dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Неделя, 27 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Кения
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Найроби е световната столица на сафаритата
  Публикувана на 22 Октомври 2007 г.
  Тази статия е прочетена 4234 пъти, рейтинг: 4.50

  

    Столицата на Кения Найроби започва да се превръща в голяма туристическа дестинация, която предлага значителен брой атракции. Едни от най-популярните занимания там са сафаритата. Туристите са привлечени от дивата природа, която се намира до самия град.
   


    Найроби винаги е било междинно място. Градът е основан като малко селище на железопътната линия Кампала-Момбаса и днес много туристи гледат на града по същия начин: място, където да пренощуваш, да отпочинеш и с изгряването на слънцето да заминеш на сафари или екскурзия до плажа. Но градът, столицата на Кения, стана туристическа дестинация. В нея има големи ресторанти, безкрайни пазари, хубави хотели от колониалната ера и много дива природа в самия град.
   
    В Найроби можете да си играете с малки слончета и жирафи, дори и да храните щрауси и крокодили. Столицата е основно африкански град с полъх на стара английска епоха. Наистина Найроби има лоша слава заради престъпността, но ако избягвате да кръстосвате наоколо до късно през нощта и внимателно се оглеждате и си пазите вещите, няма да имате някакви проблеми. Много посетители, които за първи път стъпват в Найроби, казват, че са изненадани от това колко спокойни се чувстват в града.
   
    За да усетите духа на Кения, е желателно да останете в Найроби поне един уикенд. Ако пристигнете в петък вечерта, вечеряйте в Lord Delamere в хотел Norfolk. Заведението разполага с тераса и бар, които са отворени през 1904 г. Там можете да се насладите на колониалната атмосфера. Барът се нарича Lord Delamere на името на един от най-известните британски заселници в Кения, който в ранните години на 1900 г. е превърнал в мода да се играе театър на Тъмния континент.
   
    За вечеря се отправете до Carnivore, един от най-известните ресторанти в Африка. Това е дворец, осветен от пламъци, който предлага месо на скара. Там ще намерите големи метални шишове, на които има няколко вида месо: от камила, говеждо, пилешко, свинско, агнешко и месо от крокодил. Не пропускайте и кюфтетата от щраус.
   
    На колко места можете да видите малки слончета, които ви стигат до коляното, да пият мляко от бутилка? Или да си подават хоботите за да ги галите? Това може да се види в сиропиталището за слонове на Дейвид Шелдрик, в съседство с Лангата, на около 25 минути от центъра на града. То е отворено всеки ден за посетители от 11.00 ч. до обяд.
   
    Това е нестопанска организация (но такава, която взима 300 шилинга на човек, за да влезе), която спасява слончета бебета, чиито родители са били убити от бракониери или са се разболели. Докато малките слонове обикалят наоколо, водачите обясняват за някои основи на поведението им. Слоновете са изключително интелигентни, но са изпаднали в нужда. Работниците там всъщност спят при тях, докато не станат твърде големи. Тогава те ги връщат към природата и остават с тях шест месеца, докато не се почувстват готови да живеят собствен живот.
   
    Не далече от слоновото сиропиталище е Центърът за жирафи, който е отворен ежедневно от 9.00 ч. до 17.00 ч. Жирафите вървят вдясно от вас и си хапват фъстъци от ръцете ви. Можете дори да бъдете облизани от някой жираф. В центъра има кафене и магазин за подаръци. Имението на жирафите е точно в съседство, колониален дом, който е бил превърнат в луксозен хотел, където можете да храните животните от стаята си.
   
    Околността Карън, която е на 20 минути път от центъра на Найроби, е наречена на Карън Бликсен, датската баронеса, за която Исак Динесен написал “Out of Africa”. Тя е живяла в Кения от 1914-1931 г. Можете да посетите музея на Карън Бликсен, който е бил и неин дом, и да видите някои от нейните стари неща, смесени с реквизити от филми. Музеят е отворен всеки ден от 9.30 ч. до 18.00 ч. срещу 800 шилинга.
   
    След това можете да отидете на сафари-разходка из Найроби в щаба на Службата за дива природа в Кения. Следвайте виещите се каменни пътища и ще видите лъвовете, леопардите, носорозите, щраусите и зебрите. Има и чита също така. Някои от животните са доста дружелюбни и срещу известна сума можете да галите много голяма котка. Разходката-сафари може да се предприеме всеки ден от 8.30 ч. до 17.30 ч срещу 710 шилинга.
   
    За вечеря можете да се гмурнете в богатата индийска култура на Найроби. Десетилетия по - рано британците са водили работници от Индия, които да помагат да се подсили източната африканска железница и да се удължи от Момбаса до Кампала. Резултатът днес е процъфтяваща индийска общност във всички индийски алеи и безбройни индийски ресторанти.
   
    Не можете да си тръгнете от Найроби без да сте си купили сувенири. Градският пазар – сграда, оформена във вид на храм, е отворен всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. и в неделя от 9.00 ч. до 13.00 ч. Там можете да намерите различни видове резба, дрехи, маски, чанти, плодове и цветя.
   
    За по-скъпи подаръци посетете Zebu, магазин за кожени стоки, където се продават чанти, обувки и дрехи, направени от Анабел Том - местен занаятчия. В другите магазини можете да намерите стъклени предмети и бижутерия, която също е изработена от местен майстор.
   
    Столицата на Кения е интересна за туристите със своята часовникова кула (башня), сградата на Парламента с мавзолея на първия президент на Кения Джомо Кенвяти. Друга туристическа дестинация е изложението на ретро автомобили в Кения, което е едно от най-значимите събития за любителите на коли в Източнa Африка.
   
    В Найроби има и няколко музея. Националният музей на Кения е най-големият в града. В него може да се види голяма колекция артефакти. В столицата има и храмове на различни религии – църкви, джамии, синагоги и храмове на местни вярвания. По-известни са Катедралата на Вси Светии, Катедралата на Светото семейство и Джамията.
   
    Найроби е наричана „Световната столица на сафаритата” . В нея има много хотели, предназначени за отиващите на сафари туристи.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Кения
Цени на билети до Кения
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Африка | Кения | Международни екскурзии | Найроби е световната столица на сафаритата
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com