dolu
05_01
05_03
  Начало  |  Новини  |  Тур оферти  |  Самолетни билети  |  Каталог  |  Книга за гости  |  Реклама  |  За сайта
      Сряда, 21 Октомври 2020 г.
06
Континенти
Европа
Австралия и Океания
Азия
Антарктида
Африка
Северна Америка
Южна Америка
Държави
Анкета
Доволни ли сте от състоянието на плажовете у нас?

По-скоро да
По-скоро не
Не мога да преценя
   

Виж резултатите
Онлайн околосветско пътешествие
Online книжарница

Статия
Флаг   САЩ
  Пътеписи | Статии | Оферти | Форум | Галерия | E-магазин 

  Северноамериканското сладководно море
  Публикувана на 09 Юли 2007 г.
  Тази статия е прочетена 7990 пъти, рейтинг: 4.75

  

    Всеки, който погледне картата на Северна Америка, ще забележи, че в северните части на континента са разположени голям брой езера със значителни размери. Но между тях най-известни са петте Големи северноамерикански езера, които се намират на границата между Канада и САЩ. Тези сладководни езера, свързани помежду си с реки и протоци, се оттичат чрез река Сейнт Лорънс в Атлантически океан. Тяхната обща водна площ е 245 000 кв. км, или са повече от два пъти по-големи от нашата страна. Това е най-големият сладководен басейн на земното кълбо, който се равнява по големина на половин Черно море.
    В групата на Големите северноамерикански езера са включени: Горно езеро, Мичигън, Хюрън, Ери и Онтарио. Между езерата Хюрън и Ери се намира по-малкото езеро Сейнт Клер. То заема площ колкото цялото Софийско поле.
    Езерните котловини са разположени на границата между Канадския щит и Мисисипската плоча. Те са образувани първоначално чрез пропадане на части от земната кора, изградени от най-старите скали. За такъв произход свидетелства голямата дълбочина на езерата. С изключение на езерата Ери и Сейнт Клер, дъната на всички останали езера се намират по-ниско от съвременното морско равнище. В последствие по време на ледниковата епоха грамадни континентални ледници са се спускали от север на юг и са достигнали долините на реките Мисури, Мисисипи и Охайо. Те са предълбали и разширили заварените езерни котловини. При напредването и отдръпването си ледниците са отложили огромни количества моренен материал във вид на моренни валове, които образуват естествена преграда на езерните води.
   


    Езерата са разположени на стъпала, като по-ниските са изградени от устойчивите пластове на Мисисипската плоча. Най-високо е разположено Горно езеро, на 183 м височина. То е най-голямото сладководно езеро на земното кълбо (82 414 кв. км). Заема площ, близо пет пъти по-голяма от тази на Ладожкото езеро – най-голямото езеро в Европа. Малко по-ниско, но на едно и също равнище се намират двете почти еднакви по-големина езера – Мичигън и Хюрън. Всяко едно от тях е по-голямо от половината на нашата страна. Те са свързани помежду си с широк проток.
    Между Горно езеро и езерото Хюрън протича буйна река с много прагове и водопади, която е заменена от широк плавателен канал с шлюзи, удобни за корабоплаване. Езерото Хюрън се свързва чрез плавателна река с езерото Сейнт Клер, а то се оттича към езерото Ери. Разликата във височината между езерата Ери и Онтарио е около 100 м. Те са свързани помежду си чрез р. Ниагара, която, прекосявайки високото стъпало между двете езера, е образувала величествения Ниагарски водопад със средна височина 50 м (колкото камбанарията на храма-паметник “Ал. Невски” – София). По средата си водопадът има малък горист остров Гот Айлънд (“Кози остров”), който го разделя на две неравни части. Лявата част, която попада на канадска територия, заема две трети от неговата дължина и има форма на подкова, а дясната част е почти праволинейна и се намира на щатска територия. За нуждите на корабоплаването е построен специален канал, наречен Уелънд, с няколко шлюзи, който заобикаля водопада. Известна част от огромната сила на Ниагара се използува в няколко мощни водни електроцентрали.
    След водопада река Ниагара протича като буйна, дълбока и бързотечна река в много тясна долина с ширина около 100 м и дължина близо 11 км. Напускайки тясната клисура, р. Ниагара се влива в дълбокото езеро Онтарио. То заема най-ниското стъпало на петте Големи северноамерикански езера и се намира само на 75 м н. в. То е на трето място в езерната група по своята дълбочина (около 235 м). От него изтича пълноводната и плавателна река Сейнт Лорънс.
    Големите северноамерикански езера се отличават със сравнително бистра вода въпреки наличието на многобройни промишлени предприятия по бреговете им. Това се дължи на големите им водни количества и на непрекъснатото им подменяне. Поради това езерните води имат извънредно голямо значение за промишлени и битови цели.
    Езерата и особено техните по-плитки крайбрежни води под влияние на студения континентален климат са сковани в лед около 140 дни. Чикаго, който се намира на същата географска ширина както Хасково, има средна януарска температура минус 4,6°. Даже буйните води на Ниагарския водопад образуват през студените зимни месеци стена от ледени сталактити, сталагмити и колони. Водното равнище на Големите северноамерикански езера се покачва по време на топенето на снеговете и ледовете през пролетта и в началото на лятото, когато падат най-много дъждове. Благодарение на прохладното лято изпарението на водата е доста слабо и затова езерата губят сравнително малко вода.
    Понеже заемат доста голяма водна площ, езерата омекотяват климата на близката околност и валежите там са по-изобилни (Чикаго – 834 мм). Езерните брегове и моренните хълмове около тях са покрити предимно със смесени иглолистни гори, а на юг с овощни градини и пасища.
    Големите северноамерикански езера заедно с р. Сейнт Лорънс имат много важно стопанско значение за САЩ и Канада. Те представляват удобен воден път между главните рударски, металургични и машиностроителни средища, разположени по бреговете им. Най-важни са Чикаго, Детройт, Дълут, Кливлънд и Буфало. Корабоплаването е много развито и по броя на кораби и тонажа им езерата надминават както Суецкия, така и Панамския канал, взети заедно. Големите северноамерикански езера са свързани чрез плавателни канали с Мисисипи, Хъдсън и Охайо. Това увеличава икономическото им значение.

Дайте Вашата оценка за тази статия

--------------------------------
Снимките в статиите са взаимствани от Wikimedia Commons при спазване условията на Creative Commons лиценза

Коментари
  Все още няма добавени коментари!
  Всички полета са задължителни!
  Направете своят коментар:    
   Подател:*
 Код за оторизация:
*
Код за оторизацияИзпрати на приятел  Разпечатай   [Назад] [Начало] [Горе]

Цитирането на материали от ОколоСвета.com е свободно
и става след посочване на източника им!


Раздели
Планински туризъм
Международни екскурзии
Екскурзии в България
Морски туризъм
Селски туризъм
Хоби туризъм
Археологически туризъм
Уикенд

Пешеходен туризъм
Ученически / Ваканционен
Почивен туризъм
Оздравителен / балнеоложки
Екстремен туризъм
Екотуризъм
Ботанически туризъм
Фото туризъм

Ловен туризъм
Винарен туризъм
Културен / фолклорен
Обучение
Недвижими имоти
Празнични пътувания
Конгресен туризъм
Пещерен туризъм


Изгодни резервации на самолетни билети до САЩ
Цени на билети до САЩ
Избрахме за вас...
Фотогалерия
Нашето предложение...
Оферта - ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ
ПЕРЛИТЕ на ИТАЛИЯ

   Цена: 739 лв.

www.OkoloSveta.com - Статия | Северна Америка | САЩ | Северноамериканското сладководно море
  Приятели: Idi.bg | Хотели | Bultourism.com | ЗаХотелите | Силистра Online | Казанлък.com | Online Калкулатори | Списание за туризъм | MyHoliday.bg | Сандански.org | БГсервизи.info | 
 "3 мекс" EООД, 2007 - 2020. Всички права запазени!
e-mail: info@okolosveta.com