dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 25 Ноември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Италия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Капри и Соренто
  Публикувана на 27 Февруари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 7965 пъти, рейтинг: 4.73

  

    Това място е едно от най-красивите на нашата планета и казват, че в него се крие някаква магия. Щастлив съм, че съм бил там и мога да потвърдя, че то ме е омаяло не само със своята прелест, но и с легендите за чудесии, които са ставали тук. Затова може би и толкова години по-късно продължавам да сънувам тези краища.
   
    Местните жители и езотерици са убедени, че тук е било средище на русалки – красиви същества, които до кръста са съблазнителни жени, а надолу са с рибешки опашки. Вълшебните танци на тези прелестни митични създания се пресъздават от чаровни изпълнителки на воден балет и състезателки по синхронно плуване на тукашния техен ежегоден празник. Разказват се митове, посвещават се водни състезания. Продават се и записи с чудна музика, за която се твърди, че е претворение на прочутите песни на водните сирени.
   
    От легендите се открояват тези, свързани с потъналия континент Атлантида, чиито жители са били и праотци на русалките.
    Според други митове, това са души на умрели непокръстени деца или на насилствено погубени, самоубили се или удавени жени и девойки. Във връзка с разпространяването напоследък твърдение на някои учени, че прадревното човекоподобно същество е произлязло от някакво мистериозно земноводно, се лансира и хипотезата, че русалките са негови потомци.
   
    Друг вариант е, че хубавите морски сирени са свързани със забавленията на предревните езически божества.
    Самият бряг тук изглежда мистично със своите непристъпни каменни колоси, излизащи от морските дълбини.
    Капри е на 36 км от Неапол и недалеч от обгърнатия с тайнство Помпей и вулкана Везувий.
   


    Този остров е получил названието си от древногръцката дума "капреа", което означава "скалист". Има само 11 кв. км площ и местното население е едва 13 хил. души. Но през активния туристически сезон тук има над половин милион души. И това е едно от съвременните чудеса на този "божествен остров". Друго чудо е местният райски климат.
   
    Практически в Капри никога не падат дъждове. Преди много векове тук е живял римският император Тиберий. Лазурната пещера е още едно от чудесата. Тя е на самия бряг на морето. Дължината й е 56 м, а височината 15 м., но при входа изненадващо е 1,3 метра. Дъното й е потънало в морето.
   


    От тайнствено проникващата слънчева светлина главно през водата стените й придобиват особен лазурен син цвят, очароващ посетителите, които сякаш влизат в друг свят.
   


    При определени ветрови условия тук се издават и чародейни звуци, които преданията определят като "песента на русалките".
   
    Смята се, че тази пещера е едно от любимите свърталища на русалките.
    През Втората световна война има данни от екипажи на германски, италиански и английски подводници, че по тези краища са улавяни със съответните специални уреди странни звуци във водната шир. Има и отделни твърдения на някой подводничарски екипажи, че около това крайбрежие са съзирани чудновати същества във водата, които наподобяват русалки.
    Подобни твърдения има и от страна на подводничари, от практикуващи подводни спортове, подводен риболов и подводна археология местни хора в края на XX в. и началото на XXI в. Някой експерти обаче смятат, че що се отнася до дългопребиваващите във водните бездни подводничари, при тях са установени особени халюцинации.
   
    Намиращият се само на 5 км от Капри, град Соренто е още по-конкретно свързан с морските сирени и дори го наричат "градът на сирените". Според митовете именно покрай бреговете на Соренто вълшебните морски сирени със своите омайващи песни са се стремяли да отклонят легендарния пътешественик Одисей от курса му и да разбият неговия кораб в почти отвесни скали. Но той, здраво вързан за мачтата, все пак преминал през омагьосаното място и се спасил.
   
    Соренто е прочут в цял свят приказен курорт, на който са посветени много песни. Тук се провежда ежегодния фестивал "Музикално лято на Соренто". В този град можеш да срещнеш най-различни знаменитости от цял свят - особено през лятото.
    Едно от чудеста на Соренто е неговият климат. През лятото дните тук са много горещи, но нощите разхлаждат с постоянния освежаващ бриз и затова наричат "вълшебни" тукашните нощни часове. Много от местните хотели нямат климатици, защото особените дебели каменни стени запазват нощната прохлада през целия ден.
   
    Сред чудесата на Капри и Соренто са и местните вкусотии от риба и различни морски дарове, които се консумират с чудесни вина, приготвяни с омайни билки. Тук може да се опитат ексзотични ястия като "Подаръкът на Русалките" и "Одисей".
    Смесицата от природна красота, чистота на въздуха и на околната среда, синевата на морската шир, митичните тайнства и чудесното ядене и пиене създават по тези места едно неповторимо вълшебство на реалност и блянове.
   
    Автор: Веселин СЕЙКОВ
    сп. Усури

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Италия
Цени на билети до Италия
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Италия | Морски туризъм | Капри и Соренто
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com