dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 25 Септември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Камбоджа
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Анкор Ват - Градът храм
  Публикувана на 05 Януари 2012 г.
  Тази статия е прочетена 1597 пъти, рейтинг: 4.17

  

    Малко история . . . . .
   
    През 1150г. е построен най-големия религиозен паметник в света – Анкор Ват. /Анкор-град и Ват-храм/ - Градът храм. Наричан още: Каменният град, Изгубеният град, Императорският дворец, Азиатската пирамида, Слънчевият палат, представлява Храмът на Кхмерската Империя от историята на днешна Камбоджа или в миналото Кампучия. Историците предполагат че е построен за гробница на император Суряварман II (защитникът на слънцето). Бивша и първа столица на кхмерската империя, по-късно пренесена в Пномпен, храмът се е превърнал в символ на страната и е включен в националния флаг.

Анкор Ват

Намира се на 16-20км. от днешния град Сием рип и отвсякъде е заобиколен с дълбок и широк ров и дълга 3 км стена. Единственото място, откъдето може да се влезе в комплекса е каменен мост, по който са разположени статуи на богове и демони общо 108 на брой. Билетът за един ден щъкане из Анкор Ват струва $20, които се плащат на КПП-та преди комплекса от храмове, като има еднодневни или тридневни билети за по-обстойно разглеждане.
   
    Местоположение . . . . . . . транспорт . . . . . и още нещо. . . .
   
    Кралство Камбоджа, на около 300км. северозападно от столицата Пном пен, близо до най-голямото езеро Тонле сап. Близко е и град Сием рип, който се оформя като силна туристическа дестинация, заради близостта си до храмовия комплекс, а чрез летището си има по-голяма възможност за директни полети от Тайланд, Виетнам или столицата Пном пен.
    На място от Сием рип до храма е възможно придвижването с моторни таксита с до 6-8 места за по 10-12$, или единичните мотопеди наречени ”тук-тук” за 5-8$. Може да се вземе и кола такси, но ще бъде до 15-20$. Всичко това е цена отиване-връщане и въпрос на пазарлък, характерен за този край на света, както и наша втора природа. И Най-важното: НИКОГА не плащайте цялата сума преди да се върнете в града. Достатъчно е да излезете на улицата и да се спрете за 10 секунди оглеждайки се …и те ще ви наобиколят …. хора, таксита, моторчета, рикши, просяци, търговци и всякаква подобна ‘орда’ от търсещи прехрана местни жители. Има много упорити от тях и могат да ви следват стотици метри, задавайки ви въпроси. Първо за ориентация на какъв език ще си комуникирате и после…..такива, каквито дори и майките или жените ви не са си и помисляли да ви задават. Ето, затова трябва да сте мноооого добре подготвени за такива психо атаки и с лека усмивка /поне в началото/ да отбивате атаките им. Ще останете учудени на колко езика може да се проведе агитацията. Банално се тръгва от английски, преминава се през френски и ако сте късметлии ще чуете и позната руска реч. В този край на страната не, но в столицата или южно от нея може да се натъкнете и на БГ-говорящи поради факта, че по време на умиротворителната мисия на UN/ООН/ - UNTAC/УНТАК ’92г.-‘93г с участието на български сухопътен батальон, в някои заведения и определени южни райони говореха чист български език.......даже и с диалект........но това е друга тема.
   
    Пред... и вътре в храма...
   
    И така, вече сте се уредили с транспорт и блажено се тръскате по прашните пътища към заветната цел... Анкор Ват, а там ви очакват нови тълпи, но... от деца, натоварени с нелеката задача да измъкнат някой долар или да ви продадат историческа книга на език, който не разбирате, но с отстъпка ‘специално за вас’, или да им помогнете с някой долар, да си купят материали за училище, или крайно разтрогващото, че издържат многобройното си семейство от по-малките си братчета и сестричета/нерядко вярно за съжаление/, или в друга последователност. Това обаче е капан! Това са роли поне за ”Оскар” и добре подготвени фрази, за да размекнат закоравелите ви ‘капиталистически’ сърца. Ако направите грешката да дадете на едно ......... имайте готовност да ви преследват още стотина докато сте в района. И повярвайте ми.....ще ви бъде още по-трудно да се придвижвате даже.

Анкор Ват

Преодолявайки и тези препятствия към светинята най-накрая попадате зад крепостната стена и започвате да се чудите дали наистина това е създадено от хора. Мистиката ви заобикаля отвсякъде и колкото повече се приближавате към двореца, толкова по-голям ви се струва. Фреските на външната стена на двореца са изпълнени от исторически факти и случки от живота и смъртта отпреди 5-7 века. Ако се загледате достатъчно дълго, може даже да ви се причуе и мелодията, на която са танцували танцьорките тогава, нашепвана от близката гора. А лицата на изобразените фигури, колкото и да ви е чудно не се повтарят никъде по цялата около километър стена. Мистика.....и много религиозност се носят във въздуха и не можете да се наситите на гледките. Когато се изкачите на второ ниво виждате много статуи и релефи на богове, танцьорки и божества като деветоглавата кобра и драконоподобни пазители на неземното царство. Предстои най-трудното изкачване до третото, кралско или императорско ниво по почти отвесни стъпалца... но си заслужава. Величествено, завладяващо, неописуемо... не ви се слиза... и като погледнете надолу се питате – А как се слиза? Ами........с адреналин, но е по-трудно от изкачването. То затова и императорите са си седели горе.......пък другите да му мислят.
   
    Тръгваш......за да се върнеш......някога.....
   
    Е качвахте се, слизахте, обърквахте се в коридорите и сега сте пак стъпили на твърда земя около храма. Обиколката продължава и се забелязват пътеки и пътища, водещи до другите храмове, но неусетно е привечер и те остават за следващия път.

Анкор Ват

Тръгваш си ...а вече мислиш кога ще се върнеш. Преди да излезеш от комплекса като магнит те дърпа в дясно... към сергиите с джунджурийки, сувенири, дрехи, шалове, традиционни облекла, фигурки на Буда във всичките му превъплъщения и пози, ‘антики’ /или поне така им казват/, камъчета от руините, ‘автентични’, и всичко, което може да ти напомня за това място.
    Германците като събориха ‘стената’, направиха милиони от продажбата на парчета от нея, даже отляха нови, че не стигнаха за всички желаещи. Евреите продават от векове земята от Божи гроб, сигурно са свалили надморската височина поне с един километър, но продължават. Гърците и те продават камъчета от древна Елада. Тука също някой се е сетил за този модел, а ние взривихме мавзолея на Г. Димитров, но милиционерите не пуснаха никой да си вземе парченце дори. Ама пък друго си е да си го откраднеш от сметището на Враждебна.
    А между другото и до днес има цял булевард /и не някой малък и по-встрани/ в столицата Пном пен, на името на Г. Димитров и даже с барелеф в началото му, ограден от цветна градинка. И това не е шега.
    След като си станал горд собственик на артефакти се озоваваш пак лице в лице с тълпата дечица пред стените на храма и започваш да си търсиш уговорения транспорт за връщане към града, като се стараеш да не обръщаш внимание на неимоверните им усилия да придобият част от останалия ти капитал. Дори да си забравил как изглежда този левент, който те е докарал, той не е забравил колко имаш да му даваш и така щастливо се намирате и нетърпеливо се измъкваш от ‘преследвачите’, за да останеш насаме с впечатленията си от това световно чудо... Каменният град. Защо ‘чудо’ и защо каменно? Защото горките Кхмери, са го построили преди 9 века само от камъни, без никакъв свързващ материал и... още стои там. И сигурно ще си стои още дълго време, за да ни удивлява.
    В заключение на това равно на приключение преживяване, пожелавам на повече хора да успеят да го видят лично, защото някои неща не могат да се опишат с думи, а на останалите обещавам повече снимки от следващото ми посещение.
   
    Успех ....Авантюристи!
    Камбоджа, юни 2005 г. Иван Тананов

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизация



Изпрати на приятел  Разпечатай   



[Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Камбоджа
Цени на билети до Камбоджа
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Камбоджа | Международни екскурзии | Анкор Ват - Градът храм
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com