dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 03 Юли 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Япония
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Областите в Япония
  Публикувана на 24 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 9186 пъти, рейтинг: 3.90

  

    Японският архипелаг се състои от предимно планински острови, които се разпростират на около 2 800 км от североизток към югозапад. Общата им земна площ (377 837 кв.км) е малко по-голяма от Финландия или Италия и е почти колкото американския щат Монтана. Четирите главни острова са Хокайдо, Хон-шу, Шикоку и Кюшу. Населението на Япония е било 125 869 000 през 1996 г.
   

Снимка Област Хокайдо
   
    Областта обхваща остров Хокайдо най-северния и втория по големина от четирите основни острова - и няколко обкръжаващи го по-малки острови. На юг проливът Цугару разделя Хокайдо от Хон-шу, (двата острова са свързани с железопътна връзка чрез тунел под морето). Климатът тук се различава много от останалата част на Япония. Лятото е по-хладно, а зимата е много студена. Хокайдо е набразден от планински вериги и е известен с природните си забележителности, включващи девствени гори, действащи вулкани и големи езера. Блатото Куширо в Източен Хокайдо е прочуто като райско място за мигриращи птици като японския червеногребест жерав.
    През XVI век на Хокайдо започнали да се заселват японци, които търгували с местното население Айну. Мащабното развитие на острова настъпило чак в края на XIX век при управлението на Мейджи.
    Риболовът и горското стопанство са важна част от селското стопанство на Хокайдо и сформират по-голямата част от поминъка на острова, включващ хранителна промишленост, дърводобив, производство на целулоза и хартия.
    Главният град на областта, Сапоро, е известен с провеждащия се в началото на февруари снежен фестивал, когато се излагат многобройни огромни ледени фигури, представляващи впечатляваща гледка. Ха-кодате, голям град в южен Хокайдо, е прочут с красивите си нощни панорами. В японската система на разделение на префектури единствено Хокайдо се определя като "окръг", въпреки че това е равностойно на префектура.

   
    Област Тохоку
   
    Тази предимно планинска област включва цялата североизточна Япония. Населението е съсредоточено по крайбрежната ивица на Тихия океан и Японско море, както и в няколко басейна. В областта Тохоку летата са къси, а зимите дълги, разделени от прекрасните сезони пролет и есен. В Шираками Санчи, разположен в южната част на префектура Аомори и в префектура Акита, има обширни стари букови гори.
    Областта Тохоку е предимно селскостопанска: 65% от култивираната земя е засята с оризища, почти една четвърт от всичките оризища в страната. Въпреки това не е необичайно някое студено лято да причини сериозни щети на реколтата. Риболовът и горското стопанство са също важни отрасли. Промишлеността включва производство на електрически уреди, химически продукти, целулоза, цимент, рафинерия за производство на бензин и природен газ. Най-големият град е Сендай.
    Мацушима, група от над 260 малки острова в префектура Мияджи, се счита за една от трите най-красиви местности в Япония. Разстоянието от Сендай до Мацушима се взима за около половин час с влак. Всяка година в областта Тохоку се провеждат три големи живописни фестивала. Това са Небута Мацури, който се провежда в Аомори и Хиросаки, Танабата Мацури - в Сандай и Канто Мацури - в Акита.
   
    Област Канто
   
    Областта Канто се намира в югоизточната част на Хоншу където се разпростира равнината Канто, най-голямата японска равнина. Климатът е мек, с ясно изразени четири сезона. Областта включва такива големи градове като Токио, Йокоха-ма, Кавазаки и Чиба и е най-гъсто населената област в Япония. Районът Токио-Йо-кохама е центъра на японската търговия и индустрия. Индустриалната зона Кейхин и индустриалният район Кейо, разпростиращи се по брега на Токийския залив, образуват най-голямата индустриална зона на Япония.
    Предградията на Токио, включващи райони на разстояние до 2 часа път от центъра, се разширяват в резултат на урбанизацията на голяма част от областта Канто. Въпреки че селскостопанската дейност непрекъснато намалява, тя все още оцелява в източните и северните райони и допринася за развитието на икономиката на областта.
    Токио е столицата на Япония. Близо 8,2 милиона души работят в 765 600 предприятия на Токио. Градът е седалище на най-големите местни предприятия, чуждестранни фирми, както и на главните квартири на мас-медиите. Токио е също така център на образованието със своите 79 колежа и 111 университета (данни от 1997 г.).
   


    Градът е средище на културата и развлеченията. Той предлага разнообразие от съвременни и традиционни изкуства. Класическа и популярна музика се изпълнява в многобройните концертни зали на Токио, а също така има впечатляващи на брой музеи и художествени галерии. Обиколките с автобус на забележителностите на града са с постоянен график. Автобусът, наречен Хато (гълъб), посещава известни места като Токийската кула, Гинза и Асакуза. Асакуза, където се провеждат много традиционни празници, е запазила атмосферата на старо Токио. Токио и предградията включва - 23 района на централен Токио, 27 града, 5 по-малки селища и 8 села.
   
    Област Чубу
   
    Областта Чубу в централен Хоншу има излаз както на Тихия океан, така и на Японско море. Климатът варира значително в замисимост от района: докато от страната на Японско море падат обилни снегове, откъм тихоокеанската страна през цялата година преобладава меко време. Някои градове, разположени на плата, са предпочитани летни курорти поради прохладния им климат. Японските Алпи, наречени Покрива на Япония с величествените си върхове, се разпростират от север на юг в областта Чубу.
    През областта Чубу минават някои от най-дългите японски реки. По крайбрежието на Японско море се намира един от най-големите райони, произвеждащи ориз. В областта има три индустриални района:
    индустриалната зона Чукьо.където се намират основните заводи на Тойота; То-кайският индустиален район, където е седалището на Ямаха; и индустриалният район Хокурику. Освен ориз, в областта се отглеждат чай, мандарини, ягоди, грозде, праскови и ябълки.
    Най-прочутата природна забележителност на тази основно планинска област е връх Фуджи. Той е най-високият (3 776 м) и най-забележителният японски връх, който много японци считат за свещен. Поколения художници са се вдъхновявали от конусовидната му форма и той е световно признат символ на Япония. От 1 юли до 31 август, когато времето е подходящо за изкачване, го посещават много алпинисти, желаещи да покорят върха. Други забележителности в областта Чубу са полуостров Изу в префектура Шизуока, който има субтропически климат, многобройни красиви плажове и изобилие от топли минерални извори; и Зенкоджи в префектура Нагано прочут храм, привличащ голям брой посетители от цялата страна.
   
    Област Кинки
   
    Разположена в западен централен Хоншу, областта Кинки е втората по значение икономическа зона в Япония. Древната столица Киото се намира тук, както и градовете Осака и Кобе (едно от най-важните японски пристанища), които са търговски центрове на Западна Япония. Оризът, цит-росовите плодове, дърводобивът и риболовът са важни компоненти на икономиката на областта.
    Киото, столица на Япония и престолен град от 794 до 1868 г., прочут със своите храмове, и други исторически забележителности, представлява стълпотворение от национални богатства и важни паметници на културата. Като забележителен туристически град всяка година Киото привлича милиони туристи не само от Япония, но и от други страни.
    Осака е финансовият център на Западна Япония. Освен това е и индустриален център основно на химикаческата индустрия, машиностроенето, стоманодобива и цветната металургия. Осака е също така важна гара, свързваща Токио и Кюшу чрез влака-стрела Шинкансен. Както То-кайдо Шинкансен, така и Саньо Шинкансен тръгват от гара Шин-Осака (с излкю-чение на някои влакове от Токио за Хака-та, Кюшу или Хирошима).
    Аманохашидате е пясъчен насип в североизточната префектура Киото и е една от трите най-красиви местности на Япония. Той е прочут с великолепието на своите над 6 000 възлести борови дървета.
    Терминът Кансай се използва за района, обхващащ градовете Осака, Киото и Кобе. Докато Кинки има точно определени граници и е официално географски определен, Кансай има културно и историческо значение. Например жителите на този район, говорят на наречие Кансай.
   
    Област Шикоку
   
    Областта, която се разпростира във Вътрешното море, се състои от Шикоку, най-малкия от четирите главни японски острова, заедно с обкръжаващите го малки острови. Високите стръмни планини ограничават земеделието, както и броя на населението, а производствената дейност е оскъдна. Очаква се икономически растеж благодарение на двете наскоро завършени мостови естакади (Сето Охаши), които свързват Шикоку с Хоншу. Климатът откъм тихоокеанската страна е субтропичен.
    Проливът Наруто, който свързва префектура Токушима и Аваджишима в префектура Хього, е известен с водопадите си.
   
    Област Кюшу
   
    Кюшу е най-южният от четирите главни острова и заедно с над 1 400 околни острова образува областта Кюшу. Остров Кюшу е планински във вътрешността с равнини по крайбрежието, вулкани и топли извори. Има субтропически климат. Развиват се селското стопанство, животновъдството и риболовът. В индустриалната зона Кита са концентрирани тежката и химическата промишленост.
    Кюшу е свързан с Хоншу чрез мост, подводни тунели, автомобилен и жп път. Гара Хаката в префектура Фукуока е терминал на влака стрела Саньо Шинкансен.
    Важни забележителности са Бепу в префектура Оита, курортен град, известен с топлите си минерални извори; връх Асо в префектура Кумамото и Сакураджима в префектура Кагошима.
    Префектура Окинава е верига от 60 острова, разположени на юг от Кюшу. Окинава, наричана преди Рюкю, била независимо царство до XVII век и тогава развила свое наречие и културни традиции. От края на Втората световна война до 1972 г. Окинава се контролира от американската армия. Основният поминък е туризмът. Водните спортове са популярни поради топлия климат през цялата година. В Окинава има многобройни красиви острови като Ишигаки-джима и Мияко-джима, прочути с кораловите си рифове.
   
    Източник: Посолство на Япония в Република България

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
куклата
Нерегистриран
2012-03-07 16:22:36
  тъпо

  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Япония
Цени на билети до Япония
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Япония | Обучение | Областите в Япония
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com