dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ¬торник, 07 јприл 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

—тати€
‘лаг   »тали€
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€ | E-магазин 

   алабри€ Ц църкви и чудовища
  ѕубликувана на 11 ќктомври 2007 г.
  “ази стати€ е прочетена 4317 пъти, рейтинг: 4.57

  

     алабри€ е огромен полуостров, заемащ върха на италиански€ ботуш. ћ€стото е малко рекламирано у нас, но пък самите италианци го препоръчват като евтина морска почивка. ѕонеже областта е най-южната точка на »тали€, през летните месеци е доста горещо, но септември и октомври са идеални за морски отдих там.
   
    ƒо –еджо ди  алабри€ може да се стигне със самолет, но пътуването от Ѕългари€ е с прекачване и отнема 6-9 часа. «а тези, които избират пътуването с кола като разсто€нието —офи€ - –еджо ди  алабри€ (най-отдалечената точка на областта) е около 2 300 км. ѕо-кратък е път€т през √ърци€ и јлбани€, откъдето се взема ферибот до Ѕриндизи или Ѕари.
   


    ћорското крайбрежие на  алабри€, което на изток и юг се мие от водите на …онийско море, а на запад от “иренско море, е с дължина 800 км. ѕри това 90% от него е заето от планински и хълмисти местности. ¬ планински€ масив е разположен национални€т парк ѕолино, богат на уникална растителност и животински св€т. Ѕезоблачните дни в страната са значително повече от средните за »тали€. ≈жегодната норма на валежите се движи в границите от 600 до 800 мм годишно и дори и в горите не надвишава 1000 мм за година. Ѕлизостта до морето е породила уникален растителен св€т в региона. ¬ националните паркове в планините —ила и јспромонте са се съхранили видове, практически
   
    изчезнали в ≈вропа.
   
    ÷итрусовите растени€ са основна селскостопанска култура и тук е единственото м€сто в ≈вропа, където се отглеждат лимоните от вида Cedro, които гре€т като коледни топки, окичили ниските, симпатични дръвченца, надникващи иззад оградите покрай път€.
   
    —ъвсем отскоро град  атандзаро е столица на  алабри€. ѕреди това столица на областта е бил курортът –еджо ди  алабри€, който и днес неофициално си остава столица на региона между местните. ј иначе в  алабри€ има около 410 градчета и селца.
   
    –еджо ди  алабри€ е най-стари€т и гол€м град на района. –азположен е на сами€ връх на ботуша, на пролива между »тали€ и —ицили€. »звестен е с неверо€тното си панорамно крайбрежие, ботаническите си градини, изникнали между здани€та в стил арт нуво и многобройните си катедрали, н€кои от т€х доста внушителни. √радът има 3000-годишна истори€ и за туристите интерес представл€ват стари€т замък јрагониан и Ќационални€т музей "¬елика √ърци€". ѕоследни€т е дал подслон на две уникални статуи, едната известна като "¬ойните от –иаче", а другата е бронзовата глава с името "‘илософа от ѕортичело". ¬ действителност
   
    и днес в  алабри€ все още живе€т доста гърци,
   
    заселили се по тези места още в древността. ћногобройното гръцко население колонизира »тали€ и —ицили€ през V≤≤≤ в. пр. н. е. ѕрез онази епоха в  алабри€ са основани гръцките колонии –игион (днешни€т –еджо ди  алабри€), “арас (“аранто), ¬арион (Ѕари), ¬рундисион (Ѕриндизи), ≈лисеферии Ћокри,  ротон, —иварис и др.  алабри€ е областта в »тали€, ко€то по сво€та географи€ и околна среда привлича повече от вс€ка друга в √ърци€. √олеми€т градски център в древността “урии е бил проектиран от прочути€ »подам ћилетски и в него е погребан най-големи€т историк на древността ’еродот. ѕитагор също се е подвизавал по тези места, като е допринесъл доста за развитието на знанието и за школата си в  ротон. » днес сред руините на древни€ град може да видите "трибуната на ѕитагор", откъдето велики€т математик пропов€двал теориите си.
   
    ƒругата перла на виолетовото крайбрежие на “иренско море е —цила. »мето на градчето в превод означава "синчец". ћестните го наричат още Ўила. ћ€стото предлага прекрасна панорама и древни, религиозни традиции. —поред ќмир в това живописно кътче едно време се намирала пещерата, обитавана от
   
    многокракото чудовище ’арибда,
   
    страшилището за мореплавателите. ѕо три пъти на ден то поглъщало и изхвърл€ло тесни€ пролив. ћестните хора твърд€т, че при бурно море и днес се чува страховити€т вик на чудовището. ћного посещавано от курортистите е и градчето “ропе€, също разположено на брега на “иренско море. Ќо добри хотели могат да се намер€т и на йонийското крайбрежие в —идерно. √ерас, близо до Ћокри, е красив средновековен град, изпълнен със замъци и стари църкви.
   
    “аранто също е живописен курорт на брега на …онийско море. »менно на този град е кръстен прочути€т италиански танц "тарантела пицика", идващ от италиански€ глагол "пицикаре" Ц "ощипвам", "ужилвам". ¬ действителност става дума за вид ритуално "излекуване"
   
    чрез ухапване от па€к от вида тарантула,
   
    откъдето идва и името на град “аранто. Ѕолни€т бил "лекуван" под звуците на тарантелата. —пециални музиканти-лечители отивали в дома на страдащи€. ѕод звуците на музиката болни€т получавал гърч и започвал лудешки танц, имитирайки движени€та на па€ка. –итъмът на танца ставал все по-бърз и отсечен, за да може ухапани€т от па€ка да се изпоти обилно и да изкара излишната отровата от т€лото си.
   
    ѕадайки накра€ омаломощен на зем€та, той бил излекуван, защото т€лото му поело колкото се нуждаело от отровата, за да унищожи вирусите или микробите. ѕодобен хореографски цикъл можел да трае до два дни, чрез многократни ухапвани€. ƒнес тези ритуали вече не могат да се вид€т, но местните още честват официално 29 юни, празникът на апостол ѕавел, пазител на ухапаните от отровни€ па€к.
   
    јвтор: –адослав –айков
    в.ƒневник

ƒайте ¬ашата оценка за тази стати€

--------------------------------
—нимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване услови€та на Creative Commons лиценза

 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до »тали€
÷ени на билети до »тали€
»збрахме за вас...
Ќашето предложение...

www.OkoloSveta.com - —тати€ | ≈вропа | »тали€ | ћеждународни екскурзии |  алабри€ Ц църкви и чудовища
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com