dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 30 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Мароко
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Рабат - градът на светлината и ароматите
  Публикувана на 20 Юни 2008 г.
  Тази статия е прочетена 4972 пъти, рейтинг: 5.71

  

    Всичко започва със светлината. От момента, в който слезеш от самолета в Рабат, сякаш потъваш в един друг свят, окъпан от съвсем различна светлина. Тя прави предметите, дърветата и скромната сграда на летището някак призрачни. И все същите цветове - пясъчно-червеникавото на почвата, което оцветява дори и маранята; бялото на сградите; зеленото на палмите и това неповторимо синьо, което блика отвсякъде - от небето, от океана, от капаците на къщите, отвсякъде. Един бяло-зелено-син цвят с червеникави оттенъци.
   
    Ако я нямаше тази отпускаща атмосфера и нещата не изглеждаха като на забавен каданс, то тогава човек може би доста би се изнервил от безпрецедентните мерки за сигурност на летището. Но след като си зърнал в далечината обещаващия град, по-лесно преглъщаш безкрайните въпроси, дългото оглеждане на паспорта, печатите, номера, който ти дават и под който фигурираш по време на целия си престой в най-западната арабска страна, подозрителните погледи на граничарите, усещането, че си постоянно наблюдаван.
   
    И след това тъкмо сметнал, че си се измъкнал, идва настоятелният въпрос - Et la monnaie, Madame? ("А парите, Госпожо" - от френски език) Пита служител на летището, който се впуска и буквално изтръгва с борба куфара от ръцете ти, за да го пренесе до изхода, който е само две крачки по-надолу. И, разбира се, след това да си поиска бакшиша. По време на престоя в Мароко трябва да сте подготвени, че ще чувате този подсещаш въпрос буквално отвсякъде. Защото тук ще ви искат пари дори и за най-неподозирани неща. Така, както и ще очакват от вас да се пазарите за всичко, което искате да купите,
   
    в Мароко да се пазариш е като да кажеш "Добър ден"
   
    И ако в началото се свиква трудно, то когато те излъжат на няколко пъти и на всичкото отгоре търговецът направи обидена физиономия, понеже липсата на пазарлъци за него е равнозначна на това, че не си харесал достатъчно стоката му и не държиш на нея, то тогава бързо-бързо влизаш в ролята и дори се забавляваш.
   
    Мястото, където най-добре можете да упражнявате старата като света игра, е Медината (старата част на Рабат). В превод от арабски думата означава просто град. Въпреки че не може да си съперничи с Медините във Фес и Маракеш (съответно от ІХ и Х век и част от културното наследство на ЮНЕСКО), Медината в Рабат все пак представя по един прекрасен начин екзотичната атмосфера на старите градове в Магреба. Тя е изградена основно през ХVІІ в. и е отделена от новия град със стена, известна като Стената на андалусците. По протежение на стената е имало множество порти, но в момента са останали само две, съхранени в оригиналния си вид. Най-известна и най-красива е Баб Шелах, през която се влиза директно в сърцето на Медината. А там човек се пренася в един друг свят на екзотика, оживление и безкрайна палитра от пъстри цветове на всевъзможните стоки по сергиите и дюкянчетата - бижута, килими, типичните везани кожени пантофки "бабуш", лампи - все типични за мароканските занаятчии. Но първото нещо, което ви сграбчва, когато влезете в Медината, е
   
    типичният сладникаво-остроекзотичен аромат от чувалите с подправки
   
    който е толкова характерен за арабските пазари, че просто не може
   
    да бъде сбъркан с нищо друго.

   
    Когато влезе в Медината, човек има два избора. Единият е да се прави на излишно изтънчен европеец, който вижда само мръсотията по тесните улички, евтините стоки по сергиите и потенциалните джебчии, които само чакат да му дръпнат чантата. Или може да остави предразсъдъците в задния си джоб и да се наслади на една съвсем различна от познатата му атмосфера, да се зарови в претрупаните сергии, където сред купищата шарении може да намери истински съкровища. Да се остави на играта на търговците, които в първия миг, в който уловят, че погледът му се е спрял върху стоката им, буквално го дърпат за ръцете и започват да превъзнасят качествата и неповторимостта й. Но най-важното в случая е - каквото и да става и колкото и да настояват да вземете нещо - не се ядосвайте. В крайна сметка усмивката тук има стойността на разменна монета и може да ви измъкне и от най-заплетената ситуация. Защото мароканските търговци може и да са настоятелни, да се пазарят, да гледат да измъкнат от вас пари по всевъзможни и неподозирани дори начини, но са преди всичко и най-вече любезни и усмихнати. Дори и жените, които стоят до стените на Медината и само чакат някоя чужденка да се разсее за секунда, за да сграбчат ръката й и да започнат да я рисуват с къна. И тук отново имате избор - да се ядосате или да се оставите доверчиво в ръцете им, за да се пренесете поне за мъничко в една различна култура, където женствеността има съвсем други измерения.
   


Жените в Мароко рисуват ръцете си с къна на големи празници и най-вече на сватби

Когато отминете сергиите в Медината и продължите по тесните улички, неусетно ще се пренесе в Казбата - тази част от стария град, където е живяла гвардията, охраняваща краля. Сега там живеят само най-богатите мароканци и най-вече чужденци. Не се оставяйте да ви заблуди първото впечатление от улиците, които са толкова тесни, че ако двама души вървят рамо до рамо, третият по най-буквален начин ще се окаже излишен, тъй като просто няма да има място за него. Достатъчно е само да хвърлите един любопитен и недискретен поглед в някоя отворена врата, за да се шокирате от пищната пъстрота и богатство на мозайките, които буквално я обсипват - от пода, през стените, та чак до тавана.
   
    Именно тук -
   
    в Казбата - бяло-синята пелена напълно обгръща човек
   
    Буквално всичко е залято от тези цветове - небе, океан, стени, капаци за прозорци, врати, мозайка... И тук-таме - сгушени екзотични растения, които допринасят за колорита.
   
    В Казбата човек може да стане лесна жертва на гидовете. Достатъчно е да допуснете грешката да попитате накъде трябва да завиете и оттук насетне към вас се прилепя като сянка вашият водач. Ако имате късмет, ще ви разкрие част от тайните на това мистично място. Ако не - ще обяснява начетено, че виждате дърво, голяма къща, врата - и колкото и да се смеете и да ви се струва невероятно, накрая ще ви поиска и солидна сума за урока, който ви е изнесъл в движение. И след дълго пазарене ще трябва да платите - в крайна сметка това са правилата на играта. А и все пак ви е завел до Кафето на маврите - мистичното място, където се събират както туристите, така и политически и бизнес елита на страната и откъдето се открива прекрасна гледка към океана.
   
    Докато се смеете на вашия гид, задължително опитвате традиционния за страната ментов чай - поднесен горещ в изрисувана стъклена чаша, с плуващи в него листенца мента и много подсладен. Традиционният ментов чай се прави на базата на зелен чай от сорта gunpowder и пресни стръкчета мента, има невероятен аромат и е символ на гостоприемството в страните от Магреба. И ако тук домакинството е основно женска работа, приготвянето, колоритното му наливане в чашите отвисоко и сервирането на ментовия чай е запазената марка на мъжете. Истинските ценители на традицията сервират ментовия чай три пъти - колкото по-продължително се запарва, толкова по-отчетлив става златистият му оттенък и толкова по-фин ароматът му. А и в древната арабска поговорка е казано -
   
    Първата чаша е горчива като живота
    Втората е нежна като любовта
    Третата е успокояваща като смъртта.

   
    Автор: Деница Каменова
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Мароко
Цени на билети до Мароко
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Африка | Мароко | Международни екскурзии | Рабат - градът на светлината и ароматите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com