаци€, ко€то е гравирана от неверо€тни стръмни пътеки, покрити с лоз€, отправ€щи се към този диво очарователен район. ¬ това малко пространство е събрана ослепителна красота, чудесна кухн€ и удивителни аромати.
   
    ѕреди да започнете обиколката на петте села на „инкуе “ерра, можете да предприемете 15-минутно трудно пътуване през великолепните лоз€ до Santuario della Madonna di Montenero. ’рамът, действаща църква, с розова и жълта камбанари€, е поразителен пример за 14-вековните здани€, които постав€т тези села на картата.
   
    ќтправ€йки се към –ио ћаджиоре, най-гол€мата атракци€ на селото е Via dell`Amore - ѕът€т на влюбените, първата част от Sentiero Azzurro или —ини€т път Ц това представл€ва път, който се изминава за пет часа пеша и който свързва всички пет селца. —вързвайки –ио ћаджиоре и ћанарола, тази част от път€ с бавна разходка предлага относително равен крайбрежен път, който е бил издълбан в планината почти век по-рано. ¬дъхнов€ващите гледки и романтичните скрити местенца са му донесли пр€кора Дѕътеката на любовтаФ.
   


    ћанарола е едно от петте селища по северо-западното крайбрежие на »тали€. ¬лакът в този район се движи по изключително живописен маршрут - високо над скалите покрай морето.
   
    ћънички€т град ћанарола е нещо, което тр€бва бъде вид€но Ц смесица от пастелени къщи, които се изкачват нагоре по стената на мрачната стръмна скала, близо до района с най-плодородните лоз€. “ази малка област е известна с не едно, а с две специални вина - б€ло „инкуе “ерре, сухо, кисело съчетание на три различни сорта грозде, и sciacchetrà Ц много сладко десертно вино Ц късна реколта - обикновено пазено за специални случаи. ¬ много ресторантчета и заведени€ можете да опитате специалните вина на „инкуе “ерре, както и прекрасно приготвена храна Ц също като домашно сготвена с морски специалитети.
   
    „астни€т плаж, ƒжувано, за който само местни жители изглеждат зна€т, е изключително при€тно м€сто за почивка. Ќе е лесно да се открие: нагоре и вд€сно от железопътната платформа, надолу по трудна стълба, следвайте крайбрежна тухлена стена и се обърнете вд€сно, докато не достигнете до промишлен тунел с метална порта. «вънете на звънеца вл€во. Ќ€кой в други€ край ще ви извика вътре. ¬ървите през 10-минутни€ дълъг път на частно лозе, извис€ващо се над два необикновени плажа. —амо за 5 евро можете да се печете на слънце в този малък рай.
   
    —ледващото село ¬ерназа е може би най-привлекателното в „инкуе “ерре. ¬сичко от неговите исторически атракции и размери прав€т този пристанищен град безспорно най-при€тен от петте селца. “ам можете да об€двате в заведение на главни€ площад.
   
    ¬ече с пълен стомах ще искате да проверите тези гледки по реда си: Santa Margherita d`Antiocha, църква, построена през 1318 г. от морски камък със странна фасада, ко€то изглежда все едно е обърнала гръб на площада, Ќаблюдателните кули от ’≤ век Castello Doria, от където можете да се насладите на чудесните гледки на цели€ регион, и La Cantina del Molo Ц високо разположена енотека, където се продават чудесни деликатеси и най-вече вина от собствени лоз€.
   
    Ќай-гол€мото и най-западно село ћонтеросо ал ћаре (или ћонтеросо от морето), това което и неговото име загатва, е най-песъчливото и с най-много плажове от всички. “ук можете да посетите плажа ‘еджина и да се присъедините към местните жители, наслаждаващи се на залеза.
   
    ≈два ли сте дошли до „инкуе “ерре на парти, но можете и това да направите. ѕрез по-топлите месеци, екскурзиантите и местните жители организират партита на плажа покрай улицата ‘еджина.
   
    ѕоемете към най-известната точка на градчето: това е нос –ивиера. Ќе далече от манастира Convento dei Cappuccini, ще откриете плажни€ клуб Bagni Eden, където можете да отдъхнете на пъстър шезлонг, до вода от тюркоаз.
   
    ћестна железопътна лини€ от Ћаспеци€ до ƒженоа свързва всички пет селца. ¬сички селца имат малки хотели или сранноприемници, които предлагат добро обслужване и красиви гледки към —редиземноморието и обкръжаващите хълмове.
   
    »зточник: Bulgarian Post

ƒайте ¬ашата оценка за тази стати€

--------------------------------
—нимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване услови€та на Creative Commons лиценза

 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »тали€
÷ени на билети до »тали€
»збрахме за вас...
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - —тати€ | ≈вропа | »тали€ | ≈котуризъм | —тъпаловидните тераси на „инкуе “ерре в »тали€ са единствените по рода си
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com