dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 04 Декември 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Мианмар
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Мианмар губи повечето си туристи
  Публикувана на 04 Ноември 2007 г.
  Тази статия е прочетена 5266 пъти, рейтинг: 3.90

  

    Кървавото потушаване на антивоенните протести в Мианмар причини спад в туризма. Това стана точно по време на годината на рекордните посещения в страната. Туристически компании и правителства на много страни предупреждават посетителите да стоят далеч от екзотичната югоизточно азиатска страна. След като управляващата военна хунта продължава да преследва дисиденти, се появиха подновени призиви за бойкот на туризма в страната.
   
    През 2006 г. 263 500 туристи посетиха Мианмар. Броят на туристите за тази година през август е близо 190 000 и страната щеше да постигне нов рекорд, ако не бяха насилствените потушения срещу протестиращите монаси. "Щеше да бъде добра година", казва Джон Колдовски, говорителят на Pacific Asia Travel Association, която представя около 1000 туристически агенти, авиолинии и други предприятия, свързани с туристическата индустрия на Азия.
   
    "Стана наистина тихо", каза той, отбелязвайки, че много малко хора са посетили Мианмар през септември и октомври в сравнение с август. Много туристически компании обаче, включително тези, които предлагат високи цени, като Orient-Express Hotels, Trains and Cruises, препоръчват на своите клиенти да си помислят дълго и добре за това дали наистина искат да посетят страната тази година.
   
    49-стайният хотел Governor`s Residence остава отворен в Янгон и неговият кораб за круизи „Road to Mandalay“ продължава да се движи по река Иравадиr, но на клиентите, които са планирали пътуване до там за 31 декември, са били предложени възстановяване на сумата, отлагане на пътуването или друга дестинация, каза говорителят Пипа Изабел в Лондон. "Това се прави изцяло в полза на клиентите, ако те искат да пътуват", каза тя.
   
    Много правителства, от САЩ до Нова Зеландия и Великобритания, са посъветвали своите граждани да не посещават Мианмар поради възможност от насилие. Някои големи имена в туристическата индустрия са призовали към бойкот, както и обсъждане на моралните принципи от това да се посещава Мианмар.
   
    Онези, които подкрепят такова пътуване, казват, че туризмът помага на обикновените, често бедни хора в страната. Според тях контактите между местните жители и чужденците в изолираната страна са важни. Хората, които са против такива пътувания, твърдят, че приходите от туризма подкрепят жестокия и корумпиран режим. "Сега е времето да подкрепим туристическия бойкот на Мианмар", казва в своя блог Артър Фромър, основател на Frommer`s travel guides.
   
    На 24 септември беше кулминацията на протестите в Мианмар, когато антивоенните протести бяха насилствено потушени, вследствие на което бяха задържани политически затворници, а стотици бяха убити.
   
    "Няколко основни американски тур-оператори продължават да включват пътувания до Мианмар, въпреки молбите на демократично избрания водач на страната, спечелел Нобеловата наградата - Юунг Сан Суу Куй, да не го правят. Куй е заявила категорично, че „такива посещения поддържат само жестоката военна хунта, която управлява сега Мианмар".
   
    Базираната във Вермонт Country Walkers ще продължи да предлага своето „Пътуване до Мианмар“, заради ноемврийското издание на National Geographic, в което е публикуван "25-те най-добри нови пътешествия на в света", списък, който списанието и компилирало в средата на септември преди яростното потискане на бунта на монасите.
   
    „Само четири от 14 души, които резервираха места на 28-и декември, анулираха резервациите си“, каза Ямен Йеатон-Маси, директор на Country Walkers. Тя каза, че е имало дълги дискусии за моралните принципи, но онези, които са решили да продължат да предлагат пътувания, "не пътуват, защото поддържат диктатурата. Те пътуват, защото повече от всякога биха желали да отидат и да подкрепят хората... Хората, местните жители, наистина искат туристите да се върнат. За тях те са огромен източник на приходи".
   
    Тони Уилър, съдружник в Lonely Planet, който публикува пътеводител до Мианмар, каза, че могат да се случат някои положителни неща от посещението на туристите. "На никого не бих предложил да отиде до Бирма без широко отворени очи и без да са напълно осведомени за плюсовете и минусите на тяхното посещение. Ако те са били осведомени за това и отидат, тогава смятам, че има положителни причини за посещаване на страната", каза той.
   
    "Ето само един от коментарите, които съм получил в последните дни: „Аз се завръщам от моята почивка с елементарно съобщение от бирманеца, когото срещнах: Елате. Станете свидетели. Отидете вкъщи и кажете на другите", каза Уилър.
   
    Луси Мациг, президент на Asian Trails Ltd в Банкок, каза, че от следваща година политическото положение може да се възстанови, но повечето от тази година е загубена за туристическата индустрия.
   
    "През октомври ние изгубихме всичко. През ноември имаме близо 40 процента, а декември 50 процента резервации. В такова положение сме, че не знаем какви действия да предприемем. Трябва много силно да обмислите евентуално пътуване до там, освен ако не е абсолютно задължително да бъдете в Мианмар", каза Колдовски от Pacific Asia Travel Association.
   
    "Компаниите сега започват да правят резервации за първите месеци на 2008 г. Ако ситуацията е спокойна, хората могат да се върнат, но това е едно голям „Ако“. И има също така морален въпрос за посещението – дали пътуванията до Мианмар подкрепят военния режим там или е точно обратното", допълва Колдовски.
   
    Сведенията за броя на жертвите при потушаването на протестите в Мианмар остават противоречиви. Докато хунтата твърди, че са загинали 10 души, дисидентски групи съобщават за до 200 убити и 6000 задържани. Те твърдят и че много от политическите затворници са измъчвани до смърт по време на разпитите. Военната хунта обаче отрича използването на каквото и да е насилие срещу задържаните и твърди, че повечето от тях вече са освободени.
   
    Според медиите в Бирма около 3000 демонстранти са били задържани и близо 500 от тях остават в ареста. Освободените са подписали декларации, че няма да участват повече в продемократични протести срещу военния режим.
   
    Военната хунта управлява Бирма от 1988 г., когато сваля законното правителство на страната. В тогавашната съпротива срещу военните загиват 3000 души.
   
    Международната общност осъди кървавото потушаване на мирните протести на монасите.
   
    Забележителности в Мианмар
   
    Ако все пак сте решили да посетите Мианмар, там има какво да се види.
   
    Янгон е най-големият град в страната – центърът на града е в колониален стил. Там можете да се насладите на пагодата (будистски храм) Суле, на около 2000 г., статуята на Буда в храма Чаук Тат Гюй, храмът Шведагон, създаден още по времето на Буда, пазарът Богьоке (т.н. Шотландски пазар) с много магазинчета за сувенири и скъпоценни камъни и др.
   


    Баган е първата столица на кралството, в която има над 2000 пагоди. Там се намират пагодите Швезигон от ХІ век, в която се пазят един зъб и кости на Буда, и Ку Бянук Гюй, в която има прекрасни стенописи; храмовете Кай Мин Га, с прекрасен панорамен изглед, и Ананда от ХІ век с няколко златни ступи; храмовете Мануха в стила Мон от 1059 г., и Нанбая, считан за бившия дворец на цар Мануха; пагодата Бупая, или Швесандоу и прочутата река Айеарвади.
   
    Мандалей е най-типичният от градовете на Мианмар. Той е резиденция на последните крале, преди да дойдат англичаните. Наследник на Паган и предшественик на Янгон. Със своите 700 хиляди жители е вторият по големина град в държавата. В Мандалей можета да се насладите на пагодата Махамуни, една от най-почитаните в страната, манастира Шве Инбин от ХІХ век, с прекрасни дърворезби; манастирът Златния дворец; пагодата Кутодоу, наричана най-голямата в света “книга” от мрамор;, и други.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Мианмар
Цени на билети до Мианмар
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Мианмар | Международни екскурзии | Мианмар губи повечето си туристи
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com