dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Петък, 03 Април 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Словакия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Спа и ски напролет
  Публикувана на 07 Април 2008 г.
  Тази статия е прочетена 2072 пъти, рейтинг: 1.00

  

    Има още едно място, където запалените скиори още могат да се спускат - Словакия. Всяко нещо обаче се опознава в сравнение. Така че ние като български представители на 54-ата международна среща на ски журналистите взехме да сравняваме Словакия с България.
   
    По пътя към Ясна, в Ниските Татри (около 4 часа и нещо от Братислава), сякаш е осеяно с много стари шкоди. Веднага правим заключение - автопаркът им е по-овехтял. После разпитваме първите случайни словаци, с които се срещаме, и се натъкваме на оплаквания: "много е нисък стандартът, едвам свързваме двата края, ужас изпитваме от предстоящото догодина влизане на еврото в обръщение."
   
    След седмица равносметката обаче клони към тъжна за нас. Словакия и хората й са се заели да развиват по завиден начин икономиката си, туризма, цялата държава. Тук ще споделим само наблюденията с просто око, без да търсим дълбоките причини:
   


Фотограф: Надежда Чипевa


    Нито в Ниските, нито във Високите Татри има истерично презастрояване с хотели и апартаментски комплекси. Трите ски курорта, с които се запознахме лично - Ясна в Ниските Татри и Татранска Ломница и Щръбске плесо - във Високите, се състоят от по-големи или по-малки удобни хотели, разположени тук-таме, нарядко, в горите. Помните ли Пампорово преди 25 години? Нещо подобно по отношение на уважението към планината и природата, и като уют. Иначе инфракструктурата е модерна и добра.
   
    Долу, в долините, нищо не изглежда особено луксозно или богато. Но малките села и градове имат спретнат вид, със собствен характерен облик, до голяма степен определен от еднаквите островърхи покриви и усещането за някакъв типичен и хармоничен характер. Не бива да забравяме, че това са бивши земи на Австро-унгарската империя. Пред погледа ти често и ненадейно изникват останки от средновековни замъци. В по-големи градове като Попрад например естествено стърчат до болка познатите ни панелки. Само че пространствата около тях са превърнати в изчистени и подредени минипаркове. Въобще чистотата е почти обидна. Нали сме болни на тази тема, дебнехме от автобуса и някой каза: "А-а, видях найлонов плик, закачен на едно дърво!"
   
    И още нещо важно: паркингите в ски курортите са безплатни и дори имат по един-двама действително полезни регулировчици.
   
    В долината на река Вах, тази между Ниските и Високите Татри, както и в цялата страна, е пълно с лечебни термални води, използвани по впечатляващ начин. Без значение дали си в Ясна, Ниските Татри, или отсреща, в Щръбске плесо - във Високите, за половин час с кола или автобус стигаш до Татраландия край Липтовски Микулаш, до Аква сити в Попрад или до Бешенова термал парк до Ружомберок - огромни и прекрасно уредени модерни СПА паркове, в които, задъхан от пистите, оставяш цялата умора и физическо напрежение. Има топли минерални басейни - вътрешни и външни, детски или спортни с олимпийски размер, а подводните масажи, водопади и всякакви други ефекти са просто райски. Разбира се, има лекарски кабинети и всички възможни сауни и процедури. Така че "От ски пистата право в минералния басейн" е напълно адекватен рекламен слоган за Словакия.
   
    Ниските Татри нямат славата на по-снажния си брат, но някои експерти твърдят, че именно там са по-интересните места. Планинската верига е дълга около 80 км - три пъти повече от Високите, а ски курортите са основно в западната й част. Под връх Хопок (2024 м) е лифтената станция и ресторант "Панорама Лукова" - в ясни дни отсреща се опъват целите Високи Татри. Пистите, общо 34 км, са разнообразни и с всякаква степен на трудност - с връзка между всички тях.
   
    В топкурортите на Високите Татри има някои страхотни места за добри скиори, а и пистите като цяло са по-широки и над горските масиви. Татранска Ломница и Щръбске плесо предлагат и нощно каране.
   
    Всъщност Високите Татри, разположени на северната граница с Полша, са най-малката високопланинска верига в света. И по тази причина са изключително изящни и драматични едновременно - надвесени над долината, извисени и могъщи... Най-високият им връх е Герлаховски щит, 2655 м надм. в., а има още цели 25 върха с височина над 2500 м. Курортните места, общо 15, са обединени още преди 60 години в един общ "град" на територия от 398 кв.км, с население от 4600 души. Над Татранска Ломница, на връх Ломнички щит, 2634 м, има уникален малък хотел. А под върха пък е най-високо разположената писта - Ломничке седло.
   
    През последните десет години Словакия има особени постижения в икономиката. Преди десет години малката централноевропейска страна предприе дълбоки реформи с амбицията да се превърне в едно от най-добрите места за бизнес в ЕС. През 2004 The New York Times нарече Словакия икономически тигър и това определение и днес да се използва гордо от словаците. Усилията на властите през последните пет години са насочени към създаването на благоприятен за инвеститорите бизнес климат и резултатите не закъсняха. В момента словашката икономика е подчертано експортно ориентирана и сред основните чуждестранни инвеститори се нареждат имена като Siemens, Volkswagen, PSA Peugeot Citroen, Samsung, KIA Motors, DELL EMEA, SONY, IBM и Whirlpool.
   
    Автори: Веселина Маринова и Любомир Бояджиев
    в.Капитал

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Словакия
Цени на билети до Словакия
Избрахме за вас...
Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Европа | Словакия | Планински туризъм | Спа и ски напролет
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com