dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Август 2019 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:518
  Оферти:136
  Новини:825
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3787
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница
RSS Feeds
RSS Feeds
  Новини
  Оферти

Статия
Флаг   Швеция
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Островът на Тихо Брахе
  Публикувана на 27 Февруари 2008 г.
  Тази статия е прочетена 2992 пъти, рейтинг: 5.50

  

    Шведският остров Вен, насред провлака Сунд в Балтийско море, е само 760 хектара - дължина 4,5 км, ширина 2,4 км, обиколка по крайбрежието 11,7 км. Населяват го 36 души - земеделци, скотовъдци, риболовци. Обитаван е от хора 4500 години преди Христа. Най-известен е с факта, че е бил собственост - подарък от краля - на блестящия астроном, химик, природоизследовател, звезден картограф и учен-енциклопедист Тихо Брахе. Тук геният на северния Ренесанс е живял повече от 20 години края на ХV век, като е създал уникална обсерватория.
   
    Тихо Брахе се ражда на 14 декември 1546 г. в замъка Кнутсторн в южната област на Швеция Сконе, по онова време в границите на Дания. Неговите родители са от благородническо потекло, приближени на датския крал. На 13-годишна възраст Тихо Брахе е изпратен в университета в Копенхаген да учи философия и риторика. Едно слънчево затъмнение възбужда през 1560 г. интереса му към астрономията и той започва жадно да чете книги в тази област. Сетне следва юридически науки, а също и хуманитарни в университетите в Лайпциг, Витенберг, Росток и Базел. В Лайпциг Брахе учи астрономия и скоро се откроява с бързо постигнати успехи. Той открива, че старите обсерватории често не показват точно звездната картина. Ето защо създава методи и конструира сам инструменти за измерване позициите на небесните тела с много по-голяма точност.
   
    През 1575 г. крал Фредерик ІІ предлага на Тихо Брахе висока кралска служба като общински губернатор. Но интересът на учения младеж към астрономията и науката до такава степен са го завладели, че той иска да откаже оказаната му висока чест. Но да се пренебрегне кралска заповед в ония времена е недопустимо. Ето защо чрез застъпничеството на свои благородници роднини, Тихо Брахе напуска земите на кралството, но все пак получава милостта на краля да се усамоти на остров Вен, който царската особа великодушно му подарява, за да извършва там своите опити, експерименти и научни открития. Разбира се, кралят е бил наясно, че със своите несъмнени резултати Тихо Брахе ще издигне престижа на кралството.
   
    На 22 февруари 1576 г. Тихо Брахе за пръв път посещава остров Вен, за да планира своята предстояща дейност. На острова живеят земеделци и рибари, привикнали към един пасторален и относително спокоен бит. Господарят Тихо Брахе ги задължава да работят на строящите се замък, обсерватория, мелница за производство на хартия, печатница и жилищни сгради. Този усилен труд изтощава до крайност селяните и предизвиква недоволството им.
   


    Замъкът по собствени архитектурни планове на Тихо Брахе е завършен през 1580 г. и наречен Ураниборг - от Урания, в гръцката митология богиня на астрономията. Всичко в проекта на Тихо Брахе е в пълна симетрия. В двореца има отделна библиотека, зала за кралски гости, четири стаи с еднакви размери и няколко по-малки за семейството на Брахе, а така също просторни мазета, използвани за съхраняване на храна и като научни лаборатории за експериментите на астронома. Въпреки всичко Ураниборг бил доста скромна постройка за времето си - в най-централната си част той бил едва 15 х 15 метра.
   
    Интерес представлява градината, обгръщаща също напълно симетрично замъка. В нея до ден днешен могат да се видят редки растения и цветя засадени преди 600 години. За да подобри и усъвършенства измерването на позицията на небесните тела, Тихо Брахе изгражда специална обсерватория, наречена от него Шпернеборг. Там ученият съхранява инструментите и помагалата, голяма част конструирани от него. Сградата е построена наполовина под земята, което осигурява сравнително постоянна температура, необходима за прецизност на изследванията.
   
    Днес обсерваторията е реконструирана и е една от най-големите атракции за туристите. През двете десетилетия на острова знаменитият учен се занимава не само с астрономия, но така също с химия, медицина, селекция на растения, метеорология и картография. Откритията му имат икономически ефект, както бихме се изразили сега, за датската държава. През 1587 г. скицира нова карта на острова, какот използва триъгълноизмервателния метод на изображение. Това му донася огромна слава в Европа и света, а остров Вен се превръща в притегателен център за много благородници и учени хора. Тук се оформя истинско научно общество - 100-тина асистенти от различни страни сътрудничат в експериментите на Тихо Брахе.
   
    Но триумфът на учения Тихо Брахе не е безкраен. С възкачването на трона на новия крал, той бива принуден да напусне остров Вен. С разтворени обятия го посреща немският император Рудолф ІІ в Прага, който го прави придворен математик в царския двор. Негов пръв асистент е друг знаменит астроном - Йоханес Кеплер. Ученият умира в изгнание през 1601 г. С почести е погребан в катедралата Тин в Прага. Съпругата му Кристине не била от знатен произход, за което е порицаван от своите роднини и други велможи. Но и с този избор той следва зова на своето сърце. Имат 8 деца, а Кристине е вярна съпруга до сетните му дни.
   
    Днес науката е доказала, че редица от твърденията на Тихо Брахе са били неточни и дори погрешни. Той предлага компромисно схващане за звездните тела, т.н. Тихова картина на света - опита за помирение на геоцентричната (Птоломеева) и хелиоцентричната (Копернкова) системи. Но безспорният му принос е, че развива, усъвършенства и реализира чисто практически плодовете на един свободолюбив и индивидуален вътрешен светоглед, подлагащ на съмнение, преоценка или отрицание редица догматични постулати и действащи схоластични принципи по онова време. Неговите точни звездни карти с внимателно уточняване на позициите на различни звезди и планети спомагат до голяма степен за откритията на Йоханес Кеплер, а също и за успеха на Исак Нютон при обясняване на силите, които управляват планетарното движение.
   
    Любопитен факт от житейската история на Тихо Брахе е участието му в дуел с колега-математик заради една теоретична формула, по която двамата имали различия. В двубоя носът на астронома бива съсечен и до края на живота си той носи сребърна протеза.
   
    Автор: Рада Добриянова-Сверин
    сп. Усури

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Швеция
Цени на билети до Швеция
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Швеция | Обучение | Островът на Тихо Брахе
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки КнигИко.com - онлайн книжарница за бизнес, туризъм, ресторантьорство All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2019. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com