dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 08 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Мексико
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Разгледайте дивата природа в Ривиерата на маите
  Публикувана на 29 Януари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 3596 пъти, рейтинг: 4.60

  

    Местността Ривиерата на маите носи това име, тъй като там има руини, останали от древната цивилизация на маите.
   
    Ривиерата на маите е наименованието на източната плажна ивица на полуостров Юкатан, Мексико. Това е едно от най-предпочитаните места на полуострова за почивка и се счита за примамлива туристическа атракция. Ривиерата на маите обаче не е просто място, където да се излежавате на плажа. Там ще откриете много други възможности за развлечение, като наблюдаване на разнообразната дива природа и разходки из красивите паркове.
   
    Да разпуснете в Мексико не означава да пиете текила на плажа по време на ваканцията си, танцувайки върху маса, обградена от викащи работници. Всъщност, голямата парти дестинация Канкун се намира на кратко разстояние от гъсти паркове, подслоняващи дивата природа.
   
    Розови фламинга, маймуни, блестящи тукани и загадъчни морски костенурки са само някои от местните жители, които можете да видите, ако предприемете пътуване из дивата природа.
   
    Канкун и неговата обграждаща област на Ривиерата на маите са най-добрата дестинация на Мексико за международни пътници, привличайки повече от 3,5 милиона посетители на година. Плажът е примамката за първото посещение на туристите. Но можете да изследвате и най-голямия бариерен риф на Северното полукълбо до крайбрежието, естествените извори на Юкатан, мочурищата, солените блата и гъстата джунгла.
   
    Голяма част от Юкатан представлява плоска варовикова плоча с малка джунгла и полупустинна област. Там няма истински реки; тежкият сезонен дъжд се просмуква в падините. Чистата вода тече под земята и се процежда в морето от естествените извори.
   
    Горите и водите до крайбрежието подслоняват множество животни. Сините чапли, мравоядите, юкатанската тарантула, огромните игуани, оцелоти, морските крави и безброй други животни създават свои домове в района.
   
    Туристите, които искат да чуят зова на природата, могат да проверят екопарковете „Xcaret" и „Xel-Ha". Те са на кратко разстояние от курортите Канкун, Playa del Carmen и почивката на Ривиерата на маите.
   


    „Xcaret" е по-развитият екопарк от двата. Той прилича на американски воден парк. В него можете да следвате тясна река от извора до Карибите и да плувате с делфините и тюлените (практика, на която някои биолози се мръщят, тъй като смятат, че това е стресиращо за животните).
   
    „Xel-Ha" изглежда по-малко разработен и е концентриран около огромна лагуна, където чистата изворна вода се смесва със солената морска вода. Водата гъмжи от електрическа риба. „Xel-Ha" също предлага възможности за плуване с делфините.
   
    Авантюристично настроените туристи отиват по-далече, за да посетят парка „Sian Ka`an". Мястото на световно наследство на ЮНЕСКО се разпростира на близо 1,3 милиона акра и включва всичко - от океанските коралови рифове до плажовете, лагуните и тропическите гори.
   
    Добра идея е да си резервирате пътуване чрез местна туристическа фирма, тъй като пътищата са заплетени.
   
    Можете да прекарате деня си в уникална биосфера, да вървите бавно по набраздени пътища през джунглата или да плавате с лодка през запълнени от мангрови дървета блата.
   
    Отправете се към рифа, за да плувате с шнорхел. Там можете да видите морски костенурки и много видове тропически риби. Завършете пътуването си с обилен обяд с риба на плажа в риболовното градче Punta Allen.
   
    Идете до град Мерида в северозападната част на полуостров Юкатан. Две от най-добрите места за наблюдаване на фламинго са селата Celestun и Rio Lagartos. Celestun се намира на западното крайбрежие на Юкатан и можете да изберете него, ако пасва на маршрута ви. Rio Lagartos вероятно ще бъде по-лесно за достигане за пътниците, които идват от Канкун.
   
    Десетки хиляди фламинга прекарват голяма част от годината на тези две места, общувайки си, хранейки се и чифтосвайки се. Те получават техния отличителен цвят от скаридите и другите ракообразни, тъй като прекарват целия ден ловувайки в плитките води.
   
    Звучи като клише, но Celestun е наистина тихо риболовно селище. Има два главни пътя, шепа ресторанти, бездомни кучета и няколко хотела на плажа. Погрижете се да си носите достатъчно пари в брой, тъй като няма да намерите банкомат там.
   
    Можете да предприемете фламинго-обиколка от плажа или от страната на моста. Можете също да си наемете лодка за половин ден от плажа. По пътя си да видите фламингата, ще забележите бели чапли и албатроси.
   
    Когато достигнете фламингата, изключете двигателя на лодката си, за да не стреснете птиците и ще видите десетки или стотици птици, скупчени на едно място. Ако доближите лодката бавно до тях, ще чуете как фламингата си общуват - те звучат почти като патици, които крякат. Не се приближавайте с лодката твърде близо, за да не прекъснете храненето или чифтосването на красивите птици.
   
    Местните жители осъзнават значението на птиците. Те често изкарват прехраната си като рибари и водачи на туристически групи. Все повече Мексико смята екотуризма за начин за откриване на работни места и инвестиция към някои разорени провинциални области.
   
    "Ние искаме да променим разбирането за Мексико, че то е само слънце и плаж", казва Едуардо Чаило, директор на съвета по туризъм в Мексико към Стратегическия бизнес съюз за САЩ и Канада.
   
    Всъщност мексиканските служби за туризъм работят с National Geographic и тур оператори, за да запознаят света с неговите естествени места. "Ние обаче не можем да рискуваме тези скъпоценни места да ги рекламираме прекалено много", казва Чаило.
    Засега туристите на се тълпят на дивите места на Юкатан. Така че ако искате да си починете от плажа или просто да разнообразите своето пътуване, дивата природа на Мексико ви очаква.
   
    Източник: Bulgarian Post

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Мексико
Цени на билети до Мексико
Избрахме за вас...
www.OkoloSveta.com - Статия | Северна Америка | Мексико | Културен / фолклорен | Разгледайте дивата природа в Ривиерата на маите
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com