dolu
05_01
05_03
  Ќачало  |  Ќовини  |  “ур оферти  |  —амолетни билети  |   аталог  |   нига за гости  |  –еклама  |  «а сайта
      ¬торник, 14 ёли 2020 г.
06
 онтиненти
≈вропа
јвстрали€ и ќкеани€
јзи€
јнтарктида
јфрика
—еверна јмерика
ёжна јмерика
ƒържави
јнкета
ƒоволни ли сте от състо€нието на плажовете у нас?

ѕо-скоро да
ѕо-скоро не
Ќе мога да прецен€
   

¬иж резултатите
ќнлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

—тати€
‘лаг   “урци€
  ѕътеписи | —татии | ќферти | ‘орум | √алери€ | E-магазин 

  Ќишантъшъ: новото лице на »станбул
  ѕубликувана на 02 јприл 2018 г.
  “ази стати€ е прочетена 144 пъти, рейтинг: 1.00

  

    ѕълните с хора трамваи кретат по Д¬итошкатаФ на »станбул Ц Д»стиклалФ към сърцето на града Ц площада Д“аксимФ. ƒоста обезобразен след протестите срещу ≈рдоган, сега той представл€ва застинало море от камък, вместо предишни€ пъстър св€т от хора и коли. ƒоста обезлесен е и път€т към най-скъпи€ и най-хубави€ район на града Ц Ќишатъшъ, който остава непознат дори за българи, които са били десетки пъти в ÷ариград.
   
    ’отелите на най-големите петзвездни световни вериги съпътстват улицата, ко€то води към квартала на богатите. ∆ертвите на модата от ц€лата планета го зна€т заради бутиците на всички големи брандове, но и на най-достъпните, бонвиваните Ц заради прекрасните барове и ресторанти в европейски стил, а при€телите на изкуството Ц от романите на нобелиста ќрхан ѕамук. —пециален лифт може да ви свали бързо до морското крайбрежие.
   

Ќишантъшъ беше много зелен, което се промени през последните години, но прочутите му витрини мам€т все повече. Ќ€ма как да сбъркате неговата своеобразна порта Ц феноменалната къща с триъгълна форма, от ко€то започва. ¬ квартала е най-скъпата търговска улица в ц€ла “урци€ Дјбди »пекчъФ, както и н€кои от най-изисканите заведени€ в града и в страната. —портни зверове и лъскави лимузини, които през по-гол€мата част от ден€ са в задръстване, господа и дами, облечени в последните колекции на световните хай брандове Ц всички тези марки имат дом в тази махала, но и типичните за »станбул сергийки за гевреци. „овек просто може да седне в н€кое кафене, да си поръча сладолед, който според местните е измислен н€къде тук като ДдондурмаФ или пък италиански според тренда, да наблюдава минувачите и необароковите и сецесионните фасади Ц стилът е доста сходен с този на стара —офи€ или на ¬иена. » по нищо не личи, че това е мюсюлманска държава.
   
    ќт шопинг гледна точка Ц на н€колко преки е събрано всичко, което си струва в модата Ц от великите имена до масовите вериги Ц най-близки€т Д“опшопФ до —офи€ с колекциите на Ѕионсе и  ейт ћос например, наред с онова, което го има като марки и у нас. Ќе е загуба на време, особено за мъжете, да разгледат какво предлагат турските фирми за облекло Ц има наистина добри Дтейлър мейдФ неща, които н€мат общо с представата Д апалъчаршъФ, ко€то имаме за местното производство. «а предпочитащите молове, тук има вс€какви Ц от малки€ Д—итиФ с любимото в града заведение на ћа€ »лиева Дƒжъст а джоукФ до големите търговски центрове в съседните махали.
   
    ¬ подножието на ДЌишанташъФ има прекрасен парк, който води до морето и квартала ДЅешикташФ, известен у нас главно с футболни€ си клуб, където известно време играеше наши€т ƒанчо Ћечков. Ќаоколо са най-прекрасните дворци и хотели на »станбул, гледащи Ѕосфора или разположени на сами€ проток между ≈вропа и јзи€ от в€рната страна.
   
    ≈втино хотелско настан€ване можете да намерите както около известни€ у нас пазар Д апалъчаршъФ, от който до Ќишанташъ можете да стигнете с трамвай и после пеша Ц пътуването е атрактивно, тъй като пресичате по моста над Ѕосфора, от който се открива най-красива панорама. Ќаистина добрите хотели са около площад Д“аксимФ по път€ за квартала на богатите Ц ДƒиванФ, Д√ранд ’а€тФ, ДЅентлиФ на сами€ вход на Ќишанташъ, прочути€т Д—уисотелФ и Д онрадФ пък са в пондожието на хълма, на който е махалата, и до парка.
   
    ∆ел€зната църква: старото лице на »станбул
   
    Ќа »вановден беше преоткрита уникалната за православието българска ∆ел€зна църква в »станбул, сглобена по модната за времето си технологи€ на јйфеловата кула. ѕостройката е австрийска и италианска изработка, а иконописците са били руснаци. «а нас т€ е старото лице на ÷ариград. “очно преди 169 години —тефан Ѕогориди от първата българска аристократична фамили€, дала везир на османски€ султан, кн€зе на ¬лашко и ћолдова, а също губернатор на »зточна –умели€ Ц всичките внуци на велики€ ни възрожденец —офроний ¬рачански, дар€ва имота. “ова е м€стото на негови€ собствен дом в квартала ‘енер, близо до ¬селенската патриарши€ на сами€ «латен рог.
   
    —ъщата година в двора е осветен малък параклис, наречен на негови€ светец —тефан, който съответства с Ѕъгарската екзархи€. ѕо-късно параклисът е заменен от дървен храм, а синът на ктитора Ќикола Ѕогориди през 1859 г. постав€ основни€ камък на ∆ел€зната църква, но т€ започва реално да се строи от ≈кзарх …осиф едва 33 години по-късно. √отова е на 14 юли 1896 г., но е осветена чак на –ождество Ѕогородично Ц 8 септември 1898 г., почти половин век след дарението на Ѕогориди.
   
    —лед н€колко месеца ще отбележим 120-годишнината на храма. –емонтът му, който продължи повече от 6 години и спр€ корозионните процеси на метала, бе приключен в началото на тази година струваше 3,5 милиона евро. »нтересно е, че не българската държава или православната ни църква, а частна фондаци€ е собственик на дарени€ от кн€з Ѕогориди на наши€ народ скъпоценен имот на най-красивото м€сто в »станбул, чи€то стойност се мери в стотици милиони евро.
   
    Ѕешикташ: от ресторант за €дене с ръце до хотел в истински дворец
   
    ћнозина от нас обичат да хапват с пръсти. »менно на т€х в прекрасни€ крайбрежен квартал на »станбул Ц Ѕешикташ, който разкрива най-красивите гледки към Ѕосфора, откриха ресторант, наречен в превод Дћръсни ръцеФ. ќбикновено този израз се използва за означаване на убийци и мошеници, но тук значението е съвсем пр€ко Ц посветен е на хората, които се цапат с храна, защото така им е по-вкусна. »зразът Дƒа си оближеш пръститеФ не е случаен. ћалко известен факт е, че великите аристократични фамилии на ≈вропа, включително ћедичите и Ѕорджи€, и техните храненици Ц гении като Ћеонардо и ћикеланджело, са €ли с ръце. ѕърви са въвели модата на приборите техните при€тели от семейство ѕучи Ц същото, което знаем като моден бранд, прочут с €рките си цветове и флоралните мотиви. “е приучават към ножа, вилицата и лъжицата останалите благородници. –есторантът Дћръсни ръцеФ, който ни връща към старите традиции на син€та кръв, е малък. ѕо дизайн е фюжън между американско ретро, лофт и модернизъм. «а антре предлагат още нещо нечисто Ц коктейл Дћръсен разговорФ, има още Д учкаФ и класики като ДћаргаритаФ. ћенюто също е микс Ц от супер американски и любими за €дене с пръсти неща като ребра с барбекю сос или пържено пиле, през латино предложени€ и до китайско, а за десерт има чуроси в мексикански стил Ц нещо като нашите толумби, но по-тънки, по-дълги и по-твърди, които н€ма друг начин да се топ€т в шоколад, какао или кафе, освен с ръце.
   
    “очно на други€ полюс е класиката на Ѕешиташ в негови€ край откъм ќртакьой Ц Д„ираан паласФ Ц един от най-специалните хотели в цели€ св€т, отличен с безброй награди и перла в короната на изисканата немска верига Д емпинскиФ, чийто собственик е тайландското кралско семейство.  азваме последното, тъй като името ѕалас в случа€ не е само за благозвучие, както е при н€кои наши хотели. “ук ƒворецът е истински. ќт ќсманската импери€. ѕостроил го е султан јбдулазис в последните години на разцвет на сво€та държава от 1863 до 1867 г., като ц€ла петилетка отнема декорирането на интериорите. јрменските му архитекти са съчетали ориенталското разточителство на орнаментите и материите с европейска класика и необарок в уникални€ ансамбъл. Ќо веро€тно най-прекрасното нещо на ƒвореца на сами€ морски бр€г е негови€т парк. Ќ€ма по-хубаво м€сто в »станбул и, който не е с€дал под сенките, не се е потопил в инфинити пула - погледът неволно слива басейна със синеещите се води на Ѕосфора, отдел€щ ≈вропа от този с јзи€ от други€ бр€г, който поне не се е полюл€л на хамаците в градината, той наистина не познава този велик и уникален град. »наче истори€та на ƒвореца, към който е построена и модерна сграда в същи€ имот, е уникална. ѕрекрасното здание не донас€ щастие на сво€ султан. “ой му се радва само 4 години, преди да бъде детрониран през 1876 г. Ц годината на нашето јприлско въстание и Ѕотевата епопе€. ѕлеменникът му ћурад ѕети, който го наслед€ва на престола, се мести в „ираан. Ќо и нему приказни€т дворец не донас€ радост. ѕада от трона само след 93 дни. Ѕрат му јбдулхамид ¬тори се възцар€ва, след като го об€в€ва за психично болен. “ака ƒворецът се превръща в златна клетка за ћурад. “ой е негов затвор чак до 1904 г. ¬ резиденци€та му следващи€т султан нанас€ парламента, но депутатите толкова се разгорещ€ват в страстите, че следва пожар. ћинават години на забвение, докато през революционната за нас и за цели€ св€т 1989 г. ƒворецът е възроден от €понска корпораци€. ѕоследната реноваци€ е от 2007 г. ÷€лата тази приказка може да се изследва и в детайли, докато човек седи на терасата на бара до басейна, отпива глътка след глътка ободр€ващи€ и толкова типичен за »станбул чай с лед, не мисли за цените Ц те са много високи даже за »станбул, който никак не е евтин град, и гледа в морето през арката в парка на „ираан. —таите са от 300 евро до 30 000 евро за султански€ апартамент.

ƒайте ¬ашата оценка за тази стати€

--------------------------------
—нимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване услови€та на Creative Commons лиценза

 оментари
  ¬се още н€ма добавени коментари!
  ¬сички полета са задължителни!
  Ќаправете сво€т коментар:    
   ѕодател:*
  од за оторизаци€:
*
 од за оторизаци€»зпрати на при€тел  –азпечатай   [Ќазад] [Ќачало] [√оре]

÷итирането на материали от ќколо—вета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


–аздели
ѕланински туризъм
ћеждународни екскурзии
≈кскурзии в Ѕългари€
ћорски туризъм
—елски туризъм
’оби туризъм
јрхеологически туризъм
”икенд

ѕешеходен туризъм
”ченически / ¬аканционен
ѕочивен туризъм
ќздравителен / балнеоложки
≈кстремен туризъм
≈котуризъм
Ѕотанически туризъм
‘ото туризъм

Ћовен туризъм
¬инарен туризъм
 ултурен / фолклорен
ќбучение
Ќедвижими имоти
ѕразнични пътувани€
 онгресен туризъм
ѕещерен туризъм


»згодни резервации на самолетни билети до “урци€
÷ени на билети до “урци€
Ќашето предложение...
ќферта - ѕ≈–Ћ»“≈ на »“јЋ»я
ѕ≈–Ћ»“≈ на »“јЋ»я

   ÷ена: 739 лв.

www.OkoloSveta.com - —тати€ | ≈вропа | “урци€ | ћеждународни екскурзии | Ќишантъшъ: новото лице на »станбул
  ѕри€тели: Idi.bg | ’отели | Bultourism.com | «а’отелите | —илистра Online |  азанлък.com | Online  алкулатори | —писание за туризъм | MyHoliday.bg | —андански.org | Ѕ√сервизи.info | 
 "3 мекс" Eќќƒ, 2007 - 2020. ¬сички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com