dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 09 Декември 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:520
  Оферти:98
  Новини:838
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3791
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Йордания
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Приказки от Йордания
  Публикувана на 11 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 3145 пъти, рейтинг: 5.00

  

    Часът е 10 сутринта. Група мъже седят под сянката на едно смокиново дърво и пият горещ чай с мед, сервиран в миниатюрни стъклени чашки, които приличат на колби.
   
    В разговора преобладават истории от работното им място. Някои от тях са прекарали целия си живот в Мафраг – малко гранично градче в северната част на Йордания, други идват да работят от Египет, Сирия или Ирак. Групата е разнообразна, има мъже от различни възрасти. Всичките са облечени в платнени панталони и риза и задължително носят шапки. Лицата и ръцете им са загорели и сбръчкани, но те се усмихват и шегуват. Изражението им е строго, но и вдъхващо кураж, сякаш те съдят за нещо, което още не си сторил, и в същото време ти казват, че всичко ще е наред. Това се случва всяка сутрин под същото това смокиново дърво и е времето, което мъжете са отделили само за себе си. Половин час по-късно обаче ритуалът с пиенето на чай приключва и всеки се отправя към работното си място.
   
    Мафраг се намира на кръстопът – през него минават пътищата от Сирия и Ирак, което го прави удобна дестинация за много имигранти от тези страни. Въпреки това мястото е малко, населението е около 60 000, а градусите през лятото стигат до 40. Както в повечето провинциални градове в Йордания, в Мафраг има една главна улица, отрупана със сергии и магазинчета. До една от къщите, които обикновено са на два етажа и
   
    нямат покриви, заради по-ниски данъци
   
    има опънати няколко въжета, на които висят кожени чехли за продан. В непосредствена близост до тях се намира местният месарски магазин, където кълцат месото пред очите ти, за да се увериш, че е прясно. От другата страна на улицата мъж продава плодове и зеленчуци, а до него млада жена пробва маратонки NIKE. Улиците са мръсни и прашни, а на места мокри петна напомнят, че някой скоро е мил магазинчето си.
   
    Зад ъгъла се вижда голяма сергия за дрехи, на която са изложени дълги роби. Опитваш се да пресечеш тясната уличка, но това се оказва голямо предизвикателство. Приближаваш се и разбираш, че тази част от облеклото е предвидена за мъже. Към тях има и кърпи за глава (keffiyah) в две цветови комбинации. Белите кърпи на черни квадратчета се носят от палестинците, а белите кърпи на червени квадратчета са традиционните йордански кърпи, обяснява продавачът. Ако в столицата Аман е пълно с чужденци и младите хора там масово са възприели западния стил на обличане, Мафраг остава консервативно селище, където носенето на провокативно облекло се приема като
   
    неуважение към местната култура
   
    Жените носят дълги традиционни рокли, за които често са нужни поне 12 метра плат. Колкото по-ярък е цветът на роклите и колкото повече избродирани мотиви има по нея, толкова по-скъпа е тя, което говори колко заможна е жената. Повечето жени забулват главите си, но тези, които оставят само очите си на показ, се считат за строго религиозни (jilbab), продължава търговецът.
   
    Пазарът е мястото, където всички – местни и чужденци, може и трябва да се пазарят. Единствената пречка е езикът. Процесът е много по-лесен, когато се говори на един и същ език, в случая арабски. Мъжете, които не са успели да отворят собствен магазин или работилница в града, пътуват до близки селища в търсене на работа, а по-възрастните стават козари. В далечината се вижда силует – черен призрак със сопа с ръка, а до него стадо кози. Няма куче. Мъжът изглежда като че ли всеки момент ще падне изнемощял от жегата. Но той бавно продължава по черния път, подминава джамията и се изгубва в Мафраг. След него идват три жени, забулени от глава до пети. Не се тревожете, те са намерили изход от непоносимите горещини, казва преводачът – мокрят долните слоеве на роклите си и така се спасяват за час-два. Процедурата се повтаря няколко пъти на ден, продължава той.
   
    Голяма част от хората тук са дружелюбни, но имат смесени чувства към американците, казва друг местен търговец. В покрайнините на градчето десетки деца играят сред пясъка и камъните, надзиравани от родителите си. Разходката по крайните квартали на Мафраг не е добра идея, особено ако облеклото и цветът на кожата ти привличат вниманието. Най-страшното, което може да ви се случи, е да бъдете замеряни с малки камъчета, докато не излезете от територията на квартала.
   
    На един голям камък в далечината се очертават силуетите на жена и на няколко младежи около нея. Тя е привела глава, а те се оглеждат на всички страни. Около тях няма нищо друго освен суха пръст, магистрала на около 50 метра зад тях и след нея джамия. Жената вижда приближаващите чужденки и изведнъж живва. "Бебе?" - повтаря ти няколко пъти, сочейки младежите около нея. "Бебе!Бебе!Бебе!" - настоява тя. Туристите се опитват да обяснят, че не разбират, и ускоряват крачка. Жената заедно с мъжете тръгва след тях. "Бебе?" - ехти в пустошта. Минавайки покрай джамията чужденките чуват "Обичам те! Омъжи се за мен" на английски. Най-после те успяват да се приберат в квартирата си.
   
    Пътят на юг към скалното чудо Петра минава през множество библейски градчета и местности, сред тях белият град Аман, Mount Nebo, където се вярва, че Мойсей е погледнал за пръв път обещаната земя, Джераш, Керак и Шобак, в които римляните са оставили няколко замъка и градчета.
   


    Първа спирка – Аман
   
    Наричат го белият град заради варовитите камъни, с които е построен. В старата част на столицата се намират джамията на Аман от 1924 и катедралата на Филаделфия (старото име на Аман), построена през 1961, от която се разкрива панорамна гледка. В другата част на Аман глобализацията е оставила трайна следа. Младите хора са възприели западния стил на обличане и маниери. "Макдоналдс" краси шумните улици, а най-посещаваното място за пазаруване е огромният местен мол, наречен "Мека мол" (Mecca Mall). Животът в столицата е динамичен и сравнително скъп. Това не е попречило на повече от половината от населението на Йордания да търси по-добро бъдеще именно тук, но определено е оказало влияние върху градското движение. Няма по-опасно нещо от гладен йорданец, напечен от слънцето, зад волана.
   
    Жега... шумни улици... горещ асфалт... поредната джамия... изискан ресторант...
   
    Един от специалитетите в Йордания е така нареченият мансаф (mansaf), който представлява задушено агнешко месо в сос от кисело мляко и сумак (sumak), основна арабска поправка с кисел плодов вкус и пурпурен цвят, сервирано с бял ориз.
   
    Предястието – хумус, залят със зехтин и украсен с резен лимон, е задължително. А за да са сигурни, че гостите не са останали гладни, повечето ресторанти предлагат и десерти. Йорданците обичат всякакви видове сладкиши и най-разпространени са т.нар. фило (filo), подобни на баклава - пълни с ядки, често шам фъстък, или някакъв крем.
   
    Автор: Росица ЛАЗАРОВА
    в.Дневник

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Йордания
Цени на билети до Йордания
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Йордания | Културен / фолклорен | Приказки от Йордания
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com