dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Понеделник, 27 Януари 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
В сайта
  Форум:422
  Статии:521
  Оферти:66
  Новини:836
  Снимки:2038
  Каталог:231
  Пътеписи:949
  Конкурси:6
  Книжарница:10
  Потребители:3792
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   Сирия
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Сирия, истинският Ориент
  Публикувана на 15 Ноември 2008 г.
  Тази статия е прочетена 3306 пъти, рейтинг: 4.93

  

    За страна, в която автомобилният клаксон се е превърнал в нещо като национален музикален инструмент, със сигурност може дълго да се говори. Разположена в една най-горещите точки на Близкия изток - между Ливан, Израел и Ирак, в първия момент името й предизвиква противоречиви асоциации. Обикновено те са свързани и с леко притеснение от това, което предстои.
   
    Слизането на международното летище в Дамаск не разсейва подобни усещания. Те ще бъдат засенчени по-късно. Културният шок се стоварва веднага - след около час и половина паспортни проверки и формалности излизаш за багажа си, който намираш в купчина от куфари близо до пътеката. Не става дума за черти на арабския характер, човек бързо разбира, че си има работа с организиран хаос.
   
    За европееца не е необходимо много време, за да разбере, че в стремежа си да угодят на туристите, сирийците често изпадат в комични ситуации. До голяма степен това се дължи и на езиковата бариера - малка част от тях говорят добре английски, който обаче става все по-популярен. Дори вече става задължителен за изучаване в училище. Преди години основният чужд език, който се е говорил, е бил френският - повечето надписи, които не са на арабски, са на френски. Английският обаче го измества.
   
    Без човек да усети времето, бързо се потапя в атмосферата и разбира, че предварителните притеснения са неоснователни. А ако предварително туристът е наясно, че Сирия е нещо като остров на стабилността в региона, то оттук нататък не му остава нищо друго, освен да се потопи в историята и бита на тази гостоприемна страна. Сирия е получила
   
    невероятно историческо наследство
   
    Трудно е обаче да се опише всичко, което може да се види. Това означава да се преразкажат Старият и Новият завет, както и значителна част от историята на Античността и Средновековието. През огромния брой цитадели и антични градове върху това парче земя са минали римляни, византийци, кръстоносци.

Над 80% от населението изповядва исляма, но религиозната търпимост тук е на много високо ниво. Затова и ако някой иска да чуе езика, на който е говорил Исус Христос - арамейския, първата спирка неизменно трябва да е Малуля, малко градче на около 35 км северно от Дамаск, чиито жители все още говорят този език. В него се намират едни от най-старите олтари на християнството от IV в., както и манастирът "Св. Текла".
   
    Това е името на светицата, една от ученичките на апостол Павел, съхранила християнската вяра по тези места. Бягайки от римските войници, чийто пълководец е бил нейният баща, тя преминала през тесен пролом, дълъг 300 метра. Според легендата точно когато трябвало да минат войниците, планината се затворила и това им попречило да стигнат до нея. В момента мощите на св. Текла се пазят в манастир, изграден в скалите над Малуля, точно до пролома който се оказва неин спасител.
   
    На север от Малуля започва каменистата пустиня на Сирия. Пътуването до средата на тази пустош - Палмира, е изпълнено единствено с два цвята - охра и синьо - на камъните и небето. Това е районът на бедуините, а и на крайпътните заведения "Кафе Багдад", които се помещават в нещо средно между бедуинска колиба и тухлена сграда. Според туристи в някои от тях има дори безжичен интернет.
   
    Името на веригата идва от пътя, на който се намират, свързващ Дамаск с Багдад. На 200 км навътре в пустинята се стига до Палмира - град, изграден около оазис и върху земи, за които има свидетелства, че са населявани от хора преди 4000 години. Името на Палмира се споменава и в Библията като града на цар Соломон. Останки са запазени и до днес. В миналото той често е бил център на сблъсъци на влияние между римляните и Персия (днешен Иран).
   
    Палмира е градът на красивата царица Занубия
   
    която е арабският аналог на Клеопатра. Тя не се поколебала да поведе своите войски срещу Римската империя. Многобройните битки и силно земетресение от XI век сриват почти напълно града. В началото на XX век обаче археолози успяват да разкрият част от него. Палмира е изградена около район с оазиси, в който и до днес живеят бедуини. Така туристите могат да опитат традиционните им ястия, приготвени от самите тях.
   
    На около 250 км от Палмира се намира вторият по големина град в Сирия - Алепо. Това е и градът с една от на-големите цитадели, строена цели 200 години от XII до XIV век. От нея се открива невероятна гледка. С Алепо започва и най-плодородната област на Сирия - граничеща на юг с Ливан, на север с Турция и на запад със Средиземно море. На морската ивица са разположени няколко курорта, най-известният от които е Латакия. В момента той прилича на нещо като Златни пясъци и Слънчев бряг отпреди 20-30 години.
   
    Сирийското министерство на туризма обаче предприема стратегия за развитие на туризма, в която са включени и морските курорти. В Латакия се изпълняват няколко мащабни проекта от катарски и саудитски компании, които действително ще направят крайбрежието доста атрактивно за чужди туристи. Досега курортите са посещавани предимно от сирийци, турци и други гости от региона.
   
    Когато се говори за едни от най-старите исторически паметници, не трябва да се пропуска и царството на угаритите край Латакия. Градът им, открит в Ебла, е построен 1800 години преди Христа. Тук са и най-старите писмени знаци.
   
    Целият този маршрут на няколко места се пресича и от пътя на коприната. Според местните в Сирия действително се произвежда най-добрата коприна.


    Разходката из градовете, без значение през деня или вечерта, е съвсем безопасно занимание. Престъпност на практика няма, отношението към чужденците е приветливо и предварителните опасения автоматично отпадат.
   
    В Сирия мирише на петрол. Въпреки че страната има едни от най-ниските добиви в района, което не й позволява и да е член на ОПЕК,
   
    миризмата на черното злато
   
    е едно от първите неща, които усеща човек, заедно с това на цигарен дим. За страстните пушачи със сигурност има една причина повече да посетят страната - пуши се навсякъде, без значение дали има знак, че това е забранено.
   
    Бъдещите туристи, които искат да знаят каква е политическата ситуация и какво е мястото на страната в арабските конфликти, ще научат, че Сирия е президентска република, начело на която вече осма година е Башар Асад. През последните години той провежда редица икономически реформи и прави опити да отвори страната към света, както и да я извади от международната изолация.
   
    Сирия е против инвазията на САЩ в Ирак, а Вашингтон от своя страна я обвинява в дестабилизация на Ливан и подкрепа на "Хизбула" и "Хамас". Последното се отрича от Дамаск. Близо 30 години Сирия държеше войски в съседен Ливан, които изтегли през 2005 г. Тази година Дамаск дори установи дипломатически отношения с Бейрут и поднови диалога с Израел за мирен процес в региона.
   
    Засега САЩ отказват да преговарят със Сирия, но всичко зависи от новия президент Обама, който по време на предизборната си кампания изяви готовност да преговаря с Дамаск . В момента има засилени дипломатически контакти между страната и Европейския съюз.
   
    Когато човек минава през тази страна, открива не само историческото наследство и добрата храна. След няколко дни престой невероятният чар просто не те пуска да си тръгнеш. Защото Сирия е истинският Ориент.
   
    Какво трябва да знае туристът
    - За чужденците се изисква виза, за да влязат в страната, а на излизане всеки трябва да приготви 1500 сирийски паунда (близо 35 долара), които да плати
   
    - Основната валута е сирийският паунд, като 46 от тях се равняват на 1 долар
   
    - До Дамаск пътуват доста авиокомпании, сред тях са "Чек еърлайнс", "Малев", Турските авиолинии, които имат удобни връзки през България.
   
    Автор: Тодор Тодоров
    Дневник.bg

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до Сирия
Цени на билети до Сирия
Избрахме за вас...

Нашето предложение...

www.OkoloSveta.com - Статия | Азия | Сирия | Международни екскурзии | Сирия, истинският Ориент
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info
Спаси, дари на... Гласувайте за този сайт в БГ чарт Оказион за бебешки и детски стоки All Traveling Sites
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com