dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Вторник, 11 Август 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Кения
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Градът на слънцето в задушливата хватка на уличния трафик
  Публикувана на 30 Септември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 2208 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Някога Найроби е бил известен в Източна Африка като Града на слънцето. Сега е толкова задавен от автомобилния трафик, че Асоциацията на архитектите в Кения предлага столицата да се измести другаде. Аргументът й е: "Найроби е проектиран преди 50 години за удобството на население половин милион. Сега тук живеят три милиона. Това изчерпва почти докрай възможностите на всякакъв вид служби и бизнес." Идеята обаче гневи бизнес лидери, които пък смятат, че ако това се случи, разцъфтяващата икономика ще бъде под сериозна заплаха, пише Бари Мууди, репортер на Ройтерс.
   
    Задръстванията са комбинация от опасни шофьори, разнебитени коли, камиони със свръхтовар, огромни дупки по пътищата и корумпирана пътна полиция. Когато големите кръстовища се запушат, никой не може да помръдне, понякога с часове.
   
    Минибусовете, известни като мататус, са единствената възможност за придвижване на повечето жители на Найроби. Мататусите обаче имат лоша слава заради шофьорите камикадзе и окаяното състояние на колите, което често означава, че нощно време карат без фарове. Бясно промъкващи се от платно в платно, те са 80 процента от обществения транспорт в Найроби и са основна причина за задръстванията. Катастрофите с фатален край са нещо обичайно, а местен всекидневник нарече зачестилите злополуки "национално кръвопролитие". Неотдавнашно проучване посочи, че задръстванията струват на шофьорите в Найроби близо $750 хиляди заради увеличена консумация на гориво, технически проблеми и замърсяване на въздуха.
   
    Бети Мейна, директор на кенийската Асоциация на производителите, коментира, че трафикът предизвиква верижна реакция, животът на града се забавя като цяло и половината от набелязаните срещи и събития остават неосъществени. "Ставаш сутрин рано с идеята да изпревариш часа на задръстванията, но все по-често и това не помага", казва Мейна. Някои компании започват да използват товарни камиони с по-голяма вместимост заради ежедневните закъснения, но това не решава проблема, усложнява го, твърди Мейна.
   
    Трафикът е най-безнадежден в петък вечерта, особено в дните, когато се получават заплати. А щом дъждът превърне дупките по улиците в малки езера, моментално настъпва хаос. Задръстванията се утежняват и от неизбежната верига пътни произшествия и технически повреди, обикновено с древни камионетки, които често се преобръщат и се търкалят надолу по множеството стръмнини в Найроби. Светофарите масово се пренебрегват. Пътните полицаи пък са известни повече с интереса си към размера на подкупа, който ще получат, отколкото с усилията си да контролират преливащото движение.
   
    Независимо от всичко обаче специалисти, сред които и японски инженери, които се занимават вече две години с изследване на трафика в Найроби, твърдят, че проблемите на столицата не са непреодолими за разлика от други големи градове. Като основна причина се посочва рязкото нарастване на броя на автомобилите, докато пътната мрежа си остава недоразвита. Найроби има една магистрала, която минава през града и се пресича от множество заобиколни пътища. Те самите се превръщат в клопки, от които колите не могат да се измъкнат с часове. Магистралата се използва както от обществения транспорт, така и от тежкотоварни камиони, които минават транзит към всички краища на страната. От 30 години се правят планове за преодоляването на задръстванията в Найроби чрез построяването на околовръстни шосета и 14 "липсващи връзки", за да се избегнат дългите заобикаляния. Досега нищо не е направено. Причината - систематична корупция по време на 24-годишното управление на бившия президент Даниел Мои, който беше сменен през 2002 г. В десетилетието след 1994 г. финансирането от чужди дарители, така необходимо за направата на нови пътища, пресъхна заради огромните злоупотреби.
   
    Инженер от бившето правителство разкрива, че преди 2002 г. не е имало конкуриращи се компании, които да предлагат услугите си, освен картел от 5 "каубои предприемачи". Те определяха каквато си поискат цена, а после умножаваха сумата по две и по три. Плащаше им се, те никаква работа не вършеха и накрая настояваха за компенсации заради лошото време, казва пред Ройтерс инженерът, настоял да остане анонимен. Към края на режима на Мои само 20 процента от пътищата в страната са в адекватно състояние. През април президентът Муаи Кибаки обяви план за $30 милиона, който ще финансира китайски проект по разширяването на магистралата в Найроби и свързването й със западната част на града. Инвеститори се оплакват, че тази стъпка не е координирана с плана на японските инженери, което кара мнозина да останат скептични, че нещо ще се промени.
   


Найроби сега е толкова задавен от автомобилния трафик, че Асоциацията на архитектите в Кения предлага столицата да се измести другаде.
Снимка: Reuters

   
    Източник: Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Кения
Цени на билети до Кения
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Африка | Кения | Културен / фолклорен | Градът на слънцето в задушливата хватка на уличния трафик
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com